Цвеќиња

Правилно садење и грижа за petiole hydrangea на отворено

Petiole hydrangea се смета за необично растение. Нејзиниот сладок мирис мирис и убавина нема да остави рамнодушен ниту еден градинар.

Таа е во состојба да украси која било градинарска парцела, но, како и секоја друга, бара грижа.

Petiole hydrangea: карактеристики на одгледување во предградијата, зимска цврстина и многу повеќе

Оваа сорта не е слична на паника и слично на дрво. Таа нема стебло, па повеќе личи на лоз. Големината на ова растение може да достигне 10 метри во должина.

Petiole hydrangea не е каприциозна во однос на оставањето, главната работа е да го наводнете навреме и да му го обезбедите потребниот простор, претходно исчистен од плевелите.

Инаку, грозен пат на тепих со дупки и плевели што ќе се држат надвор од него, ќе израсне од него.

Оваа сорта се смета за отпорна на мраз, но додека фабриката е млада, треба да ја покриете за период на студено време, бидејќи слабите зеле не можат да издржат ладно време.

Смрека од смрека е погодна за затоплување. Фабрика за возрасни има зимска цврстина и лесно може да издржи сериозни мразови. Грмушката цвета од јуни до јули.

Видови на petiole hydrangea:

  • Миранда
  • кадрава лијана;
  • кордифолија и петиоларис.

Совети за одгледување на хидроанеата на petiole:

Засадување растение за искачување на отворено тло

Поволното време за садење хидроареа на нафта на отворено во предградијата е пролетта.

При изборот на место, треба да обрнете внимание на фактот дека е заштитен од ветрот и директната сончева светлина не паѓа на растението. Но, дури и засенчувањето нема да му користи на цветот, во тој случај нема да може да цвета изобилно.

Почвата во која е засадена фабриката за искачување треба да биде лабава, влажна и закиселена. Подобро е ако се состои од еднакви делови тресет, песок и земја, во таквата почва растението се наоѓа до моментот на садење.

Корените мора да бидат рамномерно распоредени на страните. Може да го продлабочите коренскиот врат кога садите расад за максимум 3 см. Инаку, фабриката нема да може целосно да се развие.

Земјата околу треба да се набие, оставајќи празни места - ова ќе помогне да се избегне недостаток на влага во корените на растението.

Откако ќе се засади грмушката, потребно е силно наводнување. Hydrangea е растение што ја сака влагата, така што почвата се напои не помалку од 0,5 m длабочина.

Може да ја прекриете грмушката со 10 см слој од кора или тресет.

Јама за засадување на расад од petiole hydrangea од сад треба да биде 2 пати поголема од оригиналниот капацитет.

Засадени во пролетта, местото за садење треба да биде заштитено од ветер, директна сончева светлина

Нега на цвеќе по садењето

Главниот аспект во грижата за цвеќињата е редовно наводнување (1 пат за 10-15 дена) и врвно облекување.

Првата година по садењето, почвата треба да се потопи подлабоко со вода, бидејќи слаб коренов систем сè уште не е во состојба целосно да троши влага од земјата. Неправилното наводнување може да предизвика младата грмушка да умре.

Во текот на летото, на плитоидната хиранчана и е потребна поголема влага. Во тоа време, препорачливо е да поставите спреј близу грмушката.

Ако hydrangea има изглед на убав килим, тогаш не можете да го исечете, туку ограничете се на отстранување на мртвите процеси. Со вертикален раст, потребно е редовно скратување на пука, нивната насока во вистинската насока.

Треба да се даде поддршка за растението што расте.. Со цел страничните гранки да се појават на неа и капакот да стане подебел, потребно е редовно да се исечете.

За цветот што треба да направите поддршка, потребно е редовно наводнување и врвно облекување

Ѓубриво

Со цел растението да цвета и да се развива изобилно, ѓубриво на почвата треба да се спроведува четири пати годишно. Таквите чести врвни облекувања се должат на фактот дека оваа грмушка не може да се храни природно.

За хранење може да се користат органски и минерали. Постојат готови ѓубрива на продажба кои придонесуваат за раст и убава боја на зеленило.

Bубривоста грмушка треба да се прекине во август, за да може да се лигнира за зимата.

Правила за одгледување

За одгледување на овој вид може да користи семиња, кои во есента треба да се стават во кутии и да бидат покриени со земја.

Но, бидејќи станува збор за дрвена лијана, најчесто се пропагира со вегетативниот метод на размножување: искоренување на зелени и лигнирани сечи.

За одгледување дома слоевитоста и потомството се вклопуваат.

За размножување, можете да користите семиња, зелени и лигнирани сечи, слоеви и потомци

Превенција на болести

Фабриката е често погодена од штетници.Затоа, обработката се изведува секоја сезона. Третирајте ја хирангената од паразити треба да биде двапати во сезона со интервал од една недела.

Хлорозата влијае на лисјатаправејќи светло жолта боја. Раствор на калиум нитрат и раствор на железен сулфат помага да се ослободите од него.

Долу мувла инфицира лисја и стеблаоставајќи темни мрсни дамки. Можете да се справите со оваа болест со прскање со раствор од бакар-сапун.

Друга закана е сивата гниење.што се појавува на лисјата. Погодените лисја се отстрануваат и грмушката се третира со фунгициди.

Употреба на Миранда, качување по винова лоза, кордифолија и петиоларис во дизајн на пејзаж

Плитоидната хирангена зафаќа слободен простор, го повторува обликот на темата на која расте, како да обвива.

Оваа способност на цвет привлекува дизајнери на пејзажи; често се користи во работата. Ова е основа за украс на жива ограда, украсување дома.

Плитоидната хирангена го повторува обликот на субјектот на кој расте, како да обвива

Компактноста и флексибилноста на формирањето ја прави грмушката вреден материјал за дизајнерите. Hydrangea ги привлекува со својата непретенциозност и декоративност. во периодот од пролет до доцна есен.

Расте petiole hydrangea е можно дури и почетник градинар. Поради непретенциозноста на грмушката, секој може да го одгледува на страницата, без да вложува премногу напор за ова.

Погледнете го видеото: 1993-0815 Krishna Puja Talk: Dharma, Cabella Ligure, Italy, DP (Февруари 2020).