Растенија

Succulent Conophytum Семе за нега во домашни услови Расте разновидни фотографии

Како да се грижите за конфитум дома фотографија

Конофитум се издвојува меѓу другите сукуленти по изглед: нејзиниот приземен дел се состои од два месести споени лисја, а краток дршка е скриена во почвата. „Stonesиви камења“ - второто име на растението, кое се користи кај луѓето. Татковина - каменити пустини во Јужна Африка. Родот Konophytum е вклучен во семејството Aizoaceae.

Формата на фузија на лисјата може да биде во форма на волуметриски срца, туберозни топки или скратени конуси со заоблени рабови. Бојата е исто така разновидна: зелена, кафеава, сина, мали дамки може да бидат присутни. Конофитумот изгледа особено убав ако површината на почвата околу неа е покриена со камчиња.

Фабриката има невообичаено убаво цветни, што е големо цвеќе во форма на инка со заситени бои. Однадвор, тие се многу слични на маргаритки. Цветниот период започнува со сезоната на растење и трае до заспаниот период.

Домашен циофитум и животен циклус на растенијата

Конофитумот има специфичен животен циклус. Тоа е поврзано со потеклото на цветот: периоди на активен раст и успаност се случуваат во време кога сезоната на дождови или суша започнува во Африка. Во повеќето растенија, сезоната на растење се совпаѓа со зимските месеци на нашите ширини. Заспаниот период може да трае од доцна зима до средината на летото или од доцна пролет до рана есен.

Друга карактеристика на conophytum е дека нови лисја растат во старото. Со текот на времето, стариот се смалува, станува тенка, тие се заменуваат со нов лист.

Нега на конфомиум дома

Фотографија на конфигум Конкулитум пресметка за нега во домот

Температура и осветлување

Удобен температурен режим за нормален раст и развој ќе биде во опсег од 10-18 ° C. Важно е да не се дозволи прегревање.

Осветлувањето мора да биде дифузно. Заштитете го растението од директна сончева светлина (особено млади примероци), кои можат да изгорат месести лисја.

Почва

Почвата мора да биде лабава. Мешавините од тресет се строго забранети. За садење, погоден е подготвен супстрат за кактуси и сукуленти, кој може да се купи во цвеќарница. Доколку е можно, подгответе ја следнава мешавина на почва: речен песок, лим почва и црвена глина комбинираат во пропорции 2: 2: 1.

Наводнување

„Stonesивите камења“ мора да се напојат низ тавата, капки вода не треба да паѓаат на лисјата. Во есента, наводнување е доволно еднаш на секои 7 дена, во зима - еднаш на 4 недели. На крајот на периодот на активен раст (февруари-март), наводнувањето е малку зголемено, бидејќи во ова време се врши формирање на нови лисја.

Влажност на воздухот

Сувиот воздух не е страшен. Повремено спреј. Направете го ова со фин атомизатор за да создадете изглед на магла и да не испрскате големи капки.

Врвно облекување

Beе биде многу ретко да се применуваат преливи: 2, па дури и 1 пат за 12 месеци. Неопходно е да се земе ½ доза калиумско ѓубриво со мала количина азот. Неодамна трансплантирани растенија не можат да се хранат.

Период на одмор

Со почетокот на заспаниот период, лисјата на растението згаснуваат, се намалуваат, може да изгледа дека умреле. Не се вознемирувајте - ова е природен процес. Наводнување треба целосно да се запре, исто така е невозможно да се извади на улица. Со почетокот на активната фаза на раст, ќе се појават нови сочни лисја, може да се појави цветни.

Болести и штетници

Конофитумот е отпорен на болести и штетници. Повремено, може да се појави пајак Мите - третирајте го растението со фунгицид. Поради вишок на влага, можно е гниење - не претерувајте со наводнување. Откривањето на лисјата се јавува при слаба осветленост.

Трансплантација на конофитум

Конофитумите се долгорочни, тие можат да растат 10-15 години. За ова време, цветот ќе расте, стеблото ќе се издигне од почвата, што ќе го расипе спектакуларниот изглед.

Ваквите трансплантации на растенија не се потребни често. Поминете го 1 пат на секои 3-4 години. Ова е најдобро да се направи на крајот на периодот на заспаност. Земете тенџере со дијаметар од околу 5-10 см и длабочина од околу 10 см.На дното поставете дренажен слој дебелина најмалку 1,5 см. Отстранете ја целата стара земја од корените, можете дури и да ги исплакнете. Наводнување неколку недели по трансплантацијата.

Репродукција на конофитум

Можеби семе и вегетативно размножување (со сечи, поделба).

Одгледување семе

Конофитум од фотосесии од семиња

Првата опција е најздрава. За да ги добиете семето сами, пред сè, неопходно е да се спроведе вкрстено опрашување. Зреењето на семето трае дури 12 месеци. Семето кутии треба да се соберат по созревањето и да се стават на ладно темно место за неколку месеци. Непосредно пред сеидбата, неопходно е да се отворат семенските кутии и да се попрскаат мали семиња на површината на подлогата.

