Растенија

Дождовни шуми Рео

Родот Reo, а името на растението се изговара толку правилно, има еден вид растенија - Reo vesular, семејство на Cumelins. Домашни растенија - тропски дождовни шуми на Мексико, Антили.

Претходно Rheo (Rhoeo) беше изолиран во посебен монотопичен род, сега растението припаѓа на родот Tradescantia (Tradescantia) како Tradescantia vesular (Tradescantia spathacea) - Rheo vesular (Rhoeo spathacea), или Rheo multicolored (Rhoeo discolor).
Во литературата за цвеќарството, растението сè уште често се наоѓа под првобитното име - Рео, или Рео.

Tradescantia vesular (Tradescantia spathacea), порано Rheo vesular (Rhoeo spathacea), Rheo разнобоен (обезбојник од Rhoeo). © Питер Корбет

По изглед, рио малку потсетува на дракена или цистерни растенија од семејството бромелиад. Бидејќи украсните растенија на зеленило широко се одгледуваат во тропските предели на обете хемисфери, лесно се одвива диви. Рео, исто така, широко се одгледува како куќичка, особено неодамна. Иако под поволни услови, цветањето на рео може да продолжи во текот на целата година, тие се одгледуваат за убаво обоени густи, сјајни лисја. Фабриката е скромен, но треба редовно наводнување.

Потеклото на името на родот рео е непознато, но ова растение има различно име, кое се шири меѓу лозарите - бродот на Мојсеј.

Фабриката се користи во народната медицина. Во Мексико, сокот од рео, кој ја иритира кожата и предизвикува црвенило, се користи како руменило. Кубанците го користат истиот сок за да престанат да крварат од непцата, и лушпа од рахо лисја за респираторни заболувања.

Tradescantia vesular (Tradescantia spathacea), порано Rheo vesular (Rhoeo spathacea), Rheo разнобоен (обезбојник од Rhoeo). © Брент Милер

Рео растечки услови

Светлината: интензивно расфрлано. Во пролет-лето период, повторно сенка од директна сончева светлина.

Температура: во пролет-лето период - 20-24 ° C. Во есен-зимскиот период, температурата треба да биде во опсег од 17-20 ° C, не пониска од 12 ° C. Фабриката е тешко да се толерира нацрти, особено во зима.

Наводнување за рео: во пролет-лето период, обилно, додека горниот слој на подлогата се суши. Во есен-зимскиот период, рео се напои ретко, еден до два дена откако горниот слој на подлогата се суши. Кога растението се чува (во зима) на температура под 14 ° C, почвата е умерено влажна. При наводнување, сушење и прекумерно наводнување на подлогата не треба да се дозволи.

Влажност на воздухот: пожелно е прскање, особено за време на грејната сезона.

Хранење Рео: од март до август, тие хранат ѓубриво за затворено украсно растение за зеленило на секои две недели.

Градинарски: растенијата за градинарски работи не произведуваат. Со цел да се добие грмушка растение, стискајте ги врвовите на пука, ова го стимулира растот на странични пука.

Период на одмор: Октомври-Февруари, 17-20 ° C, умерено наводнување, добро осветлување, редовно прскање, не се хранат.

Трансплантација на рео: кон крајот на пролетта или почетокот на летото. Младите на годишно ниво, возрасни растенија на секои 3-5 години.

Одгледување: апикални сечи или странични пука.

Tradescantia vesular (Tradescantia spathacea), порано Rheo vesular (Rhoeo spathacea), Rheo разнобоен (обезбојник од Rhoeo).

Сестрата на медицинска сестра дома

Рео претпочита дифузна светлина во пролет и лето, без директна сончева светлина.

Оптимално поставување на рео - прозорци со западна или источна ориентација. На прозорците со јужна ориентација, ставете го растението подалеку од прозорецот или создадете дифузна светлина со проucирна ткаенина или хартија (газа, тул, хартија за трага).

Во есен-зимскиот период, растението може да толерира сончева светлина, па затоа се става на најсветло место. Рео издржува делумна сенка, но со недостаток на светлина, бојата на листовите згаснува.

Во пролет-лето период, оптималната температура за рео е 20-24 ° C. Во есен-зимскиот период, температурата треба да биде во опсег од 17-20 ° C, не пониска од 12 ° C. Фабриката е тешко да се толерира нацрти, особено во зима.

Во пролет-лето период, повторното наводнување е обилно, бидејќи горниот слој на подлогата се суши. Продолженото (ден или два) сушење е многу штетно за повторното работење. Во есен-зима период напои повремено, еден до два дена откако горниот слој на подлогата се суши. Кога растението се чува (во зима) на температура под 14 ° C, почвата е умерено влажна.

