Градината

Зошто јајниците паѓаат на грозје?

Грозјето е една од културите што порано се сметаше за јужно. Но, сега успешно се одгледува не само на југ, туку и во поладни региони. Но, на југ и во центарот на Русија, каде сега се одгледува грозје, градинарите ги доживуваат, всушност, истите проблеми, вклучително и пролевање на јајниците. Willе зборуваме за причините за овој многу непријатен феномен и како да се избегне пролевање на јајниците на грозје или да се запре овој феномен.

Грозјето ги пролева јајниците од повеќе причини.

Природно капнување на јајниците на грозје

Значи, јајниците во грозјето понекогаш се распаѓаат, што е исклучително негативно за жетвата. Постои масивно пролевање на јајниците на грозјето, обично во рок од една недела по завршувањето на неговото цветни. Во овој период, јајниците понекогаш успеваат да се развиваат до вредност еднаква на околу три или пет милиметри. Честопати, може да се забележи пролевање цвеќе дури и пред формирањето на јајниците или дури и пупки.

Често пролевањето на јајниците, пупките или цвеќињата не е катастрофално: и јајниците и пупките и цвеќињата се појавуваат во мали количини, и ова е природен процес на регулирање на оптоварувањето од страна на културата, што самата фабрика ја спроведува. Едноставно кажано, самата фабрика за грозје пресметува колку бобинки може да зрее без да му наштети, оставајќи ја оваа количина и ги отфрла преостанатите јајници, цвеќиња, па дури и пупки. Овој пад на јајниците е забележан во сите култури и особено е забележлив кај овошните култури, на пример, во јаболкницата.

Но, понекогаш јајниците паѓаат навистина во значителна количина, а потоа можете да го звучите алармот и да го ставите растението јасно нерешено во ред. Може да има многу причини за масовно распаѓање на јајниците на грозје.

Биолошки нарушувања во структурата на цветот

Биолошки нарушувања во структурата на цвеќето од грозје се појавуваат од повеќе причини. Обично ова се вирусни заболувања кои го нарушуваат васкуларниот систем на растението, но може да има и нарушувања во развојот на одделни бубрези. Во случај на вирусна инфекција, хранливите материи не можат нормално да се движат низ растението, формирањето на пупки и, следствено на тоа, цвеќето, е нарушено.

Цветовите цвеќиња можат да имаат грд изглед, а нивните органи, наменети за производство на полен или за перцепција на полен, стануваат неспособни или слабо подложни на полен. Во овој случај, може да има целосен недостаток на опрашување и испуштање на пупки или цвеќиња од страна на растение грозје, како и поставување на бобинки, но невозможноста за нивниот понатамошен развој и фрлање на јајниците.

За жал, крајно е тешко да се излечат вирусни заболувања на грозје, честопати е едноставно невозможно да се направи, а градинарите претпочитаат едноставно да ги искоренуваат растенијата и да ги отстранат од локацијата. Патем, ако растението грозје е навистина погодено од вирусот, тогаш откако ќе го извадите од местото на истото место, препорачливо е да не се одгледува грозје, бидејќи вирусна инфекција може да биде во почвата многу долго време, до седум години.

Постојат многу вирусни заболувања на грозје, може да биде краток јазол, жолт мозаик, вирус од бразда од дрво, вирус на црвен лист и вирус на виткање лисја. Било која од овие вирусни инфекции може да предизвика и паѓање на цвеќе и пупки, а паѓањето на јајниците и неизбежно доведува до смрт на растението.

Вирусни инфекции се една од причините за испуштање на јајниците со грозје.

Болести и штетници

Покрај вирусните инфекции, растенијата од грозје можат да бидат оштетени од штетници и да страдаат од заразни болести. Против штетници, тие користат инсектициди што се дозволени во тековната сезона, строго следејќи ги упатствата на пакувањето. Против болести се користат и фунгициди, кои исто така се дозволени во тековната сезона и секогаш строго ги следат упатствата на пакувањето. Третманите треба да се вршат во заштитна облека и да се изведуваат во вечерните часови, за да не се предизвикаат изгореници на лисните плочи.

