Растенија

Трансплантација на наводнување со температура за домашна нега во мелтасија

Милтасија припаѓа на родот на орхидеи. Тие го добија со преминување на други претставници на овој род - милтонија со бросиа. Тие го растат заради убавото цветни исклучиво дома, затоа што Овој цвет има потреба од специфична грижа и одржување.

Покрај тоа, ова егзотично растение ќе биде одличен елемент за украсување на ентериерот на собата, олеснување на депресијата и смирување на нервите. Покрај тоа, орхидеите лачат специфични супстанции кои можат да уништат штетни микроби. Постои мислење за употреба на делови од овие растенија за третман на болести кај луѓето. Всушност, орхидеите можат да бидат штетни, бидејќи некои од нив под посебни услови можат да испуштаат токсични елементи.

Општи информации

Милтасија, како и другите орхидеи, се одгледува по своите чудесни, оригинални и убави цвеќиња. И, како лозарите се разочарани ако не добиваат изобилство и долгоочекувано цветни! Но, во повеќето случаи, тие самите се виновни за тоа - тие не би можеле да ги договорат основните услови за живеење и нега на растението.

Прво на сите, на орхидејата во Милтасија му треба периодичен одмор, кој се состои во намалување на температурата и запирање на силното наводнување. Температурниот режим е исто така важен при одгледување растенија - ноќе температурата треба да се намали за најмалку 4 степени.

Ако цвеќињата сè уште се појавија, тогаш тие мора да бидат отсечени, а со тоа да се постигне ослободување на нови peduncles. Тешко е да се набудува таков режим во стан, но треба да се обидете да ја промените влажноста, што може да ја подигне сад со вода или влажна експанзирана глина сместена веднаш до цветот.

Сорти и видови

Милтасија Пеги корен има долги лисјални лисја што достигнуваат должина до 60 сантиметри. Цветовите се во форма на starвезда, со розова и виолетова нијанса. Долната усна на цветот е полесна и, за разлика од другите ливчиња, е поширока. Целиот цвет е покриен со пригушени места на бургундска боја. За привлекување инсекти, тој ослободува нектар. Може да цвета без пауза;

Милтасија бакнеж од лаванда има кратки, издолжени лисја и неверојатно убави цвеќиња во форма на светли розови обоени ливчиња покриени со бургундски точки. Големата долна усна е исклучиво розова и виолетова. Има огромни stamens и толчник. Примерот не е особено чуден во растот;

Кралска наметка на Милтасија грмушки растенија се издолжени зелени лисја со средни тонови. Целиот цвет има бургундско-виолетова боја со полесна, светла розова долна усна. Сортата се одликува со отсуство на какви било дамки на цвеќето и има чиста боја. Лансет, декоративни inflorescences целосно ја покриваат грмушката со starsвезди со големина од 8-10 сантиметри;

Miltassia estrelita има помоќно темно зелено ланзолатно зеленило. Цветовите, за разлика од другите растителни видови, се помали, со големина 4-6 сантиметри. Бојата на ливчиња во форма на starвезда варира од чиста бела до малку розова боја.

Сунѓер е секогаш виолетова. Две кафени дамки може да бидат присутни на пупка. Цвета диво и со голем број на inflorescences низ грмушка. Исклучува лесна, пријатна арома;

Темна везда Милтасија грмушката се состои од лесни ланцесни лисја. Цветовите се појавуваат на високи педуни. Фабриката цвета со прекрасни inflorescences на виолетови тонови - од светла светлина до бургунд. Ливчиња се украсени со кафени дамки.

Долната усна, напротив, има посветла боја со овални, нацртани светлосни гранични точки на виолетова боја. Цветовите се големи и тешки, достигнувајќи 10-12 сантиметри во периметарот;

Милтасија ацтец

Листовите на грмушката се зелени, издолжени. Цветовите се појавуваат на тенки педангови и имаат форма на starвезда. Ливчиња се тесни и малку искривени. Inflorescence е темно виолетова, близу до кафеава боја без дамки. Може да бидат присутни хаотични ленти со полесен тон.

