Градината

Бриселско зеле - расте и грижа

Нивите од Брисел доаѓаат од Белгија, од каде се шири ова растение во Холандија, Германија и Франција, како и во други земји од Западна Европа.

Овој вид зелка има висока содржина на хранливи материи и добар вкус. Густи мали зелка од зелка од зелка се користат во подготовката на првиот и вториот курсеви, а истите можат да бидат кисели за зима.

Сорти на зелјето на Брисел

Сите сорти на бриселските зеле се поделени на рано зрели, средно зрели и доцни зрели.

Средни сезони сорти на бриселско зелје:

  • Розела - има добар принос (до 50 грла зелка се собираат од едно стебло);
  • Cassio - се карактеризира со висока продуктивност (до 60 грла зелка).

Доцни сорти на зреење:

  • Херкулес 1342 - отпорен на болести, е најчест, отпорен на мраз;
  • Далик - се карактеризира со висока отпорност на keel;
  • Навивам - разновидност на домашен избор, отпорен на мраз.

Рани зрели сорти:

  • Френклин Ф1 - период на зреење 130 дена;
  • Dolmik F1 е најдобрата сорта, земајќи ги предвид особеностите на растечките бриселски зеле во Сибир и Урал.

Просторот од зелка достигнува 40-60 см, во зависност од сортата. Главите на бриселските зеле се зелено-жолти, можат да достигнат тежина до 20 грама, а од еден примерок собираат до 0,5 кг (културата зависи од сортата).

Карактеристики на одгледување зеленчук, зеле

Со цел да се добие добар принос на зелка, одгледувањето на бриселските зеле треба да се изврши земајќи ја предвид бараната култура до почвата и местото на раст. Садници од зелка се засадени во плодни количини со неутрална или ниска киселост pH. За одгледување бриселско зелје се распределува добро осветлено место, затоа што, заради недостаток на светлина, главите зелка на стеблото нема да имаат време да се формираат и да се здобијат со маса.

Овој вид зелка треба да се сади по корен зеленчук, мешунки, рани домати и култури од тиква. За да се спречат многу заболувања, а особено келиите, бриселските зеле не се препорачуваат да се садат по расипнички.

Карактеристики на одгледување зеленчук на зелје во Сибир и Урал

Сезоната на растење за зелените зелје трае 160-180 дена, така што во средните ширини оваа култура се одгледува само во садници.

3 степени на топлина е доволно за семето да 'ртат, а кога ќе се зголеми на 20 степени, садници се појавуваат на 4-ти ден.

Во кутиите за расад, мешавина од почва е составена од тресет и бусен земја со додавање на дрво пепел и комплексно минерално ѓубриво. Градинарската почва за одгледување садници од бриселските зеле не се користи за да се минимизира ризикот од инфекција од штетници и келии. Семињата се поставени во дупки до длабочина од 2 см. Можете да засадите зелка за садници од втората декада на април. Ако нема место во стаклена градина, семето за садници може да се сее под филмот на место добро загреано од сонцето.

Наводнување на садници од зелените зеле е неопходно бидејќи почвата се суши во кутија. Важно е да не се полни, во спротивно садници ќе бидат изгубени. Кога на растение се формираат 4-7 вистински лисја, садници се подготвени за пресадување во отворено тло.

Засадувањето садници од бриселските зеле се изведува земајќи ги предвид временските услови (од 15 мај), а за регионите на Сибир и Урал, датумите се префрлаат на почетокот на јуни.

Врвот на кој растат краставици, домати или мешункасти култури минатата година ќе биде идеален за одгледување на зелените зеле. При пресадување на садници од зелка, ѓубрива не треба да се додаваат во дупката, бидејќи гребенот е подготвен уште од есента. Ако немаше есенско полнење на гориво, 2 недели пред садењето, кофа со хумус, половина литар креда или пепел, 100 гр. нитрофоски. Копајте ја почвата со ѓубрива, израмнете и дополнително истурете раствор од калиум перманганат (1,5 грама супстанција се земаат на кофа со вода). Ова е добра превенција на keel и други расипнички болести.

Садници од зеленчук од Брисел се внимателно отстранети од кутијата, чувајќи јата земја.

Садењето се изведува во редови, со оддалеченост од 60 см помеѓу растенијата. Почвата околу стеблото е набиена така што ветерот не го навалува растението. Садници од зелка што се одгледуваат во касети или во кондензивни методи најдобро се навикнати, затоа што кога групите на претовар од земјата ја задржуваат својата форма.

Бидејќи зелените зелје се развиваат доста долго (скоро половина година), креветите со оваа култура можат да се користат порационално со садење краставици, рани домати, зелена салата и друг зеленчук и зеленчук во редовите.

Нега

По трансплантација на садници, мора да се обезбеди соодветна грижа за зелените зеле. Практично е исто како и за карфиол, само што не е неопходно да се плука.

Наводнување Во текот на целиот период на растење, бриселските зеле се напои 10 пати, трошејќи 400 литри вода на 10 квадратни метри насади додека не се формираат глави од зелка, а 450 литри за време на нивниот раст.

Врвно облекување. Во текот на сезоната, садници се хранат двапати со минерални ѓубрива. Органите не се користат како храна за овој вид зелка.

  1. Првиот пат кога ќе се хранат бриселските зеле една недела по садењето на отворено. За 2 дупки, поминете лажичка нитроамофоски.
  2. Второто врвно облекување го вршат веќе одгледуваните растенија, кога на стеблата почнуваат да се појавуваат рудименти на главите од зелка. Раствор се користи како врвен облекување: 25 грама нитроамофос, калиум сулфат и суперфосфат се раствораат во 10 литри вода. Пред врвот облекување, почвата се пролева со вода, а потоа се нанесува врвно облекување. За втор врвен облекување, можете да го користите следниов состав на ѓубрива: 30 грама калиум хлорид, 40 грама суперфосфат, 2 грама уреа.

Нотка. Во септември, кога остануваат 3-4 недели пред бербата, врвот на бриселските зеле е зацврстен, се сечат лисјата од розета. Ова е метод на обезглавување што го промовира растот на главите од зелка.

Harетва. Фактот дека зелките од зелка од зелка се подготвени за собирање, ќе биде индицирано со боење на првите лисја од зелка. Тие стануваат жолтеникави, а потоа се распаѓаат. Карактеристичен восочен сјај се појавува на самите плодови.