Растенија

Чистење Tradescantia

Род Tradescantia (Tradescantia) брои околу 70 видови на растенија од семејството на постери (Commelinaceae) Овие се повеќегодишни зимзелени тревни растенија. Природниот опсег на трговската марка се наоѓа во тропските и умерените зони на Америка и се протега од северна Аргентина до јужна Канада.

Името "tradescantia" се појави во 18 век и потекнува од името на градинарот на англискиот крал Чарлс I, кој го опиша ова растение - Johnон Тредескант (старешина). Tradescantia е популарно позната како „озборувања на жена“ (сепак, како саксифраг). Совршено го чисти воздухот во просторијата.

Tradescantia Anderson 'Osprey' (Tradescantia x andersoniana).

Пукањата во Tradescantia се притаени или исправни. Листовите се елипсовидни, овални, лансиолат, наизменични. Inflorescences се аксиларни, лоцирани во axils на горните лисја и апикална.

Tradescantia се едни од најчестите и најлесните затворени растенија на ампел за кои треба да се грижите. Дебели зеленили на растенијата пука се прилично лесни за добивање со стискање, што го подобрува разгранувањето.

Tradescantia треба да се сместува во простории, така што нејзините долги притаени пука можат слободно да висат. Тие се сместени во висечки вазни, саксии или се ставаат на полиците, високиот мебел. Tradescantia цвета добро во собни услови. Сините или сино-виолетови цвеќиња се појавуваат на краевите на долгите стебла. Различни трговски марки на Андерсон и Девица се користат за отворено во централна Русија.

Tradescantia Андерсон. © Johnон Брандауер

Tradescantia содржи комплекс на хранливи материи и лековити материи. Водолиите ставаат тенџере со млада заграда на стакло што лежи на страните на аквариумот, а растечките стебла на растението наскоро тонат во водата и формираат прекрасна зелена килим на нејзината површина.

Tradescantia го прочистува и навлажнува воздухот во просторијата, го неутрализира електромагнетното зрачење.

Карактеристики

Цветни: во зависност од видот - од пролет до есен.

Светлината: светла дифузна. Може да толерира директна сончева светлина (во ограничени количини). Зелените форми на лисја толерираат засенчување.

Температура: во пролет-лето период во регионот од 18-25 ° С. Во есен и зима, претпочита кул содржина (12-16 ° C), сепак, може да толерира потопла услови.

Наводнување: обилен, како што се суши горниот слој на подлогата, во пролет и лето. Во есен и зима, умерено наводнување.

Влажност на воздухот: не игра значајна улога. Во лето, се препорачува да се прска.

Врвно облекување: во пролет и лето најмалку 2 пати месечно со органски и комплексни минерални ѓубрива. Разновидните форми не треба да се хранат со органски ѓубрива. Во есен и зима - без врвно облекување.

Градинарски: стеблата на tradescantia се склони кон изложеност, така што нивното навремено градинарење и стискање помага да се формира посакуваната форма на растението.

Период на одмор: не изразено Tradescantia Virginia и Tradescantia Anderson имаат изразен хибернативен период во есен-зимскиот период.

Трансплантација: млади растенија еднаш годишно, возрасни по 2-3 години, во пролет, комбинирајќи се со градинарски работи на долги пука.

Одгледување: семе, сечи или поделба на грмушка.

Tradescantia е како зебра или виси. Зебрина. (Tradescantia zebrina). © Моки

Нега

Tradescantia се развива подобро на места со светла дифузна светлина (иако тие можат да издржат директна сончева светлина), но можат да толерираат и делумна сенка. Најдобрите места за одгледување - на прозорците свртени кон запад или исток, можат да растат на северниот прозорец, на јужниот прозорец во лето засенчување е потребно. На разновидните форми им треба повеќе светлина. При слаба осветленост, разновидните форми ја губат својата боја, честопати се претвораат во зелена боја и обратно - тие се насликани многу интензивно и разновидни на сончев прозорец. Со вишок на директна сончева светлина, лисјата на тренескантија можат да избледат. Најмногу толерантна трговска манија е бела цветна боја.

