Градината

Во руската куќа рен мора да расте

Коњички е традиционален руски зеленчук кој е богат со есенцијални масла. За многу векови, тој е познат како еден од лековитите растенија, кој е „секогаш при рака“ - каква руска градина без рен!

Од гледна точка на биологијата, тоа е повеќегодишно со апсолутна зимска цврстина. Градинарите и градинарите не го сакаат тоа затоа што добро вкоренето растение почнува да расте толку многу што брзо се претвора во досаден плевел, што е доста тешко да се искорени.

Сепак, растејќи рен во градината, можете да направите здрави и вкусни зачини за зимата. Расте особено брзо на богата со хумус и топла почва, задоволувајќи ја потребата за хранливи материи со додавање компост или полно минерално ѓубриво.

Во годишна култура, без многу потешкотии, можете да добиете мазен и исправен, добро формиран корен. За садење, треба да го користите т.н. "дршка" - ова е корен долг околу 30 см, кој е ископан во есен и се чува во песок на ладно место.

Слетувањето се врши во април. Пред садењето, овој труп треба да се избрише со влажна крпа во средниот дел, отстранувајќи ги свежи пупки и со тоа да се спречи разгранување. Тогаш, подготвените корени треба да бидат засадени на растојание од 50 см едни од други. Садењето се врши косо, додека се продлабочува горниот дел за 5 см, а долниот, од кој ќе растат нови корени, за 10 см.

Кога се појавуваат млади растенија, тие треба да бидат испитани за да можат подоцна да остават само најдобри. За да го направите ова, се препорачува во јули, внимателно да ископате, подигнете и отстраните странични корени од горниот дел на коренот (до 25 см). По оваа постапка, треба да ги ставите корените на нивното првобитно место. И, така што оваа постапка не ги повредува, треба да ги наполните корените со земја, да ги исцедите и да ги напои добро.

По смртта на лисјата, време е да се соберат рен. На есен, пред да ги ставите корените на ладно место за складирање, уште еднаш треба да ги исечете сите корени. Оние што се барем дебели како молив може да се користат за садење рен следната пролет.

Погледнете го видеото: Джентльмены удачи комедия, реж. Александр Серый, 1971 г. (Февруари 2020).