Долната усна на цветот е масивна, скоро двојно поголема, полесна од другите ливчиња и содржи во права линија огледувани кафеави дамки. Цветовите се големи, до 10 сантиметри во периметарот. Особено масивни цути со пристапот на пролетта;

Miltassia aztec toni листовите на растението се зелени, издолжени. На едната педанкул се развиваат неколку цвеќиња со пет впечатоци. Ацтеките тони се многу убави - виолетовите ливчиња искривени околу периметарот се целосно покриени со кафени дамки со лесна граница.

Долната усна со полесен тон има дамки само во основата, кои исто така се одликуваат со скоро бели контури. Цвеќиња со средна големина, достигнуваат дијаметар од 10 сантиметри. Цвета во есен;

Милтасија вика листовите на растението се тесни, долги, ланзолатни, формираат густа грмушка до 40 сантиметри во висина. Цветовите се големи, starвездени. Насликан во темно виолетова, речиси кафеава. Има пет ливчиња и тие имаат кафеава боја на тигар со светло зелена граница.

Моќната долна усна е виолетова во основата, нагло се свртува кон рабовите во розова, речиси бела боја. На едната стрелка се фрлени неколку inflorescences далеку далеку напред;

Милтасија Шелоб Толкин Сакате да уживате во бојата на miltassia во зима? Оваа копија на орхидеи е совршена за украсување на стан. Кога близурд беснее надвор од прозорецот, слабината на толкин ќе ги раствори своите речиси целосно кафени цвеќиња во дијаметар до 12 сантиметри. Розови и бели дамки и масивна долна усна ги украсуваат. Исто така, просторијата ќе биде исполнета со лесна, ненаметлива арома.

Милтасија домашна нега

На сите типови на милтасија кога расте, треба светло, но дифузно осветлување. На директна сончева светлина, растението може да добие штетни изгореници и да умре. Ако не постои начин да се скрие орхидејата од сонцето, тогаш треба да се навикне на таков режим постепено, обидувајќи се да го заштити овој цвет од премногу интензивна светлина на пладне.

Врз основа на ова, милитацијата треба да се наоѓа во близина на прозорците со правец кон југ и југо-запад со задолжително присуство на tulle или газа. Кога поставувате цвеќиња на балконот, исто така треба да обезбедите соодветно осветлување и присуство на прилив на свеж воздух.

Во зима или есен, фабриката може дополнително да се осветли со вештачка светлина со помош на флуоресцентна ламба со моќност од најмалку 50 вати. Во отсуство на доволно светлина, лисјата на miltassia можат да бидат деформирани и свиткани, а светилките остануваат неразвиени и неисправни.

Милтонија е исто така член на семејството Orchidaceae. Се одгледува кога заминува дома, без многу проблеми. Но, за да постигнете висококвалитетно и убаво цветни, ќе мора да вложите многу напор. Сите потребни препораки за одгледување и грижа можете да ги најдете во овој напис.

Температурен режим за милтасија

Оваа орхидеја се бара на умерени температури и се развива добро на 18-25 степени. Ноќе, пожелни се 16-18 степени. За време на хибернација, неопходен е и умерен режим и пад на температурата од 4-8 степени, што ќе има корисен ефект врз оваа орхидеја.

Во општи случаи, оптималниот режим треба да биде избран во зависност од разновидноста на милтасија, бидејќи потеклото на постојната сорта и начинот на неговото производство често не се познати. Бидете сигурни да го дознаете времето на цветни орхидеи и договорете пред тоа барем еден месец одмор за растението. За да го направите ова, намалете ја просечната дневна температура за 8 степени и неколку пати намалете го бројот на наводнување. Ова е неопходно за формирање на peduncles во растението.

На повисоки температури, на цветот му е потребна дополнителна вентилација, добро осветлување и темелно наводнување. Во такви услови, треба да изберете повеќе пластични видови на оваа орхидеја. Сите орхидеи се каприци во однос на влажноста на воздухот, што треба да варира помеѓу 50-70%. На растението му е потребна зголемена влажност на повисоки температури, што доведува до почеста, задолжителна вентилација на просторијата.

Наводнување Милтасија

На Милтасија му треба изобилство наводнување, особено при високи температури, но не до таков степен што водата престанува да се апсорбира од него. Вишокот на влага придонесува за распаѓање на корените и pseudobulbs.

