Градината

Ноември градинарски календар

Еве го ноември! Некаде го покри земјата со стабилна снежна покривка, а некаде уште ги разгали летните жители со релативно топли есенски денови. Поради таквата разлика во временските услови во различни климатски зони за овој месец, тешко е да се препорача точен список на дела во градината и зеленчуковата градина. Сепак, сеуште постои приближен список на агрономски техники за крајот на есента, и секој градинар може да се води според тоа врз основа на околностите што му ги дава природата.

Подигање култура

Оваа препорака е посоодветна за јужните. Токму тие треба да собираат овошје и растителни култури за зимата. Доцните сорти на зелка, трска од цвекло, моркови, persimmons, medlar - списокот не е толку долг, но треба внимание.

Прв снег во градината

Ако на ренонт малина има уште незрели бобинки на почетокот на месецот - тие можат да се сечат со sprig и да се стават во вода - тие ќе зреат. Неподготвените домати од цреша се добри да се раскинат со корените и да се закачам „глава“ за да созреат. Може да се обидете да ги покриете јагодата со доцна зреење со доцни сорти за да ја зачувате последната култура со агрофиб ...

Копање

Ако условите дозволуваат, тогаш во ноември сеуште можете да копате во гребени. Оваа техника гарантира уништување на дел од плевелите, ларви на штетни инсекти, криејќи се на остатоците од растителни заболувања. Меѓутоа, ако почвата на локацијата не е тешка, подобро е да се ограничи на олабавување. И во никој случај во овој момент не треба да ископате стебла од дрвја - оштетените корени не само што не се обновуваат, туку ќе влијаат и на намалувањето на општата отпорност на мраз на растенијата.

Во добро време, сè уште можете да соберете земја за одгледување на пролетни садници, да поставите бразди на падините за да држите снег и да се стопи вода и да подготвите јами за пролетно садење дрвја.

Ние се грижиме за зимските култури

Во почетокот на ноември, во топлите региони, време е да сееме моркови, цвекло, магдонос и спанаќ. Каде постудено - прекривајте ги зимските култури.

Првиот снег на креветите.

Ние ги заштитуваме слетувањата

Со почетокот на студеното време, добро би било да се покријат со прекривка не само на земјоделските култури посеани од есента, туку и на јагоди, кругови на речиси стебла на годишни садници, повеќегодишни. Сепак, ова мора да се направи не порано отколку кога почвата замрзнува до длабочина од 5 - 8 см, во спротивно растенијата може да vytryat. (Тресет, паднати лисја, смрека гранки се погодни за "затоплување".).

Ние се бориме со градинарски штетници

По падот на лисјата, треба да поминете низ градината и да соберете од гранките на дрвјата гнезда на златна кокошка, прстенеста свилена буба, глог и во исто време мумифицирани плодови, бидејќи таму не само што штетуваат штетници, туку и патогени. Доколку е потребно, извршете санитарно градинарство. За да ја заштитите градината од глодари, ширете отровни мамки против глувци и против зајаците, завиткајте го долниот дел од стеблата со смрека (игли надолу) или со фино решетче.

Работа со снег

Онаму каде ноември е снежен, дојде време не само да ги исчистиме патеките во градината, туку да се фрли снег на креветите, да се исцеди од гранките на дрвјата (за да не се пробијат гранките под неговата тежина), да се газат во кругови на стебла (да се уништат пасусите на глувчето).

Ако снегот сè уште не падна и има ветрови во летната куќа, можете да изградите импровизирани штитови за задржување на снегот. Овие можат да бидат гранки, големи остатоци од растенија, чаршави од иверица и други пречки.

Проверете го складирањето

Во ноември, не би било лошо да се проверат просториите за складирање. Отстранете го расипаното овошје, побарајте глодар пристап до залихите, проверете ја влажноста и температурата.

Просечната влажност на подрумот или подрумот треба да варира од 85 до 95%, температурата треба да се чува во регионот од + 1 ... + 5 ° C. Ако влажноста е поголема - ова е сигнал со цел да се изолира цевката за вентилација и покривот на продавницата. Ако е пониско - неопходно е да се стави кутија со влажен песок во собата.

Ние криеме попис за зимата

По завршувањето на сезонската работа, треба компетентно да се грижите за алатката за градина. Да се ​​расчисти од земјата и 'рѓата, доколку е потребно - да се дезинфицира, и задолжително (барем деловите за сечење) е да се масти со машинско масло.

Не оставајте вода во буриња за зима. Неопходно е да се соберат и скриете црева и кофи во штала. Ако имате систем за наводнување, треба да ги отстраните вентилите од него, да ги исклучите цевките и да удар.

Грижете се за попис

Затворете ги купиштата компости

Така што процесите на распаѓање за зимата не застануваат во формираното ѓубриво и компостните купишта при ниски температури, тие треба да бидат зачувани со дебел (30 см) слој на земја. За да се акумулира зимскиот отпад, подгответе посебна рамка (јама или само дупка) за нов куп, а со тоа и снабдување со тресет да се прелива компост, заштедувајќи го од замрзнување. Изолирајте мали ѓубрива со тресет, пилевина или паднати лисја.

Ние ги чистиме стаклениците

Во ноември, време беше да ја завршиме сезоната на стаклена градина. За ова, оранжериите мора да бидат исчистени од остатоци од растенија, копање, дезинфекција.

Ако има позадинско осветлување и греење во оранжериите, во последниот месец есен веќе е можно да се сеат семе во нив за садници, како и зелени култури.

Планирање следната сезона

За оние кои веќе одмараат од нивните летни колиби, ноември е добро време за планирање насади во креветите за следната година. Според свежата меморија, сè уште е лесно да се изготви план за култури засадени во изминатата година и да се претстави што да се засади во наредната сезона, земајќи ги предвид компатибилноста и претходниците на зеленчук и зеленчук. За да го направите ова, добро е да имате тетратка и да ги евидентирате сите планови и промени на вашата страница.

Покрај тоа, на крајот на есента не би било лошо да се започне со изучување на нови сорти на понуди на пазарот, поткуп на семиња, ажурирање на сет работна облека и евентуално набавка на нови алатки за градина.

Погледнете го видеото: епизод 4 - Отглеждане на луковични цветя (Февруари 2020).