Цвеќиња

Трева - папрат

"Има целосна црна трева, расте во шуми, близу мочуришта, на влажни места по ливади, стеблото расте во аршини и повисоко, а на стеблото има мали лисја, а големи листови од долната страна. И цвета во пресрет на денот на Ивана, на полноќ ... "

Во светот има околу 10 илјади видови папрати. Разликата ги погодува. Овие се билки, дрвја и ползавци. Долго време луѓето поврзани со папрати многу легенди. Овие растенија кои цветаат никогаш не цветаа мистериозно. Ботаничарите од XVIII век ги нарекоа „таинствени“.

Папрати раса од спори. Но, бајката за волшебно цветни сè уште е жива и сега, на крајот на 20 век, некои луѓе фрлаат магии ноќта во близина на Иван Купала и талкаат низ шумите со надеж дека ќе најдат богатство ... Ако во волшебна ноќ е страшно да се оди во шумата, да засади папрат во вашата област, и одеднаш, сепак цвета, а богатствата се отвораат.

Заеднички ној (папрат од ној)

Но, не само озлогласените цвеќиња се интересни папрати. Нивниот цирус, палматин или цели лисја-ваи имаат различни големини, боја и со успешно групно садење може да направат прекрасен состав.

Еве прекрасна источна азиска папрат - јапонска осмунда. Ова е џиновска папрат. Неговите стари примероци имаат некаков вид стебло, а големината на листовите може да достигне два метра! Изненадувачки, во Централна Русија оваа топло lубива папрата не страда од мраз, туку од суша. За да го засадите, треба да изберете сенки влажни области со богата почва.

Осмунда јапонски (јапонски кралскиот папрат)

Во културата на осмунд, јапонците се ретки. Вегетативно не репродуцира - само со спори.

На Далечниот исток, расте уште еден осмунд, кој поправилно се нарекува азиски осмундаструм. Фабриката обично е висока не повеќе од еден метар, исто така е многу рамнодушна кон влажни и богати почви и, за жал, исто така, не се шири со положување. Тоа е од неговите млади пука дека Корејците го подготвуваат својот славен сос.

Но, ној што се наоѓа низ целата Северна хемисфера во културата може да расте на прилично лесни почви, дури и на отворени области. Тој е поврзан со осмонд и со присуството на генеративен ваи, кој традиционално се користи во суви букети и со нивните многу цврсти големини. Листовите на старите примероци понекогаш достигнуваат еден и пол метри. Ној се шири со подземни пука, но затоа не треба да се сади во близина на алпските слајдови. На пример, веќе десет години безуспешно се борам против оваа папрата во мојата градина во карпа ... На пример, ној најдобро расте и изгледа некаде под крошна на дрвјата засадени од група.

Далечен источен стоп Адиантум (Северна Мејденхаир Ферн)

Амур тироидната жлезда е ретка во културата. Фабриката е висока 20 см, не толерира директна сончева светлина и суви тешки почви. За неговиот живот, најважно е ронливоста на подлогата. На мешавина од игли од тресет и бор, оваа шумска папрат е во состојба да прерасне во големи густи грутки.

Постојат папрати, иако тие имаат подземни пука, но растат многу бавно, на пример, Далечниот источен стопантуумски антиантум. Тоа е како да е наменето за украсни сивата композиции. Можеби ова е единствениот од адиантумите кои можат да растат на отворен терен на централна Русија. Густа грмушка со палми-цирус лисја-waiy обично се случува во 25-40 сантиметри. Фабриката е многу толерантна кон сенка, но бара и на влажноста на почвата.

Тироидната жлезда (папрати од дрво)

Во близина на адиантум, европскиот леток за сколопендра изгледа добро, на прв поглед потполно за разлика од папрат. Нејзините несекојдневни ваии се собрани во штекер со дијаметар до 30 см. За жал, летокот се размножува само спори.

Сега за најважната работа - за репродукција на папрати по спори. Едноставно се чини комплицирано: лист од папрат е растргнат со спорангија што почнува да се отвора и се завитка во восочна хартија за една недела. Спорите добиваат доволно спиење и треба да се сеат токму таму! Подгответе го подлогата - тресет со песок како што треба (на пример, во сито над врела вода што се истура во тава), истурете го во стерилно стакло сад (идеално во сад Петри) и покријте го со про transparentирен капак. Спорите се сее на површината на ладениот подлога. Ставете ги садовите на засенчено, топло место. Важно е да не се остави подлогата да се исуши, но не и да се пополни. Спорите 'ртат и се претвораат во летоци, со дијаметар од 0,2-0,5 см. Само неколку месеци подоцна (во различни папрати поинаку), откако машките клетки лоцирани на зелените се спојуваат со женските, вистинските папрати почнуваат да се изведуваат од зелените мини-лисја.

Упатство за сколопендров (папрат на јазикот на Харт)

Тие треба да бидат излупени на време и постепено да се навикнуваат на влажност на просторијата. Само една година подоцна тие можат да бидат засадени на отворено ...

И ако немате време и желба да пропагирате папрати со спори, почекајте ноќта на Иван. Одеднаш среќна - ќе најдете папрат цвет!

Објавено од

  • М. Диевколектор.

Погледнете го видеото: Trava rusa (Април 2020).