Штом се формираат нови светилки и орхидејата ќе цвета, наводнувањето е запрено и подот се распрснува од распрскувачот само еднаш неделно. После три недели, наводнувањето повторно се продолжува. Самата фабрика треба да се попрскува повремено.

Основа за miltassia

Почвата за растението е подготвена од тресет, мелени бор кора и сушени папрати корени во однос 1: 2: 1. Кората и делови од други растенија во подлогата се од витално значење за орхидеи, бидејќи тие природно растат на други растенија.

Сепак, тие не се паразити, но извлекуваат хранливи материи од влага и ги обработуваат под влијание на сончева светлина преку фотосинтеза. Одводнување од камчиња е нужно поставено на дното на садот, бидејќи вишокот на влага може да го уништи коренскиот систем на орхидејата.

Трансплантација на Милтасија

Сите видови на милтасија се размножуваат со помош на светилки. Оваа операција е прикачена на пролетната трансплантација на растенија. Орхидејата е обилно напои, се отстранува од саксија со грутка земја и се дели на грмушки со една крушка и добро развиени корени.

Треба да ги погледнете корените, отстранувајќи ги оштетените и скапаните. Трансплантацијата на Милтасија се врши во претходно подготвени контејнери со подлога. Не е неопходно длабоко продлабочување на сијалицата, сè додека корените се покриени. Печатот треба да биде поставен со наклон, бидејќи зеленилото ќе формира дополнителни, корени за прицврстување.

Трансплантациите и одвојувањето на дополнителни светилки треба да се направат веднаш по цветањето на орхидејата, но не почесто отколку после 3-4 години, затоа што грмушката ја толерира оваа интервенција во вообичаениот живот е многу болна.

Fубриво за милтасија

Како и секое растение, и замитувањето треба да прима хранливи материи. За таа цел, може да послужи секое сложено ѓубриво или специјално формулирана смеса за орхидеи. Во секој случај, неопходно е да се направи врвен облекување нужно во разредена форма во вода, во спротивно фабриката може да добие сериозни изгореници и да умре.

Затоа, подобро е да се разреди препорачаната доза во упатствата со вода двапати. Ertубрива се нанесуваат или на подлогата за време на наводнување, или со прскање на лисјата. Неопходно е да се применуваат двата вида на хранење наизменично еднаш на секои две недели.

Болести и штетници

Болестите и штетниците можат да го намалат растот и цветањето на miltassia на нула или дури и да го уништат ова нежно растение. Кога наводнува вода што содржи различни соли, почвата е презаситена со штетни компоненти, а растението ќе го сигнализира тоа сушење на врвовите на листовите.

Во овој случај, се препорачува да се измие почвата со дестилирана вода и да се префрли на наводнување со дожд или деминерализирана вода. Ако се забележи почетокот на распаѓање на гниење на коренот, тогаш орхидејата треба веднаш да се пресади во свеж подлога и да се намали фреквенцијата на наводнување.

Со прекумерно ѓубриво, честа или премногу ретка наводнување, сув воздух и високи температури зеленилото може да почне да вене и да умре. Сето ова мора да се земе предвид при одгледување на овој прекрасен цвет.

Милтасија е погодена од вирусен мозаик. Тогаш неа лисјата се покриени со дамки од различни форми и бои. Таквото растение не подлежи на третман и е уништено целосно.

Разни гниење на корен исто така ја уништи орхидејата. Ако гниењето целосно го оштетува кореновиот систем, тогаш грмушката е елиминирана. Со сива гниење, оштетените корени се отсечени, а целото растение се пресадува во нов тенџере со соодветна почва.

Ако неправилно се одржува, ослабената милитазија може да предизвика штетници - aphids, thrips, црви и скала инсекти. Тие дополнително му штетат на растението и се во состојба да го уништат. Зеленилото сигнализира кафеава, бела и жолта дамка, а паѓа или кадрици.. Соодветни инсектициди и топол, сапун туш за зеленило ќе дојдат на спасување овде.

Погледнете го видеото: Груевски: Лекарите што вршат трансплантација ќе добијат дополнителен надомест (Февруари 2020).