Дрвјата

Iperунипер е карпест

Карпеста смрека (Juniperus scopulorum) е дел од родот на смрека, која припаѓа на семејството кипарис. Во природата, такво растение може да се најде во Канада (во југозападната провинција Алберта и Британска Колумбија), во САД (во западен Тексас, во Орегон и во северна Аризона), како и во северниот дел на Мексико. Претпочита да расте на карпестата почва на планините на надморска височина од 1200-2700 метри надморска височина. Одгледува овој вид смрека е релативно ретка.

Карактеристики е смрека карпеста

Карпеста смрека е претставена со грмушки и диоексузни дрвја. Под природни услови, таквото растение може да има висина од 10-18 метри, а заостреноста на неговото стебло варира од 0,8 до 2 метри. Сепак, смреката што расте во градината не е толку висока и густа. Во ова растение, круната започнува скоро од основата, нејзината форма е неправилна конусна и со текот на годините се заокружува. Бојата на кората е кафеава. Младите стебла се насликани во бледо сина или зеленикаво-сина боја. Наспроти ооидно-ромските плочи во форма на лисја обично се лушпести, нивната должина е 0,2 сантиметри и нивната ширина е 0,1 сантиметар. Бојата на листовите е темно зелена, зелено-сива или сиво-сина боја. Ова растение има игли во форма на игла, нејзината должина е 1,2 сантиметри, а нејзината ширина е 0,2 сантиметри. Конусите со сферична форма се насликани во темно сина боја со синкав цут, нивната должина е 0,4-0,6 сантиметри. Само на крајот на втората година тие целосно ќе созреат. Во внатрешноста на конусите има семки со кафеаво-црвени ребра, чиј дијаметар е околу 0,5 сантиметри.

Садење смрека карпеста

Ако сте купиле расад од карпа смрека со затворен коренски систем, тогаш може да се сади во секое време од годината освен зимата. Во случај расад да има систем на отворен корен, тогаш се препорачува да се засади на отворено земја на самиот почеток на пролетта откако почвата е добро загреана, но протокот на пиперки сè уште не треба да започне.

Во тој случај, ако строго ги следите агротехничките услови на овој вид смрека, тогаш ќе биде многу едноставно да се грижите за тоа. При изборот на место за садење, треба да се има предвид дека треба да биде отворено и добро осветлено, а подземните води треба да лежат доволно длабоко. Ако сортата е џуџе, тогаш за тоа треба да изберете страница со лоша почва, во спротивно, таквата смрека нема да биде зашеметена. Високи сорти на смрека се препорачува да се одгледуваат во хранлива почва. Забележете исто така дека на ова растение му треба многу простор.

Големината на јамата за садење треба да биде најмалку 2 пати поголема од волуменот на системот за расад на расад. Ако расад е џуџеста сорта, тогаш помеѓу грмушките треба да се набудува растојание од 50 сантиметри. Кога садите високи растенија, оставете најмалку 200 сантиметри празен простор помеѓу примероците, факт е дека по 10 години таква смрека почнува да расте активно. На дното на јамата, неопходно е да се направи дренажен слој, чија дебелина треба да биде 20 сантиметри, за ова можете да користите кршен камен или скршена тула. Се препорачува да го потопите расад со сад неколку часа пред садење во сад со вода. Во овој случај, можете внимателно да го извлечете растението од садот без да го оштетите неговиот корен систем. Во случај да можете да засадите расад со тренер земја, ќе биде многу полесно да смрека смрека.

Расад треба да се спушти во јама за основа, која е покриена со претходно подготвена мешавина на земја која се состои од тресет, трева земја и песок (2: 1: 1). Засадената фабрика има потреба од обилно наводнување. Откако течноста е целосно апсорбирана во почвата, површината на трупот на трупот ќе треба да биде покриена со осум сантиметарски слој прекривка (чипови од дрво, тресет, пилевина или бор од кора). Во засаден расад, коренскиот врат треба да биде на ниво на површината на локацијата.

Нега на yунипер

Карпеста смрека е прилично лесна за грижа, бидејќи се одликува со непретенциозност и отпорност на градските услови. Но, треба да се напомене дека во првите години по садењето, растението ќе расте исклучително бавно.

