Дрвјата

Привет

Родот привест (Ligustrum) е претставен со листопадни, зимзелени и полу зимзелени грмушки, како и мали дрвја и е директно поврзан со маслиновото семејство. Овој род обединува повеќе од 50 видови на разни растенија. Под природни услови, тие можат да бидат исполнети во Азија, Северна Африка, Европа, како и во Австралија. Голем број на различни видови на привест можат да се најдат во природата на Јапонија, Тајван, Кина и Хималаите. Името привет потекнува од латинскиот збор „лигаре“, што се преведува како „врзувачко“. Факт е дека растителната кора има адстрингентни својства. Привлечната грмушка е многу слична на јоргованот, бидејќи е нејзина блиска роднина. Зеленилото и кората на овие две растенија се многу слични, но јоргованот е нешто поголем од приветата и неговото цветање е повеќе раскошно и спектакуларно. Ако оваа грмушка не се грижи, таа ќе стане крајно непривлечна и излитена. Меѓутоа, ако го пресечете, веднаш ќе се трансформира, и покрај тоа, можете да му дадете разни привлечни форми.

Карактеристики

Висината на грмушката достигнува 200 сантиметри, а нејзината ширина е околу 100 сантиметри. Privet се наоѓа и во форма на мали дрвја кои имаат ширење круна и висина од околу 6 метри. Кожа, целосни лист плочи имаат издолжена форма на јајце клетки, тие се спротивно лоцирани. Нивната предна страна е обоена темно зелена, а погрешната страна е бледо зелена боја. Белите мирисни мали цвеќиња се скоро несексични. Тие се собираат во апикални лабави inflorescences кои имаат форма на panicle. Нивната должина варира од 6 до 18 сантиметри. Времетраењето на цветни е 3 месеци, додека започнува во јуни или јули. Овошјето е како бери мали кружни drupes кои се насликани црна или темно сина боја. Секое овошје има од 1 до 4 семиња. Privet се однесува на растенија кои растат брзо. Во средната лента, најчесто се одгледува приветниот обичен, бидејќи овој вид е најотпорен на зимата. Подолу ќе опишеме како да се засади, да се грижи и да се одгледува овој посебен вид на чистава. Најчесто, таквата грмушка се користи за формирање жива ограда, но исто така се одгледува како единечно растение во мали групи. Бонсаи на Privet стануваат се повеќе популарни.

Слетување привет

Кое време да се засади

Бидејќи оваа грмушка под природни услови претпочита да расте во поткоса, во градината може да се одгледува на засенчено место. И таквото растение е суша и е отпорна на гас, исто така, не треба посебна почва. Како и да е, не се препорачува растење на ѓубриво на суви, кисели песочни почви. Но, ако сакате вашата грмушка да биде што е можно поголема декоративна, тогаш тој ќе треба да обезбеди најповолни услови. Значи, се препорачува да се засади на добро осветлено место, додека најмалку 0,7-1 метри треба да се повлечат од згради или дрвја. Почвата треба да биде добро исцедена, умерено влажна, заситена со хранливи материи. И тоа треба да биде малку алкално или неутрално. Почвата треба да се состои од хумус, трева и песок (2: 3: 1). Трансплантација на такво растение може да се изврши во текот на сезоната на растење. Сепак, најдобро ја спроведува оваа постапка во пролет, и треба да имате време пред да се отворат пупките. Но, некои градинари веруваат дека таквата постапка најдобро се прави во септември или октомври.

