Растенија

Турска каранфил

Турската каранфилче им припаѓа на двегодишни растенија и се цени за нејзината непретенциозност во грижата, украсното цветни и пријатната деликатна арома.

Постојат високи (до 80 см) и недолични (до 20 см) сорти со различни бои на цвеќиња собрани во inflorescences. Постојат сорти со двојно цвеќе. Долго цветни, трае 1,5 месеци.

Грижа и одгледување турски каранфилче

За да се постигне најголема декоративност, турската каранфил е засадена во сончеви области со плодна, добро исцедена и лабава почва. Цветот е во состојба да расте во лесна сенка.

Затопете повремено, 1-2 пати неделно. Во топли и суви денови, наводнување е засилено. Наводнување се врши под коренот. Треба да се запомни дека вишокот на влага негативно влијае на турските каранфилчиња. Се препорачува да се олабави почвата по наводнување.

Минерални ѓубрива се применуваат за време на садење и еднаш во пролетта следната година, ѓубрива може да се применат за време на младиот и надежен период и за време на цветниот период на турските каранфилчиња. Органските ѓубрива во форма на компост, хумус се применуваат за време на садењето, како и во есента како прекривка.

Во првата година, во есента, садењето се прекрива со слој од 10 см хумус, пилевина, тресет или друг органски материјал. Во пролетта, откако растенијата ќе почнат да растат, прекривка е отстранета.

Одгледување

Турската каранфилче се размножува со семе. Сеење семе се врши во јуни, веднаш на отворено. Пред сеидбата, почвата се подготвува со копање и примена на минерални и (или) органски ѓубрива.

Семињата се засадени во влажни жлебови, на растојание од околу 15 см едни од други и до длабочина од околу 0,5 см, а потоа, насадите се прекриени со филм. Садници се напои по потреба, спречувајќи почвата да се исуши.

Некое време по појавата на пука, филмот се отстранува, насадите се намалуваат доколку е потребно. На крајот на летото, турските каранфилчиња се пресадуваат на постојано место.

Во првата година се формираат само розети, цветни започнува следната година по сеидба. Можно е да сее семе во зима, околу крајот на октомври. Во овој случај, земјоделските култури не се напои.

Болести и штетници

Како резултат на неправилно, прекумерно наводнување, може да се појави корен на гниење. Меѓу штетниците, изолиран е пајак Мите.

Погледнете го видеото: Гордана Јовановић - Марика, турски каранфил (Февруари 2020).