Растенија

Садови со дренажен систем

Речиси секоја куќа и секое семејство има затворен растенија кои ја украсуваат просторијата и ја прават пријатна. Но, само со соодветна грижа и добри услови за одржување на културата ќе воодушеви со неговиот цветен изглед и светли бои на лисја и цвеќиња. Се разбира, многу е важно да се напојат и да се хранат растенијата навреме, но цветниот капацитет во кој тие се одгледуваат и вистинската мешавина на почвата е многу важна.

Понекогаш не е лесно да се избере соодветна количина на вода за наводнување и зачестеноста на наводнување за секој затворен цвет. Недостатокот и вишокот на влага негативно влијаат на декоративноста на растението, нејзините надворешни податоци. И проблемот понекогаш лежи во лош тенџере со слаб квалитет или во бесплатен сад направен од пластични шишиња. Тие се погодни само за одгледување садници, а не за домашни култури. Контејнери за цвеќе може да бидат од кој било материјал (на пример, пластика, дрво, метал, керамика), но тие мора да ја содржат потребната количина на подлога и да обезбедат добар проод на воздухот и водата.

Кога се засадени растенија, дренажниот слој е нужно поставен на дното на резервоарот, кој ја штити културата од вишок на влага и промовира соодветна размена на воздух. Проширената глина, перлит, мали речни камчиња или парчиња пена ја апсорбираат целата вишок вода за наводнување и спречуваат затегнување на почвата во тенџере со растение. Точно, со текот на времето, растечкиот корен дел цврсто го заплетка дренажниот материјал, што е голем минус при трансплантација на цвет во просторијата. Ослободејќи ги корените од проширена глина или камчиња, можете случајно да ја оштетите нивната кревка структура.

Ако дренажата заштедува миленичиња од вишок вода, тогаш многу е потешко да се направи ова од суша за време на долго отсуство на домаќините. Без редовна влага во почвата, само кактусите можат да преживеат. За да се реши овој проблем, пронајдени се современи решенија.

Специјалните цветни садови со дренажен систем овозможуваат лесно грижа за какви било видови и растителни сорти. Целата структура изгледа многу едноставна и се состои од два пластични садови или цветни контејнери вметнати едни во други. Садот со помал волумен и длабочина има неколку плитки дупки на дното и мали испакнатини што го спречуваат целосно да се спушта. Садот останува како во неизвесност. Поставен е дренажен слој помеѓу дното на еден и вториот тенџере. Целата вишок вода за наводнување се влева во средниот простор помеѓу контејнерите со цвеќиња и не дозволува влагата да стагнира и да го изгние коренскиот систем. Ако нема наводнување неколку дена, цветот ќе почне да ги користи овие вишоци.

Поскапа и подобрена опција за грижа за затворен растенија е цветни садови со автоматско наводнување.

Предностите на саксиите со дренажен систем

Ваквите контејнери се особено корисни за неискусните градинари кои само учат како да се грижат за домашните култури, или loversубителите на растенија во затворен простор кои честопати патуваат и ги оставаат своите миленици долго време дома. „Паметниот“ тенџере ќе ги спречи растенијата да се исушат или да изгниет од прелевање на вода, а исто така дава и некои повеќе предности:

Можност за нередовно наводнување. Во присуство на авто-вода и посебен систем за контрола со индикатор, не треба да се грижите за мокрење на почвата во саксија за цвеќиња. Не се во стан за неколку дена или недели можете да бидете сигурни дека сè ќе биде во ред со затворен растенија.

Елиминира потребата за чести трансплантации. Не може да се размислува за трансплантација за ажурирање на сиромашна почва со таков систем. Доволно е да додадете минерални ѓубрива во дренажниот слој или водата за наводнување, а корените на самите растенија ќе почнат да се хранат.

Многу полесна постапка за трансплантација. Ако трансплантацијата е сепак неопходна, тогаш овој систем ќе помогне лесно да се извлече растението заедно со земјената грутка без да се оштети коњскиот дел.

Овозможете можност за наводнување на дното. Дупките на дното на тенџерето со дренажен систем не само што ви овозможуваат да одржувате добра вентилација и да исцедите вишок вода за наводнување, туку исто така овозможуваат да се изврши пониско наводнување. Овој метод на наводнување помага да се одржи леснотија и ронливост на почвата.

Недостатоци на садови со дренажен систем

Големиот минус е високата цена. Ако садовите со дренажен систем сè уште не се многу поскапи, тогаш автоматскиот систем за наводнување со индикатор ќе чини прилично денар.

Не постои начин да се контролира количината на вишок вода. Од редовен ѓубре, едноставно би се прелевал преку работ, а во таков тенџере нивото на водата може да биде повисоко од дренажниот слој, а потоа е можно и гниење на коренот. Исклучок може да биде транспарентен цветен капацитет.

Потребно е редовно миење на „затворениот простор“ меѓу садовите, бидејќи може да се појави мувла или лош мирис од стагнација на вода и распаѓање заради невозможноста на испарување.