  • Сеење семе е најдобро да се направи во рана есен.
  • Ртење во лабава почва. Навлажнете ја почвата, дистрибуирајте ги семето на површината, можете да посипете малку песок.
  • Покријте го садот со култури со филм, кој треба целосно да се отстрани со појавата на првите пука.
  • Периодично проветрувајте ги земјоделските култури и навлажнете ја почвата.
  • За успешно ртење, треба да се обезбеди дневна флуктуација на температурата: во текот на денот, одржување на ниво од 17-20 ° C, пониско во текот на ноќта до 10 ° C.

Пукањата ќе се појават за неколку недели. Постои голем ризик од губење на земјоделски култури поради гниење - бидете внимателни со наводнување. Чувајте ги младите растенија во ладна просторија со добра вентилација. Целосното формирање на конофитумот ќе трае околу 12 месеци, само тогаш може да се сади во посебни контејнери. Првото цветни ќе се случи за 1,5-2 години.

Пропагирање со сечи

Да се ​​пропагира со сечи, неопходно е да се отсече дел од телото на succulent со помош на скалпел. За искоренување, засадете во лабава почва. Не покривајте. Првото наводнување ќе биде потребно 3 недели по трансплантацијата - за ова време, веќе ќе се појават корени. Засади конфигуми вкоренети во сад со земја за возрасни растенија.

Поделбата на Буш

Кога пресадувате, можете да ја поделите грмушката: можно е да се искорени дури и од еден лист во форма на срце со дел од коренот.

Видови на конофитум со фотографии и имиња

Conophytum bilobate Conophytum bilobum = Конофитум белузлав Conophytum albescens

Konophytum bilobate Konophytum bilobum, соктура „leucanthum“

Листовите се во форма на срце, облик, со дијаметар од 2,5 см, синкаво-зелена боја. Цветањето започнува во август и е претставено со цвеќиња со дијаметар од 3 жолта боја.

Conophytum обратна conophytum obconellum

Обратна конфиттум Conophytum obconellum слика

Неговото „тело“ има обратна конусна форма и е со дијаметар од околу 2 см, а зелените лисја се покриени со мали, потемни точки. Бојата на цветот е жолта.

Conophytum nanum Conophytum nanum

Фотографија на конфистиум нафта

Лисјата се сферични, со дијаметар од само 7 мм. Цветовите со дијаметар од околу 1 см имаат бели ливчиња со црвеникави совети.

Конофитум на Фридрих Конофитум friedrichiae

Конофитум на Фридрих Конофитум фридрих фотографија

Листовите се скоро комплетно споени, во облик на срце, висока 2,5 см, се чини дека се про translирни, обоени во сиво-зелена боја, од горната страна минуваат дамки од дамки во потемна боја. Цветовите се бели со црвеникави совети, со дијаметар до 1 см.

Pearson Conophytum Conophytum pearsonii

Сферично тело со висина од околу 1,5 см Бојата варира од сино-зелена до жолтеникаво-зелена боја. Цветовите се јоргован-розова, со дијаметар од 2 см.

Conophytum obkordellum Conophytum obcordellum

Фотографија Konophytum obkordellum Conophytum obcordellum

Минијатурни кактуси од камчиња со розови буриња и светло зелена врвка, покриени со темно зелени восочни точки, како шлаг на фантастично слатко третирање. Не помалку фантастични се цевките со цвеќиња со долги тенки ливчиња, нешто потсетувајќи на палмите на мини-островите.

Conophytum concave Conophytum Concavum

Фотографија Conophytum concave Conophytum Concavum

Јазот помеѓу споени лисја во форма на срце е одвај забележлив. Цветовите се бели, со дијаметар од околу 1,7 см.

Конофит Елисеј

Фотографија Conophytum Elisha Conophytum Elishae

Разновидност на конфиттум билобат. Дијаметарот на еден пар споени месести лисја е околу 2,5 см. Бојата е синкаво-зелена, има темни зелени дамки. Цветовите се големи, обично жолти.

Konophytum Flavum Conophytum Flavum

Фотографија Konophytum Flavum Conophytum Flavum

Еден пар на споени лисја е со дијаметар од 1-2,5 см. Зелениот „тело“ е покриен со мали кафени точки. Yellowолтите цвеќиња се издигаат на релативно висока педанкул.

Konophytum Shrub Conophytum Frutescens

Фотографија од Konophytum Shrub Conophytum Frutescens

До ¾ висина, листовите споени до дното се насликани во синкаво-зелена боја. Распрскувањето е слично на грмушка. Дијаметарот на цвеќето е 2,5 см. Тие се светли: средината е жолта, а ливчиња се портокалови, црвеникави.

Konophytum Pelicidum Conophytum Pelicidum

Фотографија Konophytum Pelicidum Conophytum Pelicidum

Споени лисја имаат кафеаво-зелена боја со потемни точки. Белите цвеќиња со дијаметар од околу 3 см стојат на педунчето.

Conophytum Cubic Conophytum cubicum

Фотографија на Conophytum кубна Conophytum cubicum 'Purple Eye'

Мали коцки-нозе на растението произведуваат во центарот на цвеќето, слично на маргаритки, само бледо виолетова нијанса. Фасцинантна убавина!

Konophytum Karamopens conophytum karamoepense

Фотографија Konophytum Karamopens conophytum karamoepense

Тело во форма на срце, светло зелена боја со розова облога и темна густа точка на темно зелена боја - ова не е сè шарм! Главната декорација е пурпурно цвеќе-цевки со центри со мед-жолта боја.