Како да се засади привет

Пред да садите привлечник, треба да копате заговор. Потоа треба да направите дупка за слетување, чија ширина ќе биде еднаква на 65 сантиметри. Длабочината на таквата јама треба да биде 30 сантиметри поголема од големината на коренскиот систем на грмушката. Потоа треба да истурете вода во дупката и да почекате додека не се апсорбира целосно во почвата. Кршен камен треба да се истури до дното на јамата, додека дебелината на слојот треба да биде 10-20 сантиметри. Во не многу голема количина на мешавина на почва (состав опишан погоре), треба да истурете 130 грама нитроамофос. Потоа се истура во садната фоса со заводница на која се става расад. Неговите корени се исправи, а јамата е исполнета со земја мешавина (без ѓубриво). Во текот на 4 недели, потребно е да се осигура дека кругот на трупот не се исуши. Тогаш нејзината површина ќе треба да се попрска со слој прекривка (тресет), чија дебелина треба да биде еднаква на 5-8 сантиметри.

Ако оваа грмушка е засадена за да се создаде жива ограда, тогаш за ова е направен ров, чија длабочина треба да биде 60 сантиметри, а ширината - 50 сантиметри. При садење помеѓу растенијата, мора да се набудува растојание од 30-40 сантиметри. Садењето треба да биде исто како и со едно слетување. Ровот мора да биде исполнет со мешавини во земја, кои мора да бидат набиени. Тогаш растенијата треба добро да се напојат под коренот.

Нега на примачот

Грижата за прајв е многу едноставна. Мора да се напои, се сече, да се олабави површинските слоеви на време, притоа да се отстрани плевелот трева. За да го намалите бројот на наводнување и плевење, можете да го посипете трупот на трупот со слој прекривка. Сепак, треба да ја прекривите почвата само откако ќе се загрее правилно. Наводнување треба да се направи само во долг сув период. Под услов на умерен летен период, растенијата ќе имаат доволно врнежи од дожд во форма на дождови. Треба да се има предвид дека наводнување треба да биде ретко, но доволно обилно, бидејќи почвата треба да се навлажни длабоко околу половина метар. Значи, 3-4 кофи вода треба да одат во една грмушка. За време на сезоната на растење, наводнување во просек ќе треба да се направи 3 или 4 пати.

Во пролетта, се препорачува да ги нахрани растенијата со органски ѓубрива, за ова, под секоја грмушка, треба да направите 1 кофа компост или хумус. Ако тоа е жива ограда, тогаш органското ѓубриво се дистрибуира по грмушките, тогаш зрнестата суперфосфат се расфрла над неа (1 m2 10 грама супстанција). По ова ѓубриво, треба да го насадите во почвата до плитка длабочина, а потоа да го наводнете.

Потстрижување на привест

Privet е растение на кое му треба редовно градинарски градинарски облици. Бидејќи таков грмушка е рапидно расте, брзо ќе ги скрие сите недостатоци што беа дозволени за време на градинарството. Треба да започнете да се градите речиси веднаш, бидејќи фабриката ќе биде засадена во земјата. Кога расад што се вкорени започна да расте, тој ќе треба малку да ги скрати врвовите на пука. Како резултат, фабриката ќе стане повеќе грмушка. Откако стеблата ќе пораснат за 10-15 сантиметри, тие повторно ќе треба да бидат скратени. Оваа постапка треба да се спроведува редовно во текот на првите две години од прајт, како резултат, грмушката ќе стане густа и бујна. Откако примерокот ќе собере зелена маса, ќе биде можно да се произведе формативно градинарство. Во моментов, поголем број градинари претпочитаат да ја намалат оваа грмушка во форма на густи перници (карикоми). Оваа фризура доаѓа од Јапонија.

Во европските земји, каде што климата е прилично блага, привлечните жива ограда можат да достигнат висина од 200 сантиметри. Сепак, во средните ширини, таквите високи грмушки можат да бидат оштетени од мраз, и затоа во овие области оптималната висина на привлечноста е околу половина метар. За да се избегне оштетување на пукањата од мраз во зима, грмушките се фрлаат со слој снег. Хеџот е исечен во мај, а потоа во август. Санитарната градинарски работи треба да се изврши на почетокот на пролетта, додека повредените, смрзнатини, исушени и заболените гранки треба да се отстранат. И оние гранки што останаа треба да се скратат за 1/3 (доколку е потребно).

