Растенија

Како да се хранат бонсаи?

Дрвјата апсорбираат разни хранливи материи од почвата преку разгранет корен систем. Наводнување на затворените растенија содржани во саксиите брзо ги исфрла овие хранливи материи надвор од земјата, така што за животот на бонсајот, попознат како бонсаи, неопходно е периодично да се нанесува ѓубриво на почвата.

Состав на малолетни палми. © карпа

Зошто да оплодиме бонсаи?

На растенијата им е потребна вода и сончева светлина, заедно со јаглеродот, водородот и кислородот што го апсорбираат од воздухот. Овие состојки им помагаат на растенијата да ги синтетизираат шеќерите неопходни за раст. Сепак, тие бараат одредени хранливи материи од почвата за синтеза на аминокиселини, витамини, протеини и ензими. Повеќето почви наменети за внатрешна цвеќарење ги содржат сите хранливи материи, но за бонсаи нивната количина може да биде недоволна. Ова се однесува дури и за брендирани мешавини на почва за бонсаи.

Јапонски бел бор, женски, мал цвет.

Избор на ѓубриво од Бонсаи

Трите најважни компоненти на урамнотежено ѓубриво се азот, фосфор и калиум. Јадењето бонсаи во тенџере мора нужно да се состои од оптимална мешавина на овие компоненти. Азотот е одговорен за растот и развојот на стеблото и лисјата. Исто така, тоа е потребно за процеси на поделување на клетките и производство на протеини. Фосфорот помага во стимулирање на поделбата на клетките, растот на корените и пупките. Покрај тоа, таа обезбедува заштита од бонсаи од болести. И, конечно, калиумот (обично во форма на поташа) промовира цветни и формирање на овошје, а исто така му помага на бонсаи да се бори против болести.

Состав на обична смрека.

Кога барате ѓубриво за вашиот бонсаи во цвеќарница, не треба да очекувате дека ќе наидете на чудесна мешавина со натпис „Особено за вашиот бонсаи“. Само обидете се да пронајдете еден вид ѓубриво што ги содржи сите три најважни компоненти на растението - азот, фосфор и калиум. Ако не можете да одлучите што да сторите, прашајте го вашиот советник за продажба. Ако, се разбира, тој е добро запознаен со тешката задача да одгледува јапонски џуџиња.

Junунипер е обичен.

Методи за оплодување за бонсаи

Постојат различни начини да се примени ѓубриво. Оние ѓубрива кои се во форма на тврди топки едноставно можат да бидат закопани во почвата, каде постепено се ослободуваат од дел од хранливите материи при наводнување. Но, овој метод може да предизвика појава на штетници во почвата. Повеќето сопственици на бонсаи претпочитаат растворливи во прав или мешавини со течни ѓубрива, додавајќи ги во тенџере почвата еднаш на секои две недели или како што е препорачано на пакувањето.

Сукцерот е бодлив.

Кога да се хранат бонсаи?

Повеќето видови на бонсаи треба да се хранат во пролет и лето во текот на сезоната на растење. Кога растот на бонсаи забавува (и тоа обично се случува во есен), растенијата се помалку подготвени да апсорбираат хранливи материи и, според тоа, треба да се хранат само еднаш месечно. Кога листопадни дрвја ги загубат сите лисја, можете да престанете да ги храните пред пролетта; но четинарите бараат повеќе врвни преливи во текот на зимата. Тропските џуџести дрвја во саксии ги формираат јајниците во текот на целата година, така што исхраната треба да одговара на нивниот циклус на растење.

Не можете да ја оплоди почвата веднаш по трансплантација на дрво, бидејќи тоа може да ги оштети корените. Доволно е само да го напојувате бонсајот најмалку еден месец пред да започнете повторно да се хранат.

Јавор е трипартитен.

Неколку дополнувања

Секогаш наводнувајте џуџе дрво во тенџере пред хранењето и обидете се да избегнете предозирање на ѓубрива. Подобро да се хранат бонсаи отколку да се прелее: вишокот азот во тенџере може да изгори корени. Исто така, никогаш не нахрани хибернирано или заболено дрво, бидејќи вишокот на хранливи материи во почвата ќе предизвика проблеми.

Погледнете го видеото: Япония днес - Да научим нещо за живота от храната (Април 2020).