Градината

Расте навахости капини, различни карактеристики

Blackberry Навахо е успешна сорта што ја одгледуваат американски одгледувачи и е позната низ целиот свет. Бобинки имаат богат вкус на десерт, така што може да се конзумираат и свежи и во разни зачувувања. Сортата е доста пребирлива и не бара посебна грижа, но на годишно ниво дава висок принос.

Карактеристики на одделение

Разновидноста на капинката Навахо е повеќегодишно растение. Грмушките формираат силни директно пука, од кои секоја може да достигне до еден и пол метри во должина. Бобинки не се многу големи (до 4,5 g секоја), но нивната големина не влијае на приносот на сортата. Од една возрасна грмушка можете да соберете до 500 бобинки во сезона.

Меѓу предностите на капитал на Навахо се:

 • висок резултат на дегустација (од 4,5 до 5,0 во различни периоди);
 • отсуство на трње на пука, што во голема мера го поедноставува рачното подигање на бобинки;
 • добар принос со едноставна грижа;
 • можност на овошје да ја одржат својата форма и густина 5 дена, што им овозможува да се транспортираат до продажни места.

Описот и карактеристиките на капинката Навахо не можат да влијаат на неговиот вкус. Бобинки се сочни, слатки, со мала киселост и изразена арома на капина. Тие зреат кон крајот на летото или почетокот на есента, секоја грмушка носи плод околу 3 недели.

Правила за слетување

Засадувањето и грижата за капина од навахо нема да биде тешко. Ова растение се шири со садници што треба да се купат и стават на отворено. Вреди да се обрне внимание на локацијата за садење, бидејќи грмушката со соодветна грижа живее околу 15 години. Барањата за оваа оценка се едноставни:

 1. Блекбери претпочита места каде директната сончева светлина не паѓа. Подобро е да изберете област со засенчување со половина засенчување.
 2. Составот на почвата е скромен растение. Сепак, описот на сортата на капини на Навахо вели дека најдобрата култура може да се добие на песочна или глинеста почва.
 3. При садење, треба да се има предвид дека грмушките можат да растат доста големи, така што треба да останат најмалку 1,5 m помеѓу соседните растенија.
 4. Органските ѓубрива (компост, хумус) се ставаат во јамата за садење, така што капината е подобро да се вкорени. Фабриката се спушта внимателно за да не се оштетат корените, а потоа да се напои.

Садење капини од навахо се врши во пролет. Во топлите јужни региони можно е да се сади во есен, но за зимата садници дефинитивно ќе треба да бидат покриени.

Карактеристики за нега

И покрај фактот дека сортата е прилично скромен кон составот на почвата, не се препорачува осветлување, ѓубрива и други услови, оставајќи ја да расте самостојно. Грмушките нема да изгубат одржливост, но количината на културата и неговиот вкус може да се намалат.

Меѓу основните правила за грижа за оваа сорта се:

 1. Наводнување се врши 1-2 пати месечно, за една грмушка ви треба 1 кофа вода. Растенијата не вода за време на нивниот цветни период.
 2. Еднаш месечно, се препорачува да се олабави почвата под грмушките и да се отстранат плевелите.
 3. Fубрива може да се примени 2-3 пати годишно. На почетокот на годината ќе биде корисно ѓубриво со азот, кои го стимулираат растот на лисјата и пука, а потоа и ѓубрива од калиум и фосфор, кои ја зголемуваат продуктивноста.
 4. Крпањето на пука се врши на есен, кога тие ќе достигнат најмалку 1 m во должина. На секоја грмушка оставете од 7 до 9 пука.

Сортата не е класифицирана како отпорна на мраз, така што грмушките мора да бидат покриени за зимата. Една недела пред првиот мраз, тие се скриени под почвата или со специјални засолништа за ткаенини.

Пред да започнете со одгледување на оваа Бери, треба да го погледнете описот на сортата на капини на Навахо со фотографија. Бобинки од ова растение не се многу големи, но многу слатки и растат во голем број. Можете да ги одгледувате во градината или во градината, но треба да бидете сигурни дека грмушките не изгонуваат под жешкото сонце. Едно растение ќе може да произведува култури за 15 години, предмет на надлежна грижа. Бобинки може да се јадат свежи или да се направат од нив конзерви, метеж, метеж, компот за зимата.