Во текот на летото, трговската ентериер во затворен простор може да се изнесе на балкон заштитен од ветер и директно сонце или да се засади во градината (но мора да се запомни дека tradescantia е многу драг на удари, а aphids може да го нападнат).

Tradescantia расте добро и во топло (со просечна температура од 25 ° C) и во ладни простории (каде во зима температурата може да се движи во опсег од 12-16 ° C). Фабриката нормално толерира потопло зимување.

На Tradescantia му треба изобилство наводнување во пролет-лето, додека водата не треба да стагнира во садот. Се напои еден ден или два дена откако горниот слој на земјата се суши. Во зима, подлогата се одржува во умерено влажна состојба. Се напои два до три дена откако горниот слој на подлогата се исуши. Неопходно е да се гледа целата година, така што водата не се акумулира во тавата. Половина час по наводнувањето, не-апсорбираната вода од тавата мора да се исцеди, тавата треба да се избрише сува со крпа. Наводнување се врши со мека добро заштитена вода.

Кога се чува на ладно место (околу 12-16 ° C), ретката риба ретко се напои, само откако почвата се исуши. Tradescantia може да толерира продолжено сушење на земјена кома, но ова го ослабува растението. Влажноста не игра значајна улога, сепак, растенијата како прскање, особено во текот на летото.

За време на сезоната на растење (пролет и лето), органски и комплексни минерални ѓубрива се хранат најмалку 2 пати месечно. Разновидните форми не треба да се хранат со органски ѓубрива, ова може да ја изгуби оригиналната боја на лисјата. Во есен и зима не се хранат.

Tradescantia navicular (Tradescantia navularis). © ЛукаЛука

А карактеристика на трпезантија во соба е брзо стареење, пораст и губење на декоративноста: лисјата во основата на стеблата се исушат, пукањата се изложени. За подмладување на растението, се практикува годишно кратко градинарство, стискање на пука и пресадување на растението во свежо тло.

Растенијата се пресадуваат во пролет, млади еднаш годишно, возрасни по 2-3 години, комбинирајќи со градинарски долги пука. Подлогата е влажна, поблиску до неутрална (pH 5,5-6,5). Фабриката расте добро во мешавина од 2 дела листопадни, 1 дел сода и хумус земја со мало додавање на песок. Подготвена почва за тргзанција се продава. Потребна е добра дренажа на дното на садот.

Одгледување

Tradescantia лесно се шири вегетативно - грмушката може да се подели од пролет до средината на август. Треба да се има предвид дека при копањето, неговиот моќен коренски систем неизбежно ќе биде оштетен. При садење, долгите корени на delenka се исечени на 15 см. Во исто време, исечен е и воздушниот дел на delenka, инаку нема да заземе корен.

Ако ја поделите грмушката на почетокот на сезоната, фабриката лесно го обновува кореновиот систем и брзо се вкорени. Во јули-август, особено во топло време, парчињата за искоренување треба да се спуштаат, па дури и да се покриваат две недели - со микропарника или парче материјал за покривање.

„Званенбург Сина“ на Традескантија Андерсон. © Henryr10

Tradescantia добро пропагира со сечи на стебла со два до три интероди. Опфатени со филм, тие корен совршено за 2-3 недели и зима во земјата. Ако нема сериозни мразови во есен и зима, сечињата обраснати дури и кон крајот на август ќе победат.

Во средната зона на Русија, трговската марка има време да зрее семе, честопати тие само сеат. Иако сортите сорти на растенијата не се зачувани за време на размножувањето на семето, може да се добијат садници со убави, различно обоени цвеќиња.

Видови

Tradescantia Андерсон (Tradescantia x andersoniana)

Под ова име се комбинираат комплексни градинарски хибриди со учество на Tradescantia virginiana (Tradescantia virginiana). Повеќето хибридни форми и сорти култивирани под ова име, исто така, треба да бидат вклучени овде.