Есенска нега

Во средните ширини, најчесто растат обични обични, бидејќи овој вид е отпорен на мраз. Во овој случај, фабриката може да издржи мраз до минус 30 степени, но само ако е краткотрајна. Во случај грмушката да е покриена со слој снег, тогаш може да издржи пад на температурата од минус 40 степени. Погодени од зимскиот студ, врвовите на стеблата доволно брзо обновени во пролетта. Овој вид на чистава не треба да се покрива за зимување. Во други видови за зима, кругот близу до стеблото мора да биде попрскан со слој прекривка, самата грмушка мора да биде свиткана на површината на почвата и фиксирана во оваа позиција. Одозгора растението треба да биде покриено со смрека гранки.

Болест и штетници

Privet е многу отпорен на разни видови на болести. Меѓутоа, ако расте во почва со висока киселост, тогаш може да се развие прашкаста мувла или Анѓелковиќ. Во овој поглед, неопходно е да се набудува киселоста на почвата. Многу е важно да се додаде навремено deoxidizer (брашно од доломит, кршен варовник или пената од вар).

Пајакот грини, трипи, црви, aphids и инсекти во размер можат да се населат на оваа грмушка. Тие можат да бидат уништени со употреба на Actellik или Fitoverm, додека може да трае од 1 до 4 третмани со пауза од половина месец. Но, ако на фабриката му обезбедите соодветна грижа и оптимални услови за раст, тогаш штетниците веројатно нема да се населат на грмушката.

Размножување на прајт

Privet може да се размножува со употреба на семиња, слоеви, сечи, пука или потомство од корен.

Одгледување ѓубриво од семе

Одгледувањето привлечно од семе е многу долг и макотрпен процес. Покрај тоа, ртењето на семето е мало (околу 65%). Theвездата започнува да дава плодови дури откако ќе наполни 6 години. Така, ова растение се одгледува само во индустриски услови, во врска со ова, во есен, подобро е да не се соберат семиња, бидејќи постојат методи кои ви овозможуваат да се одгледувате чистки многу полесно и побрзо.

Ако сепак одлучите да ја одгледувате оваа грмушка од семе, тогаш тие треба да бидат избрани од зрели плодови, а најголемото треба да остане. Потоа се ставаат во сад исполнет со вода. По некое време, дел од семето ќе остане на површината на течноста, тие можат да се соберат и исфрлат. Anotherе потоне уште еден дел од семето, тие треба да бидат подложени на натамошно стратификација. За да го направите ова, тие се посеани во октомври на отворено земјиште, во зима ќе поминат низ природна стратификација. Првите садници можат да се видат по 1 година. Меѓутоа, ако одлучите да сеете во пролет, тогаш семето треба да се попрска во кутија исполнета со песок и тресет, и да се чува на место каде што температурата е скоро 0 степени до пролетта.

Размножување на исечени сечи

Сечињата е подобро да се изберат лето, бидејќи процентот на нивното искоренување е 90-100%. Сечењето треба да се направи кога цветнито е скоро завршено, додека се избираат најзрели и најразвиени пука. Сечи во должина треба да достигнат 10-12 сантиметри. Сечињата се засадени во почва од тревки, чија површина мора да биде покриена со слој од измиен груб песок. Засадете ги под агол од 45 степени, додека продлабочувајќи се во подлогата за 5 сантиметри. Најбрзо, сечињата коренуваат на температура од 20 до 25 степени, додека на влажноста и е потребна константа. За да се обезбедат оптимални услови за сечињата, на секое од нив треба да се стави 1,5-литарско пластично шише, во кое треба да го исечете вратот и да направите неколку дупки на дното. Првите корени ќе растат во рок од половина месец, а по 3 месеци растенијата веќе ќе имаат добро развиен коренов систем. По целосно искоренување, сечињата ќе треба да се одгледуваат околу една година, додека, доколку е потребно, тие се пресадуваат во поголеми садови. Слетување во отворена почва може да се направи само откако висината на сечињата е еднаква на 50-60 сантиметри.

