Фарма

БИОфунгициди Алирин-Б, Гамаир, Глиокладин, Трихоцин во прашања и одговори

За оние кои сè уште се сомневаат во користењето или не користењето на БИО-препарати, Алирин-Б, Гамаир, Глиокладин, Трихоцин, оние кои не чуле какви се подготовките за БИО, како да работат со нив, зошто не се опасни, ви нудиме список на најчесто поставувани прашања за тоа што се овие лекови и дајте детални одговори на нив.

Кои се биолози, како да се работи со нив, за што се, дали се опасни

Прашање: што се биолошки?

Одговорот: Биолошки препарати се препарати базирани на природни микроорганизми (бактерии и габи). Механизмот на нивното дејство е распределување во процесот на живот на природни антибиотици кои го инхибираат развојот на патогени, како и конкуренција со овие патогени за исхрана.

Прашање: велите дека вашите подготовки се биолошки - зошто тогаш тие се нарекуваат „пестициди“?

Одговорот: додека државната регистрација на лекови сè уште не постои посебен концепт на „биолошки производи“, затоа, сите биолошки производи се регистрирани на ист начин како и хемиските пестициди и се вклучени во широкиот концепт на „пестициди“

Прашање: Која е гаранцијата дека биолошките производи се безбедни за луѓето?

Одговорот: гаранција за безбедност и ефективност на биолошките производи е достапноста на нивната државна регистрација (да не се меша со ТУ. ТУ - ова се само технички услови за производство). При донесување на државна постапка. Регистрацијата на лекот и неговата активна супстанција го поминуваат испитувањето на токсиколози, еколози, тестови за ефикасност, безбедност и многу повеќе. Испитувањата ги вршат државни организации вклучени во списокот на Министерството за земјоделство овластено да спроведува вакви испитувања. Лекот треба да оди на шалтер само откако ќе ја прими државата. регистрација. За жал, сега системот за контрола на пазарот практично не работи, затоа, лекови на производителите кои го игнорираат задолжителното државно барање излегуваат на пазарот. регистрација. Затоа, ние силно препорачуваме при изборот на лек, не заборавајте да обрнете внимание на присуството на пакувањето на податоците за неговата државна регистрација.

Прашање: Како да знам дали лекот има државна регистрација?

Одговорот: Сите регистрирани лекови се наведени во Каталогот на пестициди регистрирани во Руската Федерација. Каталогот го одржува Министерството за земјоделство на Русија. Ова е отворена информација и секој може да ја прочита на веб-страницата на Министерството за земјоделство на Руската Федерација.

Прашање: колку се безбедни биолошките производи за заштита на растенијата Алирин-Б, Гамаир, Глиокладин, Трихоцин?

Одговорот: овие лекови се безбедни за луѓето, пчелите, рибите и животните. Основата на биолошките производи - природни микроорганизми (корисни бактерии и габи), земени од природата и вештачки размножени. Лековите ги поминаа сите потребни прегледи и добија државна регистрација.

Биолошки фунгицид Алирин-Б за цвеќиња Биолошки фунгицид Алирин-Б за зеленчук

Прашање: Која е разликата помеѓу Алирин-Б и Гамаир?

Одговорот: Алирин-Б е биолошки фунгицид, а Гамаир е биолошки бактерицид и фунгицид. Алирин-Б е насочен кон сузбивање на патогените микроорганизми кои предизвикуваат габични заболувања, како што се прашкаста мувла, доцна лошо влијание, алтернарија, сива гниење. Гамаир го спречува развојот на патогени на бактериски заболувања (разни Анѓелковиќ, гниење на бактерии, васкуларни и мукозни бактериози) и габични (краста, монилиоза). Во работното решение, препаратите се совршено компатибилни и го зголемуваат ефектот едни на други, затоа препорачуваме комбинирана употреба на двата лека со цел да се зголеми спектарот на патогени кои може да ги задржите заради комбинираниот третман.

Биолошки бактерицид Гамаир за цвеќиња Биолошки бактерицид Гамаер за зеленчук

Прашање: Која е разликата помеѓу Глиокладин и Трихоцин?

Одговорот: Во срцето на Трихоцин, СП, како и во основата на Глиокладин, таб. лежи микроскопската габа Trichoderma harzianum. Препаратите се разликуваат во концентрацијата на активната супстанција (Трихоцин - поконцентриран лек), вирус и подготвителна форма (таблети, прав).
Глиокладинтабот. Наменет е првенствено за заштита на садници од гниење на коренот, па оттука и формулацијата која е лесна за дозирање и употреба дури и при одгледување садници на прозорецот.
ТрихоцинЗаедничкото вложување е наменето пред се за излевање на почвата. Тој е целосно растворлив во вода, па затоа е погодно да се користи за пролет или есенска дезинфекција на почвата во креветите.

Биолошки фунгицид на почва Глиокладин за цвеќе Биолошки фунгицид на почва Глиокладин за зеленчук

Прашање: Дали е можно да се користат овие биолошки производи за време на плодот?

Одговорот: Потребно. Активната супстанција на овие биолошки производи е природни микроорганизми, затоа, за овие лекови, времето на чекање (интервалот што мора да се набудува помеѓу преработката и бербата) не е стандардизирано. Ова значи дека можете да ги соблечете плодовите веднаш по обработката на растението. Тука шемата работи - обработена, отстранета, измиена, изедена.

Прашање: каде и како да ги чувате веќе отворените пакувања со остатоци од лекови?

Одговорот: отворената торба може да се залепи со облека, хартија или клип, да се исецка со степлер или само да се завитка на врвот. Отворената амбалажа со остатоци од лекот може да се чува на собна температура на суво место, подалеку од деца и домашни миленици

Прашање: Може ли да користам истечен лек?

Одговорот: можно е, но подобро е да се користи стапката на потрошувачка за фактор 2 кога се користи. До моментот кога истече датумот на истекување, се намалува ефикасноста на лекот, затоа што бројот на активни клетки на активната супстанција се намалува, но тој продолжува да работи.

Прашање: Дали е можно да се решат сите проблеми со растителни заболувања со еден лек?

Одговорот: За жал, не постои таква универзална „пилула за сите болести“. Еден лек може активно да потисне само неколку патогени, а не сите одеднаш.

Биолошки фунгицид на почвата Трихоцин за цвеќе Биолошки фунгицид на почвата Трихоцин за зеленчук

Прашање: Дали е можно да се комбинира третманот со биолошки производи со врвно облекување, ѓубрива и хемиски третмани?

Одговорот: Препарати базирани на бактерии (Алирин-Б, таб. и Гамаир, таб.) може да се комбинираат со ѓубрива и стимуланси за раст, инсектициди, па дури и со хемиски фунгициди. Но, препаратите за печурки (Глиокладин, таб., Трихоцин, СП) не се компатибилни во едно решение со хемиски фунгициди. Во овој случај, вреди да се набудува интервалот помеѓу третмани од 5-7 дена.

Видео упатства за употреба на биолошки производи Алирин-Б, Гамаир, Глиокладин, Трихоцин од ХитсадТВ

Ако сè уште имате прашања, прашајте нè преку е-пошта [email protected]

Можете да дознаете каде да ги купите Алирин Б, Гамаир, Глиокладин и Трихоцин на веб-страницата www.bioprotection.ru или со јавување на +7 (495) 781-15-26, 518-87-61, од 9:00 до 18: 00

Погледнете го видеото: Биологический фунгицид Алирин-Б (Април 2020).