Засади висока 30-80 см со исправени, разгранети, аголни стебла, лиснато по целата должина. Листовите се линеарно-ланцетни, виолетово-зелени. Цветовите се рамни, виолетови, сини, розови или бели, собрани во inflorescence во форма на чадор. Блум од јуни до септември. Има многу варијанти.

Најдобри сорти:

 • J. G. Weguelin - цвеќињата се големи, светли, небесно сини.
 • Ирис - цвеќињата се длабоко сини.
 • Purewell Giant - Карминско црвени цвеќиња
 • Леонора - цвеќињата се виолетово-сини.
 • Оспири - бели цвеќиња.

Tradescantia Вирџинија (Tradescantia virginiana)

Татковината на растението е југоисточните региони на Северна Америка. Повеќегодишно растение со еректно, разгрането плетење на стебла, високи 50-60 см. Листовите се линеарно-ланзолатни со должина од 20 см со мала вагина што ја покрива стеблото. Цветовите се трослојни, розово-виолетови, со дијаметар до 4 см, многубројни, собрани во inflorescences во форма на чадор, на врвот на стеблата, под кои има две големи, keeled bracts. Цвета од почетокот на јули до август за 60-70 дена. Овошје - кутија што се отвора со надолжни појаси. Може да се користи како стабилна повеќегодишна почва.

Tradescantia virginiana (Tradescantia virginiana). © Fritzflohrreynolds

Има сорти:

 • Coerulea - сини цвеќиња.
 • Рубра - цвеќињата се црвени.
 • Atrorubra - крвави црвени цвеќиња.
 • Роуса - розови цвеќиња.

Повеќето од формите и сорти наведени во каталозите под името Tradescantia virginia правилно се припишуваат на Tradescantia Anderson (Tradescantia x andersoniana).

Трговија со бела цветност (Tradescantia albiflora)

Синоними: во литературата се нарекува Tradescantia tricolor (Tradescantia tricolor C.B. Clarke), Tradescantia uridis (Tradescantia uiridis hort.).

Родното место на растението е Тропска Јужна Америка. Притаен пука. Листовите се во форма на јајце во форма на јајце, долги 4-6 см и ширина 2-2,5 см, посочени на врвот, со гола од обете страни, зелена или сребрена-мравка, сјајна. Inflorescences се апикални, понекогаш аксиларни. Цветовите се мали, бели; bracts се бели.

Постојат неколку варијанти и сорти во културата:

 • Албовитата - со бели ленти на листовите.
 • Триколор - со бели и розово-виолетови ленти на листовите.
 • Ауреа - со зелени ленти на жолти лисја.
 • Aureovittata - остава на врвот со надолжни златни жолти ленти.

Tradescantia of Blossfeld (Tradescantia blossfeldiana)

Родното место на растението е Аргентина. Повеќегодишни тревни полу-привлечни растенија со притаени и растечки зеленикаво-црвени стебла. Листовите се алтернативни, неподвижни, со тубуларни обвивки, издолжени или елипсовидни, со остар или зашилен врв, долг 4-8 см, широк 1-3 см, темно зелена погоре со мала црвеникава нијанса, виолетова под нив. Лисјата одоздола, листовите обвивки и стеблата под јазлите се густо pubescent со долги бели распоредени влакна. Цвеќиња на долги, густо pubescent pedicels во спарени кадрици на краевите на пука и во axils на горните лисја. Цветните подови се опкружени со две лисја во форма, bracts со нееднаква големина. 3 сепали, тие се бесплатни, виолетови, густо pubescent. 3 ливчиња, слободни, бели во долната половина, светло розова на врвот. Филаментите во долната третина се покриени со долги бели влакна.

