Летна куќа

Како да изберете и засадите роза од кутија

Супермаркетите, почнувајќи од јануари, добиваат широк спектар на рози во кутии. Локалните (не-јужни) или холандски сорти најдобро се прилагодуваат на нашите услови.

Хибридни чајни растенија се повеќе барани за грижа и услови за одгледување.

Како да изберете рози во кутија:

 1. Обрнете внимание на квалитетот на садници. Коренскиот врат не треба да биде цврсто завиткан на врвот (инокулацијата во овој случај може да се искриви). Стеблото треба да биде густо, кората здрава, униформа.
 2. Бубрезите треба да спијат, но живи, густи, зелени (не кафени, не црни).
 3. Парафинот со кој се третираат растенијата придонесува за зачувување на влагата и брзиот раст на бубрезите.

Некои избираат растенија со пупки изникнати во јануари. Нема да имаат доволно светлина, пукањата ќе бидат слаби. Таквиот расад може да умре.

Ако не е можно да се чува розата на температура помала од 4-5 степени (во фрижидер или подрум), фабриката е натопена и засадена во земјата.

Пресадените рози се развиваат побрзо и цветаат повеќе прекрасно. Садници треба да имаат неколку зрели и дрвени стебла со зелена боја со здрава кора.

Подготовка на почва

Оптималниот состав на почвата за садење рози од кутии:

 • 2 дела од горниот плоден слој на градинарска почва;
 • 1 дел хумус;
 • 1 дел од фин песок;
 • 1 дел тресет;
 • 1 дел плитка измиена глина.

Ако почвата на локацијата е тешка, глинест, ќе биде потребен дренажен уред.

Кога расадот беше донесен дома

Кога купувате рози рано во кутијата, треба правилно да го зачувате расад, за да не умре по садењето во земјата.

Откако го донеле расадниот дом, го испитале тоа. Тие го отстрануваат филмот, почвата под него треба да биде влажна, а корените да бидат живи.

Постојат две опции:

 • оставете ја розата во складирање во фрижидер или подрум;
 • слета во земјата.

Почетна акција:

 1. Проверете ги корените, расипаните делови отсечени.
 2. Тие го отстрануваат филмот, земаат навлажнет молец од сфагнум (синтетички зимајзер, пилевина), ги покриваат корените, а потоа го завиткаат во филм. Благодарение на ова, корените дишат. Мос има бактерицидно дејство и промовира влага во почвата.
 3. Исчистете ја розата на ладно место.

На +5 степени, фабриката почнува да се буди. Ако забележите дека пупките никнуваат, треба да ги исправите корените, да го спуштите расад во вода 7 часа, а потоа да го засадите во земјата.

Наводнување со фунгициди помага во заштитата на растенијата од габични инфекции.

Како да садите рози купени во кутија

Розите се засадени од кутија на отворено земја во април или мај. Ако пупките се разбудија порано, можете да засадите рози од кутијата во кофа или друг сад и да ги ставите на балкон или тераса.

Varietiesуџињата и чајно-хибридните сорти се закопани во почвата за 3 см. Паркот, заземјувањето и качувачките рози се погребани за 5 см.

Пред да садите купена роза, треба да размислите каде ќе порасне.

Барање на страницата:

 • доволно осветлување и внес на воздух;
 • заштита од ветер;
 • киселост со ниво на pH на 6-6,5;
 • оптимална страна: југ, југоисток, југозапад;
 • плодност на почвата, ѓубрива.

Розите не растат добро на песок и песочна кирпич.

Упатства како да садите рози купени во продавница:

 1. Расад е целосно натопен во ладна вода 6-7 часа. Според инструкциите, се додаваат стимуланси за раст.
 2. Јама е подготвена со ширина и длабочина од 50 см. Подреден е дренажен слој.
 3. Додадете сложени минерални ѓубрива, хумус. Се истура слој на подготвена почва, од кутијата се засадени рози, целиот слободен простор е покриен со земја.
 4. Обилно напои.
 5. Покријте со прекривка слој од хумус, пилевина или кора од дрвја.

Отпрвин, растението е замаглено од сонцето. Неопходно е редовно да се напојуваат и да се оплодуваат рози, да се отстранат плевелите навремено и да се третираат со заштитни соединенија против болести и штетници.

Расад е подобро вкоренет во ладно и влажно време. Фабриката не може нагло да се донесе на сончева светлина. Тоа мора да биде постепено калено, излегувајќи на улица наутро за кратко време.

Садење рози од кутијата на балконот

Ако не е можно да се чуваат садници на температура помала од +5 степени, пупките ќе почнат да 'ртат. Во овој случај, розите се засадени во сад и се ставаат на застаклен балкон во сенка.

Обемот на тенџерето се пресметува така што кореновиот систем целосно го наполни садот додека не влезе во земјата.

На температури под 0 степени, фабриката е донесена во просторијата.

Пред да садат рози купени во кутија на отворено почва, тие се смируваат. Почнувајќи од април, прозорците се отвораат кратко секој ден, а времето постепено се зголемува времето за пристап до фабриката до свеж воздух. Потоа, тие ги оставаат прозорците широко отворени, не затворајќи дури и навечер.

Неискусните градинари понекогаш губат рози, купени во кутија и засадени на отворено. Ова се должи на фактот дека тие не знаат како да изберат расад, да го чуваат и засадат. Ако ги следите препораките, цветот со текот на годините ќе воодушеви со својата убавина и арома.