Грмушките за возрасни треба да се напојат само за време на продолжената суша. Сепак, за сезоната, смрека може да се напои не повеќе од три пати. Новосадените садници треба почесто да се напојат. Исто така, садници се препорачува да се попрскаат со млака вода, а тоа треба да се направи во вечерните часови.

Невозможно е да се нахрани ова растение со органска материја. За млади грмушки, доволно е само едно хранење, кое е наредено во април или мај, за ова тие користат Кемира универзална (за 1 кофа вода 20 грама) или Нитроамофоска (за 1 квадратен метар од 30 до 40 грама). Грмушките за возрасни не треба да се хранат.

Грижата за карпеста смрека во зима зависи директно од сортата. Ако грмушката има колонообразна круна, тогаш по обилните снежни врнежи е неопходно да се отстрани снегот од него со тресење, инаку гранките можеби нема да можат да издржат ваква сериозност и раскинување. За да се спречи повреда на гранките, тие мора да се влечат заедно со канап пред обилните снежни врнежи, така што ќе бидат притиснати на трупот.

Трансплантација

Ако се пресади смрека, не следејќи ги правилата, тогаш ова може да го уништи. Причината за смртност на растенијата во овој случај лежи во сериозно оштетување на кореновиот систем. Најтешка трансплантација на големи грмушки за возрасни. Кои се правилата што ви овозможуваат да трансплантирате растение без сериозно оштетување? Најважното правило е да се одржи интегритетот на земјата кома при копање грмушка, затоа што во него се наоѓа системот на растителни корени.

Се препорачува да се вклучат во трансплантација во март-април или јуни-јули, затоа што во тоа време беа забележани максималните способности за формирање корен на растението. Но, сепак во текот на летото подобро е да се воздржите од трансплантација, бидејќи во топлината на иглите испарува голема количина течност, што доведува до значително слабеење на смреката, како и до забавување на неговата адаптација. Во овој поглед, трансплантацијата најдобро се прави во пролет, но ако времето истекува, тогаш можете да ја преместите грмушката на ново место во текот на есента.

Ископате јама за да започнете со тоа, не заборавајте да ја земете во предвид големината на земјената кома на грмушката. Потоа на неговото дно потребно е да се направи добар дренажен слој. Подгответе ја потребната количина мешавина од почва со која ќе ја наполните јамата. Кога сè е подготвено, можете да започнете да ја вадите грмушката од земја. За да го направите ова, треба да го ископате, не заборавајќи да се повлечете од трупот најмалку 50 сантиметри. Смрека извлечена со грутка земја мора да биде поставена на силна крпа или филм, тогаш внимателно се преместува на ново место за слетување. Треба да засадите ископана грмушка на ист начин како расад за време на првичното садење. Површината на трупот на трупот мора да биде покриена со слој прекривка, и не заборавајте дека на трансплантираното растение му е потребна заштита од директна сончева светлина.

Болести и штетници

Многу често, таквото растение се заразува со 'рѓа, што е габично заболување. Во заразен примерок, израстоци на заситена портокалова боја се појавуваат на гранките, тие содржат масло со пигмент, што е многу слично во составот со каротин. Заразената грмушка го губи спектакуларен изглед, нејзините гранки почнуваат да се сушат. Неколку години подоцна, таква грмушка умира. Ако ги забележите првите знаци на 'рѓа, тогаш отсечете ги и уништете ги сите погодени делови на растението во најскоро време, а потоа третирајте ја смреката со фунгицид. Експертите советуваат во овој случај да се користат такви ефективни лекови како Бајлтон, Скор, Рогор, Вектра и Тилт.

Исто така доста често, смрека грмушка е под влијание на Fusarium натапување (трахеомикоза). Неговиот развој е често поврзан со фактот дека растението се одгледува на претерано густа почва со голема влажност. Оваа болест влијае на кореновиот систем на растението, што престанува да пренесува хранливи материи на воздушните делови на растението. Факт е дека се јавува ртење на мицелиумот на габата во васкуларниот систем на смрека. На погодената грмушка, апикалните пука се првите што се сушат, иглите ја менуваат нивната боја во бледо црвена боја. По некое време, болеста влијае на целата грмушка. Речиси е невозможно да се открие развојот на Вила Fusarium во рана фаза, сепак, ако забележите дека апикалните пука на грмушката се претвориле во жолта или црвена боја, тогаш веднаш отсечете ги заразените гранки и третирајте ја растението и површината на почвата под него со фунгицид. За поголем ефект, искусните градинари препорачуваат промена на горниот слој во свежа почва мешавина, која мора да се натопи со раствор од фунгицид. За да се спречи, купениот материјал за садење мора да биде подложен на третман со Quadris, Fitosporin-M или Maxim, без да заборави на земјената кома. Ако расад не е многу голем, тогаш неговиот корен систем мора да се потопи во растворот на Максим за 2 или 3 часа.