Tradescantia Blossfeld (Tradescantia blossfeldiana). © Тиг

Ако на листовите има широки неколку жолти ленти, а две соседни десни лисја ќе имаат слични обрасци (соседните леви ќе ја имаат истата шема, иако се разликуваат од вистинските на сликата), тогаш ова е формата Вариега. Со недоволно осветлување, несоодветни сечи или градинарски работи, убави ленти на листовите може да исчезнат.

Влакнеста Tradescantia (Tradescantia pilosa)

Влакната од трскасканција - се карактеризираат со исправени стебла и издолжени лисја со густа бела пубертес. Цветовите се јоргован-розова.

Влакнеста жица (Tradescantia pilosa). © asonејсон Холингер

Трговија на големо како зебра (Tradescantia zebrina)

Синоним: Виси Tradescantius (Tradescantia pendulа) Зебрина виси (Зебрина нишало) Пука притаен или овенати, голи, често црвеникави. Листовите се издолжени-овални, долги 8-10 см, ширина 4-5 см, горната површина е зелена со две сребро-бели ленти по должината на листот. Долниот дел на листот е со црвена боја. Цветовите се мали, виолетови или виолетови.

Скафоиден скафоид (Tradescantia navicularis)

Родното место на растението е Мексико, Перу. Потребни растенија со притаени голи пука. Листовите се овални, бродски облик, мали, долги 4-2 см и ширина до 1 см, дебели, зашилени, подвиткани подолу, густо испреплетени со јорговани точки, цилирани на рабовите. Inflorescence е апикална. Цвеќиња со розови ливчиња. Високо украсно растение на ампел.

Брануваше трговска манија (Tradescantia multicolor)

Исечена со треска маска има дебели, мали, зелени лисја со бели и розови ленти. Многу украсен, густо растечки изглед.

Tradescantia е речен, или myrtolithic (Tradescantia fluminensis)

Родното место на растението е Бразил. Притаен пука, пурпурно-црвена, со зелени дамки. Листовите се овални, долги 2-2,5 см и ширина 1,5-2 см, темно зелена погоре, јоргованот-црвена подолу, мазна од двете страни; petiole е краток.

Обично се одгледуваат нејзините вариегатни форми (т.е. спомнато) со чести кремасти ленти и Квиксилвер со бели ленти.

Tradescantia е речен, или мирта (Tradescantia fluminensis). © Johnон Тан

Мерки на претпазливост: целото растение е трепеткантија бледо (Tradescantia pallida) малку токсичен и може да предизвика воспаление на кожата.

Болести и штетници

Tradescantia штетници loveубов. Може да биде засегната од aphids, whiteflies, thrips, пајаци грини, menuybugs.

Мите на пајакот се појавува под премногу суви услови. Листовите венеат и на крајот паѓаат, пајакот е видлив на стеблото. Фабриката мора да се третира со вода со сапуница, да се исплакне со топла вода. Редовно прскајте.

Лушпа или лажна шуга го цица мобилниот сок од растение, лисјата се бледи, сушат и паѓаат. Темно сива или темно кафеава плакета е видлива на лисјата и стеблата. Прво треба механички да ги исчистите штетниците со помош на раствор од сапун, а потоа да се третирате со инсектицид како што се Actellik или Phytoverm.

Ако растението има мали, бледи и издолжени лисја, можеби е време да го подмладите растението, или растението е премногу темно. Поместете го поблиску до светлината.

Ако врвовите на листовите се кафеави и суви, тоа значи дека воздухот во просторијата е премногу сув. Треба да се изврши редовно прскање и фабриката треба да се чува подалеку од грејачи и радијатори. Или можеби фабриката се напои малку. Зголемете го наводнување.

Избледената боја на разновидните видови, најверојатно, е последица на недостаток на светлина, преместете ја тргсантата на посветло место.

Ако пукањата во основата омекнат и затемни, тогаш можеби водата во тенџере стагнираше, стеблото почна да изгние. Исечете го и корен.

Tradescantia е во состојба да изненади секој со својата непретенциозност и убавина!

Погледнете го видеото: Кнауф средство за освежување на фуги и средство за чистење на камени површини (Февруари 2020).