Друго

Тери лето убавица Тери: популарни сорти, одгледување карактеристики

Еднаш, во посета на сосед, таа виде во нејзините многу убави териски цвеќиња од розова космеја. Ги сакам овие цвеќиња, баба ми секогаш ги садеше, но таа имаше едноставна сорта, со обични inflorescences, како маргаритки. Ве молиме, кажете ни повеќе за простор. Која боја е и дали има посебни барања за нега?

Елеганцијата лежи во едноставноста - ова е токму она што може да се каже за териски простор. Се чини дека ништо невообичаено не може да се очекува од исправен грмушка со обилен број пука. Малото зеленило на ажур, слично на лисјата од камилица, е погрешно и ве тера да мислите дека пред вашите очи е обична плевел, само понекогаш многу висока. Но, кога целосните и големи цвеќиња со различни бои почнуваат да се отвораат на бујна грмушка, веднаш станува јасно зошто космејата заработила таква популарност кај лозарите. Целото лето и до мразовите, таа го радува окото со изобилство цветни, и покрај тоа, апсолутно не е каприциозна во заминувањето.

Сорти на тери космеа се разликуваат од класичните во посебната структура на inflorescences: нивните ливчиња се наредени во неколку редови, поради што се постигнува ефектот на "тери", а самиот цвет станува полнет и личи на далија. Друга карактеристична карактеристика е подебели и потрајни стебла што не можат да се скршат под тежината на големи пупки.

Најубавите различни тери

Бојата на тери космеа може да биде разновидна, меѓу таквите хибриди има сорти со деликатни нијанси, и со богати, длабоки бои. Изгледајте многу убаво на цветните леи, како и во букетите, овие сорти:

  1. Златна долина. Се разликува во големи жолти ливчиња и долго цветни, до средината на есента.
  2. Роза бонбон. Големи, меки нежни розови цвеќиња личат на помпони и малку мирисна со нежна, едвај забележлива, цветна арома.
  3. Тери копче. Грмушката е висока 80 см. Цветовите со дијаметар до 10 см можат да бидат дво-тон (со потемни розови средни и бели рабови) или бургундска.
  4. Психа. Оригиналните inflorescences имаат внатрешни, пократки, ливчиња, цвеќињата се насликани во бела и розова боја.
  5. Брусница мус. Прекрасни темно розови бујни цвеќиња.

Растечки карактеристики

Како и другите сорти на овој цвет, тери космеја е засадена со семиња на еден од начините да се избере:

  • во контејнери за одгледување садници, со нејзино понатамошно садење во месец мај во цветно легло;
  • веднаш на отворено, во пролет или пред зимата.

При сеидба, треба да се има предвид дека териските сорти имаат многу мали семиња, така што тие не се продлабочуваат, туку само покриени со тенок слој на земја. И уште една важна нијанса: со независна колекција семе, растенијата одгледувани од нив следната година ја задржуваат својата родителска боја, што не може да се каже за други видови космеа.

Грижата за тери сорти е исто така вообичаена и се состои во навремено наводнување, плевење и неколку врвни облекувања со минерален комплекс во текот на сезоната. За продолжување на цветни, избледени пупки мора да се сечат.

Погледнете го видеото: Vrcak - Manastirski Son TekstLyrics (Април 2020).