Друго

Што е обилно цветање на петунија, лавина жолта везда

Кажи ми, што е жолтата starвезда Петунија лавина? Оваа година, прв пат кога купив ваква разновидност, продавачот во продавницата ме увери дека фабриката е ампелозна, и напишана е на пакувањето. Сепак, поради некоја причина моите петунии се држат, и не сакаат да одат во кревет, а самата грмушка е многу густа и задебелена. Можеби не беше неопходно да се прицврстат садници или тие треба да растат уште како тоа?

Меѓу разновидноста на ампелозна петунија, исто така наречена нишало, групата Лавина заслужува посебно внимание. Овие се хибридни растенија, цветаат во големи цвеќиња и се карактеризираат со брз раст на долги странични пука, па затоа тие се користат за одгледување на висечки жардинери, високи саксии и фиоки за балкони.

Серијата Лавина се состои од неколку варијанти кои се разликуваат по големина и боја. Еден од спектакуларните претставници на лавинската петунија е сортата „Yellowолта Starвезда“.

Опис на одделение

Петунија го добила своето име заради необичната боја на цвеќињата: големи грамофони, со дијаметар до 10 см, имаат бела нијанса околу рабовите, но средината е заситена жолта боја. Во овој случај, жолтилото е „нацртано“ не од рамномерно место, туку со испакнати агли на таков начин што е јасно видлива фигура во форма на жолта везда.

Лавина цути многу изобилно и долго време, сè до мразот. Грмушката е скоро целосно покриена со пупки лоцирани на притаен или висечки од страничните пукања од тенџерето, чија должина надминува 0,5 м. За време на цветањето, грмушката од далеку личи на течената лавина што паѓа надолу, што, всушност, го даде името на серијата.

Грмушката многу добро се разгранува, така што може да се сади и во форма на ампелско растение во висечки цвеќиња и директно на отворено, за да се создаде приврзаник.

Една петунија од групата Лавина може да „покрие“ 1,5 квадратни метри. м површина на цветни леи.

Растечки карактеристики

Петунија лавина yellowолта везда пропагира со семе:

  1. Во почетокот на февруари, сее семе за садници во хранлива почва. Тие не треба да бидат вградени во земјата, доволно е едноставно да ги раширите на површината на лабава подлога на хранливи материи. Ставете ги посевите под капакот или покријте ги со фолија. Проветрувајте и навлажнувајте периодично (спреј).
  2. Кога на пукањата се појават три вистински лисја, нурнете во посебни садови.
  3. Во мај, трансплантирајте садници на отворено или на улични садови (кога ќе се случат повратните мразови) на добро осветлено место.
  4. Со доаѓањето на есента, по желба, грмушките можат да се ископаат и да се внесат во просторија со температура на воздухот од околу 12 степени Целзиусови, откако претходно ги исекоа.

Вреди да се напомене дека младата петунија Лавина жолта везда има исправени удари. Со текот на времето, централниот пука во голема мера расте во должина и легнува, а на него се формираат многу странични гранки, на кои се поставени пупки.

Ако ја стиснете грмушката во фазата на расад, ќе започне активно да градите странични пука, а централната ќе забави во растот. Како резултат на тоа, појавата на петунија повеќе нема да биде толку "ампелозна" - ќе расте густа грмушка, во која гранките, доколку започнат да се обесуваат, се многу мали и на самиот крај на сезоната.

Погледнете го видеото: Saveti da muškatle budu bujne,zdrave i cvetaju kao lude (Април 2020).