Растенија

Мајчина душица или мајчина душичка Одгледување семе од дома Садење и грижа на отворено

Засадување на семе од мајчина душица за садници дома Садење и грижа на отворено

Мајчина душица (Thumus) е повеќегодишна тревни растенија во семејството Iasnatkovye. Стеблата достигнуваат висина не повеќе од 35 см, тие лежат или се искачуваат, покриени со кафеава кожа, можат да се лигнираат во основата.

Мајчина душица формира густи перници, кои за време на цветањето се распрснуваат со многу мали цвеќиња. Цвет произлегува малку pubescent. Во зависност од видот, сенката на цвеќето е бела, розова, виолетова, хибридни сорти имаат побогата шема на бои. Изпуштаат топла, зачинета арома.

Кога цвета мајчина душичка?

Цветниот период на мајчина душица е во јуни-јули.

Зачинета трева мајчина душичка има многу други имиња. Најпозната е мајчина душица (мајчина душица), меѓу останатите: миризба, шекер, лебед, лимон мил, трева Богородска, трева шума, темјан и мрест.

Родот обединува повеќе од 400 видови кои можат да се најдат во Евроазија, Америка и Африка. Места на раст се шумски рабови, степи, борови шуми, карпести области, планински тундра.

Мирисна трева, покривајќи го земјата со цветен тепих, веќе долго време го привлекува вниманието на човекот. На лековитите својства (антибактериски, антивирусни, антибактериски) мајчина душица напишала Теофаст, Авицена, Диосконит. Египќаните користеле мајчина душичка во ритуали, Грците го нарекоа растението здив на живот. Античките Римјани ја сметале мајчина душица за симбол на машкост, ја рангирале можноста за одржување машка сила (моќ). Во словенската култура се верувало дека ако изгорите гранчиња мајчина душица и ја вдишите аромата, ќе се отвори светот на духовите и боговите.

Цветниот прирачник е толку убав што се одгледува за украсни цели. Најдоброто место е алпскиот рид.

Расте мајчина душичка од семе од семе Кога да се засади на садници

Семки од мајчина душичка фотографија од мајчина душица

Сеењето семе на мајчина душица на отворено се изведува во пролет (приближно кон средината на мај, кога ќе се воспостави топлината) или во зима. Копајте страница, ослободете се од плевел и ѓубре, дистрибуирајте семиња на површината на почвата, затворете ги на длабочина не повеќе од 1 см.

Мајчина душичка од семе од мајчина душица слика пука

Нежните садници можат да удават плевел. Посигурна опција е да одгледувате садници од мајчина душица.

Засадете мајчина душица во март и по неколку месеци садници ќе бидат подготвени за пресадување на отворено. Земете широки контејнери, пополнете со мешавина од песок-тресет (во еднакви пропорции), направете жлебови, семе до длабочина не повеќе од 1 см, испрскајте од фин спреј.

Садници мајчина душица фотографија

 • Покријте го садот со стакло или транспарентно масло од платно за да создадете изглед на стаклена градина.
 • Ставете на топло место (температура на воздухот во рамките на 25-30 ° C) со дифузно осветлување.
 • Под овие услови, записите ќе се појават по 7 дена.
 • За време на времето на ртење, адерирајте ги земјоделските култури дневно, елиминирајќи ја кондензацијата и прскајте додека почвата се суши.
 • Со доаѓањето на пука, тргнете го засолништето, напредувајте пука.
 • Грижата за садници се состои од умерено наводнување.
 • Кога растенијата малку растат, тие се засадени во попространи чаши и се одгледуваат за да слетаат во земјата.

Мајчина душица совршено се пропагира со самосадување, зголемувајќи ја областа на раст.

Како да одгледувате мајчина душица или мајчина душичка од семе од дома видео:

Мајчина душичка вегетативно размножување

Вегетативното размножување на мајчина душица подразбира поделба на грмушката и искоренување сечи. Изведете ги двете процедури во пролет.

Можете да ги поделите грмушките со фреквенција од 3 години. Ископате растение, отстранете ја почвата од ризоми, поделете ја во основата на делови, внимателно одвртувајќи ги корените. Секоја delenka треба да содржи формиран корен систем и пупки за раст. Семе во јами за садење што одговара на големината на кореновиот систем. Вода добро. Со цел delenki да се вкорени побрзо, обезбедете привремено засенчување.

Исечете ги исечоците во сад со влажен песок. Покријте го садот со сечи со филм или стакло. Периодично прскајте ја почвата од пиштолот за прскање. Закопањето трае 15-20 дена. Потоа засадете на постојано место на раст.

