Растенија

Мимоза баш

Најневеројатната карактеристика на Мимоза е необична е што од лесен допир ги свитка лисјата. Сепак, растението се карактеризира со два вида на движења. Како и голем број други видови на повисоки растенија, бујната мимоза може постепено да ја менува ориентацијата на листот со текот на времето (никтинастија), а листовите можат да се затворат под влијание на надворешни стимули (сеизмонастија), како што се допирање, затоплување, ветер или тресење.

Во 1729 година, францускиот астроном де Меирен објави дневни движења на лисја во бујна мимоза (Мимоза пудица) Овие движења се повторуваа со одредена периодичност, дури и ако растенијата беа ставени во темнина, каде немаше надворешни стимули како што е светлината, што сугерираше ендогени потекло (геолошки процеси поврзани со енергијата што произлегуваат во цревата на Земјата) на биолошки ритами на кои беа ограничени движењата на лисјата растенија. Де Меирен посочи дека овие ритми може да имаат нешто заедничко со алтернацијата на спиењето и будноста кај луѓето.

Алфонс Декандол, швајцарски ботаничар и биооограф, во 1832 година утврдил дека периодот со кој растенијата од мимоза ги вршат овие движења на лисја е пократок од должината на денот и е приближно 22-23 часа.

Мимоза баш (Мимоза пудица). © M a n u e l

Mimosa bashful - зимзелена украсна грмушка која е мајчин на суптропиите во Јужна Америка. Необичната мимоза се раширила како резултат на бизарната способност да одговорат на каков било допир, дури и со слаб ветер. Таа веднаш почнува да ги свитка лисјата. Се чини дека таа се движи. За да се зачуваат декоративни својства, честопати се одгледува како годишна култура. Не ги допирајте листовите често.

Мимоза баш (Мимоза пудица) - повеќегодишно тревни растенија високи 30-60 см, поретко - до 1,5 м, вид растенија од родот Мимоза од семејството Легум. Најпознатите видови. Неговите лисја од бреза се особено чувствителни, виткаат и паѓаат во темнината од најлесниот допир и другите иритирачки причини. Плодот е грав, во парчиња 2-8 парчиња. Цветовите се собираат во мали светло розови или виолетови аксиларни сферични глави на краевите на гранките. Загадени од ветер и инсекти.

Фабриката е отровна, може да предизвика труење кај животните.

Мимоза баш (Мимоза пудица). © Н

Мимоза баш дома

И покрај фактот дека мимозата, на прв поглед, изгледа толку нежна, грижата за тоа, всушност, е едноставна. Таа сака топлина, температурата од рана пролет до доцна есен треба да биде помеѓу 20-24 ° С. Во зима, спуштете ја температурата на 16-18 ° C. Тој сака светла светлина, дури и директна сончева светлина. Во пролет и лето, наводнување треба да биде обилно и редовно. Во зима, доволно е да се одржи почвата во малку влажна состојба. Неговата единствена карактеристика е што апсолутно не толерира чад од тутун, веднаш ги отфрла лисјата. Пропагирани со семиња.

Во февруари-март семето на срамежлива мимоза се сее во влажна, лабава почва без ѓубриво, во исцедена мешавина од сода, лисја, тресет земја и песок (1: 1: 1: 1). Кутијата е покриена со фолија и се става на топло место.

За униформа, правилен раст, на мимоза му треба светла светлина, за разлика од многу растенија, добро реагира на директна сончева светлина.

Бонсаи од безобразна мимоза. © Ксавиер де Лапејре

Кога садниците се појавуваат, тие се пресадуваат во посебни садови, кои потоа се ставаат на добро осветлен праг за прозорец. Неодамна стекнатите растенија или растенија по долги облачен период се навикнати на директно сонце постепено, со цел да избегнат изгореници од сонце.

Мимоза цвета во поволни услови околу 4 месеци. Во зима, мимоза најчесто умира. За да ја повторите радоста за средба со неверојатна фабрика следната година, можете да соберете семе, како и култури на пука.

Морам да кажам дека корењето сечи е голем проблем. Садници, како по правило, умираат по една година од животот; во случај на неуспех во пролетта, семето треба да се посее повторно.

Обично не е потребна трансплантација, не го нарушувајте растението освен ако е апсолутно неопходно. Покрај тоа, трансплантација не е потребна со годишна култура. Ако е неопходно да се пресади, најдобро е фабриката да се пренесе во поголем тенџере без да се наруши земјената кома. За трансплантација, погоден е супстрат од еднакви делови на земја од трева, лиснат хумус, тресет и песок. На дното на тенџере обезбедете добра дренажа.

Срамежливата мимоза е зафатена од зелено јаболко-aphid, која се отфрла со помош на соодветни лекови. Чистата е отстранета со партал или памук, натопен во алкохол, а потоа се третира со антикокцидни лекови.

Зошто, тогаш, близок мимоза остава близу?

Кога се нанесува сила на листовите на мимоза, на пример, на допир, клетките на лисјата на растението го губат тургорниот притисок - внатрешниот притисок на клетката. Ова се должи на ослободување на хемикалии, вклучително и калиум, што ја отстранува водата од клетките. Веднаш штом брошурата ќе изгуби вода, таа ќе се вари. Оваа одлика се наоѓа и во други растенија од родот Мимоза.

Не е познато точно зошто лошата мимоза го развила овој имот. Научниците сугерираат дека се чини дека ги исплаши тревопасни животни или штетници.

Мимоза е безобразна. © M a n u e l

Имаме своја „северна бушава мимоза“ - вообичаена е во шумите со кисела киселина (Оксалис), или зелка од зајаци. Неверојатниот својство на ова растение е да ги преклопи лисјата под влијание на иритација (сеизмички). Оксалис ги преклопува лисјата во вечерните часови (никтинастија). Листовите на киселата киселина виткаат кога сончевите зраци паѓаат на нив (фотонастија). Ако киселината се става на силна сончева светлина, ќе ги преклопи своите лисја во очите, за 3-5 минути. Ако потоа го стави во сенка, ќе ги отвори лисјата, но не наскоро, но по 40-50 минути.

Со нетрпение очекувам да ви дадам повратна информација за овој мал, скромен, но интересен цвет.

Погледнете го видеото: United Albanians' XMAS Day Bash with Mimoza Shkodra (Март 2020).