Затопени со мека и добро поставена вода. Половина час по наводнување, водата се истура од тавата.

При наводнување, сушење и прекумерно наводнување на подлогата не треба да се дозволи.
Рео толерира мала влажност на просториите, додека за тоа е по можност висока влажност. Препорачливо е да се распрскува секој ден рео секој ден со зовриена или мека филтрирана вода на собна температура, ова е особено важно во зима. Ако воздухот е премногу сув и топол, за да се зголеми влажноста на воздухот, тенџерето со растението може да се стави во послужавник со влажна експандирана глина или тресет, додека на дното на тенџерето не треба да се допира водата.

Во растенијата одгледувани во една грмушка, страничните пука се отстрануваат.

Од март до август, рео се храни со ѓубриво за листопадни растенија на затворено на секои две недели.

Препорачливо е да се трансплантирате рео во пластични садови кои ја задржуваат влажноста на почвата подобро од глина. Во овој случај, садовите треба да бидат широки и ниски, бидејќи коренскиот систем на растението расте во ширина.

Почвата треба да биде богата со хумус, лесна и лабава (pH 5,5-6,5). На пример, таков супстрат е погоден: 1 дел од глина-трева, 1 дел од лисја, 1 дел од хумус, 1 дел од тресет земја и 1 дел од песок. Потребна е добра дренажа - рео сака влажна почва, но е крајно болно за стагнација на вода и закиселување на почвата.

Вегетативно размножувајте рео најчесто апикални сечи или странични пука (потомство). За да добиете странични пука, закачете го горниот дел од главната пука. Кога трансплантирате стари обраснати примероци од рео, можете уредно да го поделите ризомот.

Рео сечи добро корен во песок 2 недели на температура од 22-24 ° C. По искоренувањето, тие се засадени во саксии.

Мерки на претпазливост: Рео може да предизвика контактн дерматитис.

Можни тешкотии:

Како резултат на изгореници, лисјата на рео може да станат жолти.

Кафеавите суви совети на листовите во рево се појавуваат кога воздухот е премногу сув во просторијата, особено во зима, ако фабриката се наоѓа во близина на батерии за централно греење.

Врвовите на листовите се претвораат во кафеава боја, лисјата се преработуваат и исушат кога недоволно се напои или кога се напои со ладна вода.

Со недостаток на светлина, растението ја губи својата прекрасна боја на лисја и истегнувања.

На премногу ниска температура, лисјата на ревото стануваат меки и опаѓаат.

Рео стеблата се водат, листовите не се густо распоредени, растението ја губи својата декоративна привлечност со акутен недостаток на светлина или недостаток на хранливи материи во почвата.

Прикажи го описот

Рио везикуларен (Rhoeo spathacea) или Rheo mottled (Rhoo discolor) е тревни ризомско растение со кратка, месести исправена стебла, од која лисјата на линеарно лансирана темно зелена боја, густо засадени едни на други, се црвено-виолетови од дното, црвено-виолетова подолу, долга околу 30 см. Постои форма на "Rhoeo spathacea Vittata" со лисја покриени со жолти ленти одозгора и виолетова црвена боја подолу.

Со возраста, долните лисја на ревото изумираат, а горните лисја се чини дека формираат розета, од која ревото честопати се меша со бромелиите. Цвеќињата се reo бели и мали, собрани inflorescences на кратки педикели. Inflorescences се скриени во рамките на скафоидниот превез, формирана од неколку пурпурни зглобови кои се покриваат едни со други. Цветни може да се случи во секое време од годината.

Tradescantia vesular (Tradescantia spathacea), порано Rheo vesular (Rhoeo spathacea), Rheo разнобоен (обезбојник од Rhoeo). © Милан Ц

Се верува дека ...

Рео развива способност за брзо и убаво зборување, го охрабрува создавањето, прочистувањето од не unубезни чувства. Тоа им помага на луѓето во креативните професии да создадат светли, шарени креации.

Ова растение е добро за оние кои ...

  • во loveубов;
  • сонува за непосредно спроведување на плановите во животот;
  • лесно се нервира со гледање на грешки на другите.

Засади го ова прекрасно растение дома, и ќе ги апсорбира и трансформира скриените енергии на гневот и страста. Рео ќе ја заштити атмосферата на вашиот дом од стрес, и вашето био-поле од исцрпеност.

Како што одговара на растението Водолија, Рео ја подобрува состојбата на васкуларниот систем што го контролира овој знак. Да се ​​биде присутен во нашата куќа, рео промовира растворање на згрутчување на крвта во крвните садови, ги одржува нашите срца од сè нечисто, од какви било болести.

Погледнете го видеото: Tesla Gigafactory Factory Tour! LIVE 2016 Full Complete Tour (Февруари 2020).