Размножување на прајт слоеви

Во пролетта, ќе треба да изберете силна гранка која расте близу до земјата. Треба да се навали на површината на почвата и да се фиксира во оваа позиција, откако ќе се направи на долната површина на делот од гранката што ќе се потопи во почвата, а не многу голем плиток засек. Потоа, дел од гранката, свиткана на земја, мора да биде покриена со земја, на врвот на која е поставен сфагнум. Важно е мов да се навлажнува цело време. Во исто време, запомнете дека не треба да го ископате врвот на гранката. Ако слојот е успешно вкоренет, тогаш тој ќе започне да расте. Willе биде потребно само да се оддели слојот и да се постави на постојано место по следната пролет.

Исто така, положување може да се добие без копање. За да го направите ова, земете ја иглата за шиење и со тоа направете неколку гребнатини на површината на гранчето. Потоа во торба со полиетилен треба да истурете навлажнета почва. После тоа, таа мора да биде фиксирана на гранката, така што дел од гранката со гребнатини е во почвата. Потоа цврсто запечатете ја торбата со помош на леплива лента. Овој метод ви овозможува да добиете неколку слоеви одеднаш од една грмушка. Откако ќесето ќе се наполни со корени, слојот мора внимателно да се искористи. Потоа, внимателно отстранете ја торбата и засадете ги исечоците на отворена почва.

Главни типови и сорти со фотографии и имиња

Подолу се прикажани видовите и сорти што се најпопуларни кај градинарите.

Privet обичен (Ligustrum vulgare)

Под природни услови, овој вид може да се најде во југозападниот и јужниот регион на Украина, на Кавказ, во северниот дел на Молдавија и Африка, во Централна и Јужна Европа и во Мала Азија. Во исто време, овие грмушки претпочитаат да растат во дабов подраст. Оваа листопадна разгранета грмушка расте добро во сенка, додека во висина може да достигне околу 5 метри. Кожните плочи се издолжени-овални или ланзолатни, нивната цветава страна е светло зелена, а предната страна е темно зелена. Белите мирисни мали цвеќиња се дел од постојаните паника, чија должина може да достигне 6 сантиметри. Цветањето може да започне од јуни до средината на јули, а неговото времетраење е 20 дена. Црните овошја не спаѓаат до јануари. Овој вид е најстариот зимски, во врска со ова, тој е широко култивиран во средната лента. Покрај оригиналните видови, се одгледуваат уште 10 негови украсни форми: пирамидална, плачлива, зимзелена, синкава, сиво-бела раб, златна, жолтеникава, златно-мравка, сребро-мравка, неплодна и жолто-овошна.

Најпопуларните сорти се:

  1. Ауреум. Во висина, таквата полу зимзелена фабрика достигнува околу 100 сантиметри. Ова бавно растечко, не цветно растение има златни лисја. Ако зимата не е ладна, тогаш дел од лисјата останува на грмушка до пролет.
  2. Викар. Ова полу зимзелено растение може да достигне висина од 100 сантиметри. Има густа круна, која се состои од широко овални лисја со жолто-златна боја, а во есента тие се насликани во бронзено-виолетова нијанса. Нивната должина не надминува 6 сантиметри. Цветни се забележани во средината на летниот период. Цветовите се мали бели миризливи. За зимување, грмушката мора да биде покриена.
  3. Aureo-variegatum. Висината на ова не цветни растенија е околу 1 метар. Има разновидни плочи со златна боја. Дијаметарот на круната е околу 1,2 метри.

