Друго

Сеидба на тревник рачно без плевел не е лесно, но можно

Дебелиот тревен тревник во близина на куќата секогаш предизвикува восхит и завидлив поглед на минувачите. Дали е можно да се постигне совршен резултат со минимални трошоци? Како да сееме тревникот рачно без плевел, кога е оптималното време за таква работа?

Засадувањето на тревник со свои раце е прилично едноставен процес, но ќе бара значително трпеливост за да се постигне оптимален резултат. Работата треба да се заврши во фази.

Планираме тревник

Пред да започнете со работа, треба да ја обележите територијата за идниот тревник. Важно е во почетната фаза да се земе предвид присуството на други растенија на локацијата, бидејќи во иднина тоа може да доведе до потешкотии со сечењето на тревата. Ако има патеки на територијата, тогаш вреди да се размисли за растојанието помеѓу тревата и тротоарот. Растојанието треба да биде до 1 метар, за косилка да работи удобно.

Ние подготвуваме заговор

Подготовката на фондацијата е еден од важните чекори што ќе ви овозможи чиста и убава покривка од трева без плевел. Пред да започнете да го посеете тревникот, треба да ја подготвите почвата.

Главните фази на подготовка на земјиште:

 • отстранете ѓубре од територијата на идниот тревник - ова се однесува на камења, остатоци од градежни материјали, дрво од четка и други странски предмети;
 • ако има остатоци од кореновиот систем или цели непотребни дрвја, тие треба да бидат искорени и да се отстранат од локацијата;
 • хербициди - ова е една од опциите што ќе биде решението на прашањето како правилно да се засади тревникот рачно без плевел;
 • ископајте подготвена област со оплодување на земјата;
 • создадете дренажен слој - кршен камен или скршена тула совршено ќе се справи со оваа функција;
 • формирајте рамна површина, без туберкули и клисури, набијте ја почвата со помош на лизгалиште;
 • неопходно е да се збогати почвата со кислород - да се олабави земјата со гребло;
 • оставете го просторот некое време под пареа.

Поминете го земјоделското земјиште со хербициди. Не штедете на квалитетот на лекот.

Избор на семе за тревник

При изборот на мешавина за тревник, важно е да се земат предвид следниве фактори:

 • климатски услови на регионот;
 • карактеристики на почвата;
 • присуство на сончева светлина;
 • функционална намена на страницата.
 • експертите ќе го препорачаат најдобриот состав за вашата страница.

Сеење на тревникот

За да ја покриете површината со трева, треба внимателно да ги прочитате информациите на пакетот. Производителот укажува на потребниот број семиња на метар квадратен земја. Во просек по 1 квадратен. м. ќе трае околу 30-40 гр. семе.

Не штедете на количината на трева. Празни места ќе бидат зафатени брзо од плевелите.

Конвенционално дистрибуирајте го материјалот за сеење во еднакви делови, ова ќе обезбеди униформа потрошувачка. Навлажнете ја почвата лесно со еднакво прскање вода.

Мирното време е совршен ден за садење тревник.

За рамномерна распределба, посипете ја тревната трева најпрво заедно, потоа низ. Пополнете го семето со нежни, нежни движења и нанесете ја почвата со валјак или прошетка низ областа. Наводнете ја областа со помош на фин распрскувач.

Нега на тревникот

Областа посеана со трева мора систематски да се напои најмалку еднаш на ден, а може да се направат и повеќе. Обрнете особено внимание на влажноста на почвата во првиот месец по сеидбата. Во иднина, зачестеноста на наводнување треба да зависи од количината на врнежи од дожд.

Косење на растечка трева се препорачува еднаш неделно. Доволно остри ножеви обезбедуваат сочна зелена боја на тревата, а честото косење придонесува за формирање густа трева.

Откако ќе се коси тревникот, искусни градинари препорачуваат да ја наводнуваат тревата.

Благодарение на почитувањето на едноставни совети, ќе станете сопственик на богат и густ тревник, кој ќе стане украс на летна куќа или територија во близина на куќата.