Од заболувањата на грозје, најчесто се среќаваат: разни дамки од лисја, оидиум, прашкаста мувла и сива гниење. Било која од овие заболувања може да предизвика да паѓаат јајниците поради ослабен имунитет на растенијата и метаболички нарушувања во ткивата.

Од штетниците на грозје најчесто се забележани: разни крлежи, лисја од црви, врба од дрво и мермерни партали. Сите овие штетници можат да предизвикаат многу сериозно оштетување на растенијата од грозје, да ги нарушат метаболичките процеси, да предизвикаат празнење на јајниците.

Надземната маса на грмушката расте премногу активно на штета на културата

Овој феномен може да се забележи кога има многу влага и исхрана во почвата, а сезоната се карактеризира со умерена топлина и прекумерно врнежи од дожд. Најчесто, во вакви услови, станува збор за млади растенија од грозје кои можат теоретски да даваат култури, но тие трошат енергија за формирање на вегетативната маса.

Ако тоа е случај, тогаш една сезона може да биде трпелива и да не преземе дополнителни активности. Следната година, како по правило, растенијата од грозје даваат добра жетва.

Слаба опрашување, недостаток на полен

За да им обезбедите на растенијата грозје со доволно полен, искусни лозари, спротивно на општото мислење и совети, никогаш не отстранувајте дополнителни јата точно за време на цветни. Таквата едноставна техника ќе обезбеди растенија од грозје со доволно полен, а цвеќињата нема да паднат. Само откако цветаат растенијата и почнаа да се формираат јајниците, може да се отстранат дополнителните, давајќи им предност на оние јата што имаат добро развиени јајници.

Недостаток на влага во почвата

Дефицит на влага во почвата, особено за време на цветни, формирање на јајниците и неговиот раст, е речиси главната причина што јајниците неизбежно ќе се распаѓа, понекогаш во многу значајна количина - до 80% од целиот јајник на растението. За да се избегне ова, грозјето мора да се напои. Препорачливо е да го направите ова со вода на собна температура и да ја извршите наводнување во вечерните часови.

За време на цветниот период, не се препорачува да се напои грозјето со попрскување, бидејќи таквото наводнување може да го наруши процесот на ѓубрење, но по цветни и пред цветни, можете да ги наводнувате растенијата и под коренот и со попрскување.

Пред цветањето на грозјето, влажноста на почвата може да се одржи на ниво од 50-60%, за време на цветни и по него, кога ќе се формира и развива јајниците, пожелно е да се одржи влажноста на почвата на 65-70%, тогаш пролевањето на јајниците е минимално.

Капка наводнување при одгледување грозје.

Недостаток на исхрана во земјата

Ако има недостаток на еден или друг елемент или група на елементи во почвата, грозјето исто така може да го испушти поголемиот дел од јајниците или, ако ситуацијата е навистина критична, тогаш јајниците можат целосно да се урнат.

За да се избегне оваа појава, треба да го знаете составот на почвата на која се одгледува грозје. Препорачливо е да се даде почва за анализа во лабораторијата еднаш годишно со цел да се дознае неговиот состав и да се разбере кој елемент е во голема количина и кои елементи јасно не се доволни, а врз основа на ова да донесете одлука за воведување на овој или оној елемент во почвата.

Ако зборуваме за стандардно ѓубриво за грозје со цел да се одржи оптималната комбинација на супстанции, тогаш се препорачува да се применуваат овие ѓубрива во пролетно време (крајот на април), за време на цветниот период, веднаш по цветањето, а исто така и за време на периодот на активен раст на јајниците на грозје.

Во пролетта, под секоја грмушка грозје, можете да додадете килограм добро расипано ѓубриво или компост, распаѓајќи го на претходно олабавено и напојување почва. За време на цветниот период, растенијата можат да бидат оплодени со нитроамофос, додавајќи го во форма растворена во вода (15 g на кофа со вода, нормално по растение).