Блескав предводник (Ligustrum lucidum)

Природно се наоѓаат во Кина, Јапонија и Кореја. Тоа е голема зимзелена грмушка или компактно дрво. Плочите со темно зелена лист имаат издолжена форма на јајце, нивната предна страна е сјајна, а нивната должина достигнува 15 сантиметри. Должината на миризливи inflorescences на panicle е околу 18 сантиметри, тие се состојат од мали бели цвеќиња. Цветни трае 3 месеци. Овој вид може да издржи на температури до минус 15 степени, за да ја преживее зимата, треба засолниште. Декоративни форми: златно-Fringed, златно-украсен, три-боја.

Privet јапонски (Ligustrum japonicum)

Под природни услови, можете да се сретнете во Јапонија и Јужна Кореја. Овој изглед има многу сличности со сјајниот привест, и затоа тие честопати се збунети.Таквата зимзелена фабрика не надминува 400 сантиметри во висина, има компактна круна и мали кожени темно зелени лиснати плочи. Цветовите на овој вид имаат помала должина од сјајниот привест, цветниот период е пократок, а ова растение не расте толку брзо. Сепак, овој вид е поотпорен на мраз и -убител на сенка. Постојат 2 украсни сорти: украс и заоблениот.

Privet овалнафолија (Ligustrum овалнифолиум)

Висината на грмушката не е повеќе од 100 сантиметри, и сè затоа што за време на одгледувањето во средната лента се замрзнува цело време во зима. Во пролетта, грмушката е обновена. Цветањето е неправилно. Аромата на тесните цвеќиња не е многу пријатна.

Декоративни форми:

  1. Вариегат (разновиден). Таквата зимзелена грмушка во области со блага зима во висина е во состојба да достигне неколку метри. Плочите од зелените лисја имаат бела и кремска граница.
  2. Аргентина (Сребро). На грмушки со средна големина, се појавуваат летоци со граници со крем.
  3. Ауреум (Златно). Лесните плочи имаат граница со жолто-злато. Во јужните региони се одгледува без засолниште, честопати се користи како сад култура.

Privet Ibota (Ligustrum ibota)

Природно се наоѓаат во Кореја, Кина и Јапонија. Оваа листопадна грмушка може да достигне висина од 200 сантиметри. Крон се шири. Сјајните плочи на плочата со издолжена форма на оваид се насликани темно зелени од предната страна и синкава однатре. Цвета неправилно забележано во текот на летото. Должината на миризливите бели inflorescences е околу 7 сантиметри. Овој тип сака топлина и реагира негативно на ненадејни промени во температурата. За зимување, мора да биде покриено.

Priest's Jesuit (Ligustrum yezoense)

Тоа е зимско-отпорен вид, како што е и обичниот привит. Неговата татковина е Сахалин. Во висина, грмушка која ја сака сенката достигнува 150 сантиметри. Има мали широки плочи.

Акутен Privet (Ligustrum acutissumum)

По потекло од падините на јужна Кина. Висината на грмушката е околу 300 сантиметри. Цветањето е обилно, трае половина месец, а започнува во првите денови од јули. Плодовите зреат целосно во октомври. Не е отпорен на зима.

Привлечноста е густа (Ligustrum compactum)

Таквата полу зимзелена грмушка не цвета. Во природни услови достигнува висина од 400 сантиметри, а во култура - 200 сантиметри. Круната има дијаметар од околу 1,8 метри. Големи листови на лисјата остануваат на гранките до следната сезона на растење. Зимскиот отпор е низок.

Privet Quihou (Ligustrum quihoui)

Се наоѓа во природата во провинциите на Кина: Сичу-ан, Шанкси, Јунан. Висината на таквата полу зимзелена грмушка е околу 200 сантиметри. Плочите со плочи се мали и тврди. Должината на цветните паника се состои од мали цвеќиња е околу 20 сантиметри. Цветањето започнува на крајот на летниот период. Пуберзијата на долната страна на листовите на лисјата и младите пука е карактеристична за видот. Сорти:

  1. Вариегат. Листовите имаат бела граница.
  2. Викар. Лесните жолти листни плочи стануваат бронзени по мразот.

Погледнете го видеото: MATRANG feat. Баста - Привет (Април 2020).