Мајчина душичка расте

Мајчина душичка сака топлина и сонце - растение во сончеви области со заштита од нацрти. Можеби мало засенчување, во силна сенка, стеблата се продолжени, цветни се редок.

Почвата бара лабава, добро исцедена, умерено плодна, неутрална или алкална со реакција. Кога се одгледуваат на тешки глинени почви, грмушките ќе се загреат. Излез од ситуацијата е воведување хумус, груб зрнест песок за копање, прекривајте ја површината на почвата со камчиња.

Слетување на отворено

Мајчина душица од мајчина душица мајчина душица подготвена за садење фотографија

Да разгледаме подетално засадување садници, делбени и растенија вкоренети од сечи:

 • Подобро е да се користи методот на претовар.
 • Направете дупка за слетување со толкава големина што дренажниот слој од груб песок дебели 5 см и расад заедно со земјена грутка се вклопуваат на дното.
 • Ако почвата е исцрпена, додадете ја хумус и коска од јадење во дупката за садење.
 • Покријте ги празнините со земја, нежно стискајте, истурете.
 • Коренскиот врат треба да се испушти со површината на почвата.

Мајчина душичка на прозорецот

Мајчина душица може да се одгледува во затворено, размножена со семе во секое време од годината. Во фаза на појава на 2-3 вистински лисја, засадете ги во посебни садови, во кои треба да се постават 3-4 зеле.

Чувајте ги растенијата на јужните или источните прозорци каде ќе има доволно топлина и светлина. Обезбедете умерено наводнување; во пролет и лето, извадете го на чардак или балкон.

Како да се грижите за мајчина душица во градината

Мајчина душичка во земјата расте и се грижи за фотографија

Мајчина душица е скромен во нејзината грижа: потребни се периодично наводнување, олабавување на почвата, плевење и ѓубрење.

Како да водаме

При наводнување, придржувајте се до умереност, влажната мајчина душица ќе боли. Фабриката може да биде задоволна од врнежите. Бидете сигурни дека водата со продолжена суша и пред цветни. Ако врне дожд подолго време, направете жлебови за да ја исцедите водата, прекривајте ја коренот со камчиња.

Одгледување на почвата и врвно облекување

За да обезбедите пристап до кислород до кореновиот систем, олабавете ја почвата по наводнување и дожд. Исчезнува редовно од плевелите, особено младите растенија.

Ако ја оплодивте страницата пред садењето, ова е доволно за првиот период од сезоната на растење. Од следната година, хранат сложени минерални ѓубрива: нанесете во рана пролет или пред цветни.

Градинарски

За да може грмушката да стане густа, компактна, неопходно е да се исечете. Во пролетта, исечете ги слабите, болни, замрзнати пука, по цветни, исцедете ја грмушката. Ако не ги исцрпите грмушките, тие ќе страдаат од недостаток на воздух и светлина: зелените ќе почнат да се водат, пукањата можат да застојат. Разредување на грмушка се состои во скратување на пука за 2/3 од должината (до издлабениот дел).

Презимување мајчина душичка во московскиот регион и средната лента

Фабриката совршено зима на отворено и без засолниште. Дури и замрзнатите пука можат „да се оддалечат“.

Собирање и складирање на мајчина душица

За лековити и кулинарски цели, се користи мајчина душица (лиснато гранчиња). Тие се исечени за време на цветни. Бидејќи стеблата се кратки, не е погодно да се соберат во гроздови за да се исушат. Ставете ги стеблата во тенок слој на хартија или крпа, исушете ги на засенчено место со добра вентилација, повремено мешајте. По сушењето, прагот, кваси, одделете ги дебелите лигнирани делови од стеблата - тие не се соодветни за употреба. Чувајте суровини во херметички затворени контејнери; рок на траење е 2 години.

Видови и сорти на мајчина душица со фотографии и имиња

Заедничка мајчина душица Thymus vulgaris

Мајчина душичка обична Thymus vulgaris фотографија

Пронајден е во природното опкружување во Шпанија и јужна Франција, каде исто така се одгледува. Стеблата високи околу 15 см се густо покриени со мали лисја со темно зелена боја, лисјата од лисја се пубест, имаат завиткани рабови. Светло виолетови цвеќиња.

Сорти:

Мајмун со сребрена боја на мајчина душичка Тимјус вулгарис „Аргентина“

Алба - има снежно-бели inflorescences;

Елфин е џуџеста сорта со висина на пукање од 5-7 см, дијаметарот на миризливата перница е 15 см;

Splendans - карактеризираат со inflorescences на густо црвена нијанса.

