Растенија

Jade Vine, или Strongyllodon Largeleaf

Дали некогаш сте виделе една од најубавите растенија на планетата наречена жад лоза? Ова е навистина чудо на природата, со право го носи својот наслов. Ајде да дознаеме повеќе за ова неверојатно и најретото растение на планетата.

Strongyloodon Largeleaf (Jade Vine) © TANAKA Juuyoh

Стронгјлдон, или Jade Vine (Strongylodon macrobotrys) - растение од семејството на мешунките, вид од родот Strongilodon, кој расте диви во тропските шуми на Филипините Острови. Фабриката често се одгледува во тропските и суптропските земји како украсно.

Largeylodon stigilodon е лијана која не постоеше и не постои аналози во убавината и неверојатноста. Вреди да се напомене дека растението е навистина уникатно, затоа што убавината е "присутна" не само во тенки лисја или елегантни цвеќиња, туку е нешто цела, неделива. Не е ни чудо што жадот лоз ја заработи титулата „најубав и редок цвет на светот“.

Strongyloodon Largeleaf (Jade Vine) © Форест и Ким Стар

Strongyloodon припаѓа на семејството мешунки и многу племиња на Филипините Острови (родното место на растението) претходно се сметале за еден вид обичен грав. Лозата од жад има прилично долги стебла што достигнуваат должина од повеќе од 20 метри, а бујни цвеќиња собрани во inflorescences. Бидејќи има неколку видови на Стронгилдон, невозможно е да се каже точно каде почна да расте за прв пат. Само е познато дека големиот-стемимилодон (попознат како жад лоза) за прв пат е откриен од жителите на Филипините Острови, долго пред доаѓањето на првите колонизатори од Европа.

Цветовите на "лозата на жад" се со големина од 7-12 см, собрани во големи четки до 90 см во должина од неколку десетици (до сто парчиња). Бојата на цвеќето наликува на многу разреден раствор на зеленило од дијаманти. Strongylodon е опрашен со лилјаци. Плодот е грав долг до 5 см и содржи до 12 семиња.

Strongyloodon Largeleaf (Jade Vine) © Форест и Ким Стар

Долго време се веруваше дека растението не е во можност да цвета. Факт е дека лозата на жад е прилично каприциозен цвет, па дури и во природни услови дава бујна inflorescences во никој случај и не секогаш. Така, локалните жители на островите долго време мислеа дека растението грав е апсолутно непотребно - од него немаше овошје, па дури и цвеќиња. Но, мислењето се смени кога еднаш на една фабрика видоа бујни inflorescences на необична убавина, достигнувајќи должина од околу 90 сантиметри. Нивната боја беше толку светла и сочна што растението веднаш беше наречено жад, а лозата - бидејќи некои видови на ова растение имаа притаен стебла. Како резултат на тоа, веќе достигнавме растение со долга историја - лоза на жад.

Strongyloodon Largeleaf (Jade Vine) © TANAKA Juuyoh

До денес, ова растение е вклучено во списокот на заштитени видови, бидејќи до неодамна дури се сметаше за целосно изумрен. Во моментов, неговото одгледување е строго контролирано.

Во Велика Британија, Кралската ботаничка градина има цел дел за одгледување жад лозја, каде што набerveудуваат најдобрите експерти. И покрај фактот дека овој цвет е прилично каприциозен, се чувствува прилично несериозно во градината, што овозможува да се експериментира со развојот на нови сорти на овој прекрасен и за разлика од другите растенија.

Погледнете го видеото: Top 5 Rare Flower in the World (Април 2020).