Градината

Како да се оцене орев

Градинарски ореви се задолжителни во градинарството. Потребна е барем подготовка, бидејќи поседувањето градинарски алатки не е доволно.

Како да започнете

Сите во ред:

  1. Од самиот почеток, утврдени се заболени или стари делови од растението.
  2. Формирајте го идниот развој на младите гранки.
  3. Постигнете приноси и правилен раст.

Самата градинарски работи треба да се направи во одредено време од годината.

Кога да се исечете?

Секако, грижата започнува во пролетта, пред почетокот на развојот на пука. Најдоброто време е март и април. Како да градите орев во овој случај? Неопходно е да се утврди времето. Кога ноќната температура паѓа или, поточно, мразовите веќе завршија, но градинарските растенија сè уште не оживеаја. Таквиот период е идеален за работа.

Друга фаза е грижата за падот. Но, тоа се изведува во санитарни цели, а не за формирање на фетусот. Така, дрвото ќе биде полесно да се толерира зимата. Ако во пролетта доцнеа со обработката, тогаш оваа опција нема да биде излишна. Како да се оцене орев? Суши и заболените делови од гранките се отстрануваат. Инаку, во текот на зимата, паразитите ќе се појават на дрвото. Сè што на долг рок не е потребно на ореово дрво е нужно исечено.

Главни грешки

Градинарски ореви бараат:

  1. Висококвалитетна, копнена алатка. Досадите ножеви со градинарски или датотеки оставаат траги што му штетат на трупот.
  2. Компетентна обработка. Секциите не треба да бидат подмачкани со лушпи или бои, бидејќи ова не е вакцинација. Стеблото на растението заздравува побрзо.
  3. Не започнувајте со работа на ниски температури. Кога е далеку од јуни пред прозорецот, гранките на орев се прилично кршливи, и потешко е да се отстранат.
  4. Експериментирање. Да, сè е во согласност со правилата и прописите, но градинарски орев не е сува инструкција. И само емпириски веќе е можно да се "помогне" дрвото во формирањето на круната. Но, не се занесувајте со градинарски или нож, во спротивно растението може да умре. Со возраста, можете да работите на ова малку потешко.

Повеќе за пролетната сезона

Како што веќе беше забележано, по зимата се обидуваме да формираме орев круна.

Можете да започнете да работите со млада фабрика само откако ќе достигнете одредена висина - тоа е 1,5 и повеќе метри.

Покрај тоа, самото стебло е најмалку 80 сантиметри. И круната е приближно 60 см или повеќе.За компетентно формирање во иднина, доволно е да се остават 10 скелетни гранки. И пукањата треба да се скратат за 20 сантиметри.

Видео: градинарски ореви:

Што друго е пожелно да се направи:

  1. Отстранете ги процесите на стеблото.
  2. Центарот е отсечен само по формирањето на свежи гранки.
  3. Отстранете ги пукањата за гоење.

Шема за градинарски ореви во пролет:

Дали е можно да се преработи орев во текот на летото?

Дозволена градинарски плодни ореви на почетокот на летото. Тентативно, ова е кон средината на јуни. Овој период се карактеризира со не толку активен проток на пиперки. Дозволено е да се работи на круната, ослободувајќи го дрвото од гранките што се одгледувале внатре.

Но, не е препорачливо да се допре слаба фабрика. Бидете сигурни да ја почекате годината кога дрвото ќе добие сила. Обично тоа е најмалку 2-4 години по садењето. Отпрвин, не 10, туку на него се формираат само 5 пука, откако претходно ги пресекоа сите други додека бубрезите се отекуваат.

И на двегодишна орев, сите гранки се сечат, оставајќи само две пупки. Покрај тоа, една главна, втората - резервна копија. И ако и двајцата се разбудат, тогаш остави само едно. За следната сезона, сè следува по истата шема - тие оставаат само еден бубрег за иднината. Така, постигнете добар плод.

Дури и кај млади дрвја, пукањата се сечат во есенската сезона, доколку растат над 60 см. Препорачливо е да го направите ова во септември.

Сечење за подмладување

Оваа постапка е веќе потребна на возрасно дрво, и се користи кога постои тенденција кон намалување на приносот. И, исто така, ако фетусот е роден веќе помала или нестандардна форма. Тука треба да чекате за пролет. И ги скрати оние гранки што пораснаа над останатите. Сепак ја отсекува круната растејќи навнатре. Ова е неопходно за да се зголеми количината на светлина, и многу е полесно да се соберат ореви на гранки со иста должина.

Не заборавајте за гранки каде има странични гранки. Тие исто така се отсечени. И во иднина ќе се појават нови пупки, формирајќи ги вистинските пука за свежа круна.

Исто така се случува оревот да се смрзне, и сè се замрзна во корен. Во овој случај, треба да го пресечете стеблото до трупецот, а самата фабрика ќе се опорави. Со текот на времето, можете да формирате свежа круна, само треба да чекате нови гранки.

Замрзнатата круна мора да се израмни. И на такви дрвја веќе во топлата сезона не е забрането да се направи преработка на мали гранчиња гранули. Тие можат да формираат многу годишни пука. И ова е основа за идната жетва.

Погледнете го видеото: shiloh - lofi hip hop mix LIVE 247 Shiloh Dynasty (Март 2020).