Притаен мајчина душица Thymus serpyllum

Мајчина душица притаен Thymus serpyllum слика

По потекло од Медитеранот, се шири низ цела Европа (од Грција до Шведска). Во Русија, овој вид се викаше трева Богородска. Познат повеќе од 2000 години, во културата од 16 век. Кожни лисја на лисја. Шемата на бои е розова и виолетова. Развиени се сорти со разновидни бои на лисја и широк спектар на бои на inflorescences (бела, розова, кармин нијанса).

Мајчина душица мириса на лимон или лимон Thymus x citriodorus

Мајчина душица мириса на лимон или лимон Thymus x citriodorus

Во природната средина, растението се наоѓа на отворените простори на јужна Франција. Inflorescences имаат розова нијанса. Младите лисја растат жолти, со текот на времето се претвораат зелени, имаат арома на зачинето лимон. Мајчина душица со мирис на лимон треба редовно градинарење, се плаши од студот - за зима е потребно засолниште. Развиени се многу сорти, разгледајте ги најдобрите од нив:

Сребрена кралица - стеблата се високи околу 20 см, летоци со бел раб;

Златен Дуарф, Бертрам Андерсон - листните плочи се покриени со жолти дамки.

Долна долина - стеблата растат 8 см долги, лисјата се светло зелени со жолти дамки.

Тимус болва Тимус пулегиоиди

Мајмун со болви од мајчина душичка Thymus pulegioides слика

Густа кратка грмушка за време на цветањето е густо покриена со розово-inflorescences.

Мајчина душица од Thymus doerfleri

Thymus Dorflera Thymus doerfleri фотографија

Фабриката е родна на Балканот. Многу убави: листовите се криви, покриени со белузлав пубертес - се чини дека замрзнаа во ветрот. Цветовите имаат сиво-розова нијанса.

Мајчина душица субарктичен Thymus subarcticus

Фотографија на тимар субарктик

Дистрибуирано во шумската зона на Источна Европа. Расте со трева, стебла исправена, покриена со капитурни inflorescences на јоргована боја. Сребрениот пубертес им дава дополнителен шарм на лисјата и цветовите.

Мајчина мајчина душица Тимеус

Мајчина душичка фотографија од тимос

Таа стана основа за создавање на сорти што се одгледуваат. Тие главно се користат во дизајнот на пејзаж.

Малите - недоволно големи грмушки можат да се споредат со плетена волнена џемпер, бидејќи пубертетот е многу густ. Цветовите се незабележителни, но благодарение на сочната зелена нијанса на лисја и стебла, грмушката ќе стане светла точка на мини цветниот кревет, рокери, карпеста градина, алпски рид.

Pseudolanuginosus - мали, меки лисја. За време на цветни, зеленилото е скоро целосно скриено под капакот на јоргованите цвеќиња.

Корисни својства на мајчина душица

Во античко време, мајчина душица била почитувана како магична билка која не само што може да излечи, туку и да го врати животот. Фабриката има збир на корисни компоненти: киселини (кафе, хинична, олеинска, олеанолна, урсулична), флавоноиди, тимол, минерали, витамин Ц, гума за џвакање, итн. Поради ова, препаратите подготвени врз основа на растението имаат антибактериско, антивирусно, антифунгално дејство.

Лушпа или маст на мед се користи за кашлање за исфрлање и смирувачки ефект. Чаеви и инфузии помагаат при висок крвен притисок, ги лекуваат дигестивните проблеми и го зајакнуваат имунитетот во целина.

Мајчињата од мајчина душица се препорачуваат за болести на зглобовите, мускулите, ревматизмот, радикулитис, осип на кожата. Мешавините врз основа на есенцијално масло од мајчина душица се користат како надворешно средство за триење. Мајчина душица е моќен афродизијак.

Исто така, есенцијалното масло се користи во козметичката индустрија (како парфем за кармини, сапуни, кремови, паста за заби) и во фармацевтски производи.

Како зачин, мајчина душица се цени во многу кујни на светот. Во Франција, мајчина душица е клучна компонента на билките од Прованса и букет Гарни; во Англија по популарност на второ место по пеперминт; во Грција и Шпанија - составен дел од маринадата за маслинки; во земјите од Централна Европа - омилен зачин за пржени јадења, а супата со грашок или грав ќе дадат уникатен допир; мајчина душица е исто така популарна во арапската кујна, позната е и во Јамајка.

Мајчина душичка од лимон ќе им даде особено нежен вкус на рибите. Мајчина душица (подобро е да се користат цвеќиња) и нане - одличен дует за миризлив и здрав чај.

Погледнете го видеото: MAJČINA DUŠICA - LJEKOVITA PLANINSKA LJEPOTICA - ZA ZDRAV ŽIVOT - MTV IGMAN (Април 2020).