Junунипер исто така може да го изгуби својот спектакуларен изглед или дури да умре од болест наречена сушење на гранки. Можете да разберете дека грмушката може да се зарази во пролетта, нејзините игли се претвораат во жолта боја и почнуваат да умираат, на почетокот влијае на не многу големи области, но со текот на времето, болеста се шири на целата смрека или во поголемиот дел од неа. Како што се развива болеста, на површината на кората и иглите се формираат мали плодни тела од печурки. Заболената грмушка треба да се лекува веднаш, бидејќи беа забележани првите знаци на сушење надвор од гранките. За да го направите ова, отсечете ги сите гранки со жолти игли, а самата фабрика треба да се третира со раствор на фунгицид. Во случај кога смреката е многу погодена од болеста, тогаш ќе мора да се ископа и да се уништи. За целите на превенција, неопходно е да ја испрскате грмушката 2 пати по сезона, имено: во втората половина на април и во последните денови од октомври, за ова се користат Tilt, Ridomil Gold MC или Skor.

Карпеста смрека е исто така способна да фати кафеава шут (името е изведено од германскиот збор, што се преведува како „распаѓа“). Во погодениот примерок, иглите стануваат жолти и паѓаат. Најчесто, болеста се чувствува себеси во првите летни недели. Ако ги погледнете иглите заразени во последните денови од август, тогаш на нејзината површина можете да ги видите плодните тела на елипсоид и црни печурки. Ако смреката неправилно се грижи или се одгледува во сенка, како и на влажно место, во овие случаи, оваа болест ќе се развива брзо. Треба да се исечат гранки со пожолтени игли, а исто така да се отстранат сите мртви игли што паднале на страницата, потоа направете пример за Строби, Скор, Квадрице или Ридомил Голд МЦ. За целите на превенција, третирајте ги грмушките со овие лекови треба да бидат во средината на април и во есента пред да започне замрзнувањето.

Штетници како што се рударски молци, инсекти од скала, aphids и пајаци грини можат да му наштетат на ова растение. За да се ослободи од aphids, грмушката мора да се испрска со раствор од Fitoverm, кој е подготвен според упатствата. Ако крт се населил на растението, тогаш треба да се третира со раствор на Десис (2,5 грама на 1 кофа вода), а лушпата може да се елиминира со помош на растворот Карбофос (70 грама супстанција на 1 кофа вода), кој исто така треба да се третира со самата грмушка, и почвата површина под неа. Пајаци грини се плашат од акарициди, на пример: Карбофос, Актелик, Актара и други со сличен ефект.

Градинарски смрека карпеста

Кампот смрека не е потребна за обликување на градинарски, бидејќи нејзината круна има по природа спектакуларен облик. Сепак, му треба санитарна градинарски. Како да градите грмушка? Крпањето се изведува во рана пролет пред да започне протокот на пиперки и за тоа е избран дождлив ден. Отстранете ги сите исушени, повредени, оштетени од болести или штетници стебла и гранки, како и оние што растат неправилно. Ако сакате да ги усогласите контурите на круната, тогаш запомнете дека можете да ги скратите гранките и стеблата за не повеќе од 20 мм, бидејќи за една година растот на ова растение е само 10 сантиметри.

Репродукција на карпести Junунипер

Карпеста смрека може да се пропагира со млади слоеви, калемење или калемење. Сечињата се берат во пролетта, за ова, се сечат полу-лигнираните горни пука со пета (ова е мало парче дрво на гранката од кое расте пука). Корени сечи во стаклена градина. Откако ќе се вкорени, треба да бидат слетани на кревет за обука. Во зависност од разновидноста на растението и возраста на сечињата, може да трае корен 1,5-6 месеци. Потребни се 3-6 години за да се одгледува во училиште.

