Друго

Actinidia: како да се хранат ползавец во пролет

Во мојата приградска област расте актинидија Коломикт. Во последниве години, таа забележа дека има помалку бобинки на грмушката, а самата лијана расте неволно. Кажи ми, што можам да ја нахранам актинидијата во пролетта?

Актинидија е повеќегодишна лијана во форма на дрво. Во парцелите за домаќинства, се одгледува не само за украсни цели, иако грмушката изгледа многу убаво и е само божји дар за создавање вертикални украсни композиции заради шарено обојување на лисјата и неверојатната убавина на inflorescences. Покрај тоа, актинидијата исто така формира овошје, чии големини и вкус се разликуваат во зависност од сортата. Во некои варијанти, тие се мали и мирисаат на ананас, други се поголеми и изгледаат малку како обични огрозд, додека други се скоро не се разликуваат од бушавите киви. Сепак, во целина, бобинки се многу вкусни и слатки.

Со цел да се зголеми силно здраво растение, а покрај тоа да се добие култура од тоа, потребно е навремено да се храни актинидиа, особено е важно да се направи ова во пролет. Културата добро реагира на примената на органски и минерални ѓубрива.

Органско хранење

Во пролетта, на актинидиа и се потребни органики за да ги активираат процесите на раст. Првиот облекување треба да се изврши на почетокот на април, кога бубрезите почнуваат активно да цветаат. Околу грмушката неопходно е да се шири расипано ѓубриво, дебелината на слојот треба да биде најмалку 5 см. Ѓубриво ќе обезбеди актинидија со потребната количина азот, покрај тоа, ќе служи како прекривка. Плевелите под него не растат многу доброволно, но влагата во почвата трае подолго.

Вториот пат кога ќе треба да додадете органики по цветни. Актинидија реагира добро на хранење врз основа на отпадни производи од птици и добиток. Под една грмушка за возрасни, ќе треба да истурите најмалку 2 кофи работно решение. Неговата концентрација зависи од тоа што служи како основа за инфузија:

  • измет од пилешко - разредена во сооднос 1:20;
  • Mullein - 1 дел од инфузијата на 10 делови од вода.

Доволно е да се хранат актинидиа двапати во сезона. При одгледување на винова лоза на сиромашни почви, за да се постигне зголемување на приносот, ќе биде потребно дополнително воведување комплексни минерални препарати.

Минерална храна

За да се стимулира формирање на млади пука, да се зголеми продуктивноста, како и зимска цврстина на актинидија, неопходна е двојна облекување на минерали во пролет. На крајот на март - почеток на април, придонесете за 1 квадрат. област, каде што расте лијаната:

  • 35 гр азотни ѓубрива;
  • 20 g препарати што содржат калиум и фосфор.

Актинидија не толерира вар и ѓубрива што содржат хлор.

Втор пат ова минерално ѓубриво ќе треба да се примени во фазата на поставување овошје, додека пропорциите на препаратите мора да се намалат за половина.

Погледнете го видеото: Actinidia - gatunki, odmiany i zastosowanie mini kiwi - cz. 1 (Февруари 2020).