Веднаш по цветни и за време на периодот на активен раст на јајниците на грозјето, можете да додадете калиум сулфат во растворена форма (10 g на кофа вода по едно време, норма за едно растение) и суперфосфат во сува форма во претходно олабавена и напоена почва (12 g под секое растение).

Ако јајниците на грозјето се распаѓаат, тогаш лиснатото облекување со лисја може да се изврши со растворање на 15 g нитроамофоска во кофа со вода и третирање на растенијата од распрскувачот, добро мокрење на целата воздушна маса. Исто така, во овој случај, можете да ги третирате растенијата со воден раствор кој содржи бор и цинк.

Вишок ѓубриво

Честопати тоа е вишокот азот што може негативно да влијае на јајниците на грозјето и да предизвика да пролеат. Ако забележите дека грозјето активно расте, формирајќи голема количина на вегетативна маса, големи лисја и сето ова против позадината на фактот дека растението е старо повеќе од пет години, тогаш, најверојатно, постои вишок на азот во почвата.

Со силен вишок на азот во почвата, лисјата на грозјето се здобиваат со темно зелена боја и нивните совети може да почнат да навиваат. Решавањето на овој проблем е доста тешко. Единствениот излез е да се обидете да го неутрализирате вишокот азот во почвата со обилно наводнување или дополнителна примена на какво било ѓубриво на фосфор и калиум.

Различни карактеристики на растенијата

Постојат сорти на грозје кои се биолошки склони кон пролевање на јајниците, понекогаш во прилично голем број. Со оглед на ова, за да не преземете целосно непотребни активности во иднина, треба да дознаете во расадник каде ќе добиете садници од грозје за карактеристиките на сортата што ја купувате.

Во случај сортата со грозје што сте ја купиле се карактеризира со значително пролевање на јајниците, неопходно е да ги прицврстите врвовите на сите плодни пука. Оваа едноставна зелена операција ќе го стимулира одливот на хранливи материи во јајниците, ќе го намали нивното пролевање и ќе придонесе за формирање на поголеми бобинки.

Постојат сорти на грозје кои се биолошки склони кон пролевање на јајниците.

Студено и влажно или топло и суво време

Во ладно и влажно време, како и во премногу топло и суво време, може да се забележи недостаток на полен, невозможност за негово паѓање на стигмата на пистата или имунитет на опрашување. Во овој случај, почесто се забележува пролевање цвеќе од грозје, но може да се забележи и пролевање на јајниците.

Со цел да се зголеми опрашувањето во ладно и влажно време, треба да се обезбеди лозите да бидат добро проветрени. Бидете сигурни дека периодично ќе ги исцедите лозите, отсекувајќи ги дополнителните ластарки, како и претерано активната зелена маса и лисја што ги покриваат цвеќињата.

За да се зголеми осетливоста на стигмата на границата со пистили и во суво и топло време, а во ладно и дождливо време потребно е да се испрскаат растенија со раствор на борна киселина. За грозје, решението е подготвено на следниов начин: треба да земете една лажица уреа, лажица борна киселина, лажичка железо сулфат и третина од лажичка лимонска киселина и да се раствори во 10 l вода.

За да не предизвикате проблеми со растворање на состојките, прво е лимонска киселина која треба да се раствори во вода, потоа сите други супстанции. Прво, пожелно е да се раствори борна киселина во 200 грама топла вода, а потоа да се прелива оваа количина течност во заеднички сад. Со добиениот состав, треба да го наполните распрскувачот и да ги испрскате цвеќињата, добро навлажнувајќи ги.

Ако не е можно да се попрскаат растенија со таков состав, тогаш можете вештачки да ги опрашите цветовите од грозје. Вештачкото опрашување ќе биде најефикасно ако се спроведе во раните утрински часови или навечер. Можете да опрашвам растенија со долна ракавица, нежно допирајќи го секој цвет.

Заклучок Ние го опишавме максималниот број на можни причини за пролевање на јајниците на грозје, ако знаете за други причини, тогаш опишете ги во коментарите, ова ќе биде корисно за сите читатели.