Растенија

7 совети за почетници за орхидеи за почетници

Страста за орхидеи со право се нарекува многу посебно поле на цвеќарството. Овие неверојатни растенија се толку уникатни во нивната форма на раст, и во типот на ризом, и во барањата за услови, што би било вистинско кривично дело да ги рангираат како обични цветни култури. Меѓу орхидеите има огромен број и најтешки и скромен, специјално прилагодени на собни услови и многу каприциозни, способни да растат само во оранжерии или специјални прозорци на убави жени. За оние кои штотуку се запознаваат со овие егзотични starsвезди, тешко е да се открие што точно треба одредена орхидеја и да одлучи да ја надополни својата колекција со тропски starsвезди. И може да има само една препорака - започнете мала.

Орхидеја Фалеонопсис.

Оние за кои зборовите "pseudobulb", "воздушни корени", "епифити" и други концепти кои непрестајно ги придружуваат затворените орхидеи изгледаат непознати, треба прво да ги проучат основните карактеристики на овие растенија. Не обидувајте се веднаш да станете сопственик на огромна колекција орхидеи, дури и ако имате таква можност. Подобро е да се запознаете со еден единствен цвет и, да го набудувате некое време, внимателно да се грижите и да проучувате, да откриете дали сте подготвени да ја преземете одговорноста за егзотични убавини од меѓу највредните растенија во затворен простор. Следниве совети ќе ви помогнат да ги разберете основите во основите на грижата за орхидеи:

Орхидеја Фалеонопси Мини Марк.

Совет 1. Изберете мудро или започнете мал

Ако штотуку почнувате да се вклучувате во орхидеи и покрај тоа што ве маѓепсани од убавината на inflorescences, се плашите да имате толку убава жена заради тешката грижа, започнете со најкапиталните претставници на семејството. Запознавање со орхидеи е најдобро да се започне со отпорни на болести и стандардни според нивните барања сорти и видови. За почетниците во однос на култивирање на орхидеи, фалаенопсата најдобро одговара. Малезиски цвеќиња или орхидеи од пеперутка се истакнуваат не само за нивната неверојатна долговечност. Овие орхидеи се навистина лесни за грижа и најдобро е да научите како да се справите со сите овие неверојатни растенија.

Орхидеја фалеонопса розов хибрид.

Совет 2. Мека светлина - клуч за убавината на орхидеите

Изберете го вистинското осветлување за орхидејата. Овие тропски цвеќиња во затворени услови припаѓаат на фотофилни култури, но тие не толерираат директна сончева светлина. Цветовите и лисјата на орхидеи, а особено транспарентните садови, ако орхидеите се одгледуваат во специјални садови и припаѓаат на видови способни за фотосинтеза, не треба да бидат изложени на сонце. Орхидеи треба да бидат поставени на оние прозорци што изгледаат западно или источно. Најмногу толерантен во сенка од сите орхидеи е само фаланопсата, која може да се помири со условите на прозорците од северната ориентација.

Мелем од орхидеја Фалеонопса Цу Чианг.

Совет 3. Паметни орхидеи за наводнување

Theубовта кон орхидеите и нивното тропско потекло не треба да ве доведе во заблуда. Во повеќето случаи, орхидеите се доволни за вода околу еднаш неделно. Подобро е да се напои орхидејата со потопување во вода или со метод на туширање, додека првиот метод е многу поедноставен и посигурен. А тенџере со орхидеја се потопува во сад со дожд или друга мека вода, така што подлогата е добро заситена со влага (не повеќе од 20-30 минути). Ако имате среќа и водата од чешма не е тврда и погодна за грижа за растенија во затворен простор, тогаш можете дури и да ги претворите растенијата под чешмата или да впиете земјена тревка со туш, но запомнете дека водата никогаш не треба да биде студена. Веднаш штом водата целосно ќе го засити подлогата, внимателно извадете го садот на држач или тава и оставете го целиот вишок на вода да се исцеди (не треба да стагнира околу корените на орхидеите и да остане во тавата).

Орхидеја Фаланопсис Хибрид weiß gefleckt.

Совет 4. Исхрана = Раст

Без исклучок, на сите орхидеи им е потребна доволно висока концентрација на ѓубрива во почвата. За овие култури, можете да користите само специјални ѓубрива дизајнирани за орхидеи и треба да ги направите само со вода за наводнување. За фаланеопсија и други орхидеи отпорни на болести и скромен, доволно е да се нахрани 1 пат месечно или на секои 3 недели во вообичаена доза или 2 пати месечно со половина намалена количина ѓубриво. Оплодувањето се врши не во текот на целата година, туку во месеците на активен развој.

Орхидеја фалеонопси жолта боја.

Совет 5. Внимателна, но прецизна трансплантација

Орхидеите треба да се трансплантираат во просек на секои 2 години. Овие растенија мора да се постапуваат многу внимателно, бидејќи корените лесно се повредуваат и се распаѓаат. Подлогата е целосно заменета. За овие видови на растенија им се потребни специјални мешавини на почвата, кои се состојат од груби делови на кората, мов и други корисни компоненти. Пред садењето, треба внимателно да го прегледате растението и да ги отстраните сите меки, оштетени, суви области, третирајќи ги исечоците со јаглен. Орхидеите не се погребани, тие внимателно се поставени на насип на дното на тенџерето, а потоа го полнат празниот простор со подлога. Ако се плашите од оштетување на ризомот на орхидејата за време на трансплантацијата, прашајте го вашиот придружник цвеќарник, кој веќе знае како да се справи со орхидеи, да ви помогне при спроведувањето на првата постапка. По постапката, не напојувајте го растението најмалку 3 дена и обновувајте го хранењето само по еден месец.

Возач на фаланопсис.

Совет 6. Без контрола на температурата, цветни орхидеи не можат да се постигнат

Со цел орхидеите да цветаат, потребни се кул услови, особено, температурата во текот на ноќта за време на подготовките за цветни треба да се спушти на најмалку 15-18, а идеално до 12-15 степени. За специфичното време на пренесување во заспаната фаза и индикаторите неопходни за вашата орхидеја, вие дефинитивно мора да ги разјасните информациите при купувањето, бидејќи секоја сорта има свои специфични карактеристики и „навики“. Но, само обезбедувањето кул услови за орхидеи нема да биде доволно. Мора да се забележи контраст помеѓу дневните и ноќните температури: во текот на ноќта, температурата на воздухот во просторијата каде што стои орхидејата треба да се спушти во просек од 4-5 степени во однос на денот.

Орхидеја phalaenopsis mariae.

Совет 7. Отсекување не е како сите други

Ако сте ја избрале фалеонопсата за запознавање со орхидеи, тогаш правилно исцедете ги затегнатите соцвети на растението. Во фалаенопсата, новите педуни ќе се развиваат не само во основата на стеблото, туку и од окото на спиење за спиење на пука. Затоа, навиените inflorescences не се целосно отстранети, но приближно половина, над второто или дури и трето око. Ако се плашите да направите грешка, подобро е да ги оставите пукањата целосно по цветањето: можете да ги отсечете врвовите откако ќе се појават нови пука или додека тие се исушат, отстранувајќи ги само исушените врвови.