За размножување со положување, погодни се само притаени форми. Стеблото мора да се исчисти од игли и да се фиксира на површината на почвата на трупот на трупот, кое мора да се подготви однапред. По 6-12 месеци, тие се целосно вкоренети. Закорените слоеви треба да бидат отсечени од мајчината грмушка и да се садат на кревет за обука, кој се наоѓа на засенчено место, за одгледување.

Вакцинацијата за размножување на овој вид смрека е доста тешко, бидејќи ќе се потребни одредени професионални вештини.

Рок смрека сорти со фотографии и имиња

Благодарение на работата на одгледувачи од Америка, родени се голем број на сорти на карпи смрека, додека сите нив се доста популарни кај градинарите. Сорти што се погодни за одгледување во средните ширини ќе бидат опишани подолу:

  1. Сина стрела. Висината на грмушката варира од 150 до 250 сантиметри, круната е колонообразна тесна, нејзината ширина е околу 0,5 метри. Лушпеста зелена-сина игли во форма на игла има челична нијанса.
  2. Сина Хавен. Висината на грмушката е околу 200 сантиметри. Неговата круна со пирамидална форма во ширина достигнува 100 сантиметри. Бојата на иглите во текот на целата година е светло сина со челична нијанса.
  3. Вртоглавица. Оваа зимска отпорна сорта е доста популарна кај градинарите. Кога фабриката е стара 10 години, тогаш нејзината висина ќе достигне 3-6 метри. Во колоната навика е тесна и витка. Прави стебла го приближуваат стеблото. Зеленикаво-сиви игли, обично лушпеста. Оваа сорта е подложна на габични заболувања.
  4. Момат Блу. Оваа зимска отпорна сорта има густа круна со широка пирамидална форма. Бојата на иглите е зеленикаво-сина. Висината на растението е 3-6 метри, а ширината на нејзината круна достигнува 100-130 сантиметри. Оваа сорта не може да се одгледува во региони со влажна клима.
  5. Ungингер. Оваа сорта има многу сличности со Сина Хевен. Круната на растението е широко пирамидална. На возраст од десет години, неговата висина е 250 сантиметри, додека круната во ширина достигнува 100 сантиметри. Иглите имаат богата сино-сребрена боја, која во зима изгледа уште посветла.
  6. Цар на сребро. Грмушката има отворени гранки. Кога наполни 10 години, достигнува висина од само 0,6 метри со ширина на круната од 2 метри. Иглите со сина боја, како по правило, се лушпести.
  7. Спрингбанк. Оваа сорта е фотофолна. Круната е тесна, колонообразна. Висината на грмушката не надминува 4 метри. Краевите на стеблата се "исцедени", бушави. Тенките игли се насликани во сино-сребрена боја.
  8. Табела Топ Сина. Обликот на круната е овален. Бојата на иглите е сино-сребрена. Десетгодишно растение достигнува висина од 200 сантиметри, додека дијаметарот на круната е 250 сантиметри.
  9. Велч. Густа круна има пирамидална форма. Иглите се зеленикаво-сини со сребрена нијанса.
  10. Вичита Сина. На грмушката, гранките се отворени, а бојата на иглите е синкаво-сребрена боја. На возраст од десет години, неговата висина не надминува 0,4 m, додека ширината на круната достигнува 1,5 m.

Покрај сортите опишани погоре, градинарите ги култивираат следниве сорти на карпа смрека: Зимно сина, толезонска сина камшикување, толонсони зелено камшикување, Сатерленд, Монваде, Медора, Гринсфера, Ерект Глаука, Греј Глим, Колорадо Грин и други.

Iperунипер карпест во дизајнот на пејзаж

Во дизајнот на пејзаж, специјалистите широко користат карпеста смрека. Значи, се користи за групни и единечни насади во карпести и хедери градини, такво растение е врамено по улички, украсено е со мали градинарски градини, а се користи и како вертикален акцент во разни цветни аранжмани.

Круната на карпеста смрека е доста спектакуларна поради фактот дека е геометриски редовна и јасна. Често се користи како позадина за други растенија или како централна алка во составот на градина. Ова растение е совршено за оние места што се украсени на англиски или скандинавски стил, а смрека ќе изгледа одлично во алпски или јапонски градини.