Градината

Размножување на рибизла со есенски сечи

Септември Есента дојде. Harетуваат. Можете да се справите со заби од бери, кои мора да имаат црни, црвени, златни, бели рибизли од различни сорти и датуми на зреење. Рибизла е постојан извор на витамини, минерали и други основни материи. Просечното времетраење на ефективното плодување рибизли е 12-15 години со соодветна грижа и навремено градинарски и подмладување. Но, доаѓа време кога сакате да го пропагирате Бери. Се разбира, можете да купите готови садници на пазарот и да ги садите на местото кое е наменето за летото. Сепак, најсигурен начин да го добиете посакуваниот саден материјал од вашата омилена сорта е само-размножување.

Размножување на рибизли со сечи.

Методи на размножување на рибизла

Репродукцијата ја вршат семето и вегетативно. Репродукција на семе од рибизла се користи во специјализирани центри за размножување за одгледување нови сорти. Во летни услови, најоптимално е вегетативно размножување, што може да се направи со положување, рибизли сечи, делење на грмушка.

Наједноставниот и најбрзиот метод е сечињата. Ви овозможува да добиете голема количина на саден материјал безболно за грмушката во пролетта кога градинарски грмушки или во есен. Сечињата се собираат лето или зелена, апикална и есен. Оптимално е размножување на рибизли во есенски сечи.

Период на берба на есенски сечи од рибизла

Есенските сечи губат помалку влага. Пука "заспие" и сечи во пролетта, благодарение на зачуваната влага, се вкорени побрзо, формирајќи добар корен систем.

Есен или лигнирани сечи на различни видови рибизли се собираат во различни периоди.

 • Сечи црна рибизла кон крајот на септември и целиот топол период од октомври.
 • Црвените рибизли се сечат само на есен, што обезбедува добар опстанок. Сечињата се вршат од третата деценија од август до 10-15 септември.
 • Попрактично е да се пропагираат златни и бели рибизли со пролетни слоеви. Корените сечи во есен или следната пролет се одделени од главната грмушка и засадени на отворено.

Правила за избор и берба на есенски сечи на рибизла

За да изберете сечи со високо квалитетни рибизли, неопходна е претходна работа.

Во текот на летото, забележете ги силните грмушки од избраната сорта:

 • не се оштетени од болести и штетници,
 • формирајќи висок принос.

Кога собираат сечи, тие секогаш работат со дезинфицирани алатки за да не ја заразат инфекцијата преку свежи површини на рани. Исекот треба да биде мазен (не џвакан), така што алатите мора да бидат заострени.

На грмушките забележани во текот на летото, се врши прелиминарна дијагностика. За бербата сечи, подобро е да се користат 3-4-5 годишни високо плодни грмушки или да се соберат сечи на специјални матки грмушки. Здрави корени или главни пука со дијаметар од 1,0-1,5 см во основата се избрани за сечи.Тие се сечат без коноп близу земјата. Сечињата се сечат од собрани пука, чиј дијаметар треба да биде 0,5-0,7 см, затоа се користи само средниот дел од пука.

Ако не постои соодветна корен пука од рибизла, тогаш се собираат годишни пука од прва и втора нарачка. Тие се претставени со странични пука лоцирани на основното стебло. Од грмушката може да се сечат неколку пука, од кои може да се подготват до 20 сечи. Сечи исечени на должина од 15-18-20 см Горниот засек на сечињата е направен коси (приближно 60 степени) од лево кон десно, 0,5 см над бубрегот, долниот права линија е 0,6-1,0 см под бубрезите. Корени се развиваат во зоната на бубрезите и соседниот интерод.

 • Во јужните региони, веднаш можете да ги подготвите и садите рибизлите од сечи во училиште на отворено. Обично, слетувањето започнува на 10-15 октомври.
 • Во средната лента и на север, исечените сечи од рибизла се попрактични за садење во сад и растат во просторијата пред пролетта. За време на есенските насади, корените сечи се засадени на отворено на крајот на август.
 • Без оглед на регионот, рибите од рибизла можете да ги задржите во состојба на спиење до пролет и, со почетокот на топлината, да ги засадите во подготвено училиште на отворено.

Harетуваат за сечи гранка рибизла.

Сечење сечи на рибизла за репродукција.

Копање сечи на рибизла во тенџере.

Начини на садење есенски сечи од рибизла

1 начин

По сечењето, сечињата од рибизла се ставаат со долниот крај во раствор од корен, хетероаксин или кој било друг стимулатор за раст за 3-5 см.

Во растворот, сечињата можат да издржат до 5-7 дена на температура на околината во опсег + 18 ... + 20ºС. Ако облачноста или појавата на мувла на површината на растворот, таа се заменува со свежа.

Подготвени сечи од рибизла веднаш се садат

 • на отворено,
 • во подготвени контејнери.

2 начин

Кога почетокот на раното ладно време, исечените сечи од рибизла може да се чуваат до пролет и кога ќе се запали топлото време, испуштете ги на училиште. Мали снопови на врзани сечи се складираат стоејќи на снег. Ако снегот се растопи премногу рано, тогаш сноповите се завиткани во влажен сноп, потоа во филм и се чуваат во фрижидер се додека времето не е погодно за садење сечи. Ако има неколку сечи од рибизла, тие едноставно се завиткаат во филм и се чуваат во фрижидер, периодично се расплетувајќи навлажнувајќи.

Есенско садење рибизли сечи на отворено тло

Пред да ги исечете сечињата, подготвена е локација (училиште). На доделеното место придонесе за плоштадот. m површина од 10-12 кг хумус или компост за копање со длабочина од 25-30 см. Веб-страницата е израмнета, сите грутки се смачкани. Доколку е потребно - напои. Едно или 2 ровови се ископаат по должината на кабелот преку 40-50 см. Еден wallид на ровот за сечињата треба да биде наклонет за околу 40-45 степени, така што сечињата од рибизла се наклонети. Доколку е потребно, истурете слој песок за дренажа, слој на хумус, слој на земја на дното на ровот.

Сечињата од рибизла се поставени на наклонетата страна на ровот, така што 2 пупки остануваат на земја. Кај сортите со пократки интероди, обично се оставаат 3 пупки. По ред, растојанието помеѓу сечињата варира помеѓу 15-20 см. Растојанијата може да бидат уште поголеми ако исечоците во училиштето се до 2-годишна возраст. Ако се планира промена за постојано место во пролетта, тогаш растојанието помеѓу сечињата во редот е намалено на 7-10 см.

По полнењето на ровот, почвата околу засадените сечи од рибизла е набиена така што нема да има празнини во воздухот меѓу сечињата и почвата, напои со намирена (топла) вода. По апсорпција на вода, почвата се прекрива до 3-5 см со мала прекривка - хумус, тресет, ситно сецкана слама, друг материјал. Ако времето е топло подолго време, потребно е да се олабави и да се напои слетувањето. Сушењето на почвата е неприфатливо. Неодамна, мулчирањето се изведува со пропустлив материјал за обложување.

Копање сечи на отворено.

Земени сечи од рибизла во пролетта на температура на почвата повеќе од + 10 ... + 12ºС се вкорени и почнуваат да го развиваат воздушниот дел. До крајот на мај, тие имаат 1-2 корени и пупки кои цветаа или распространети лисја. Во овој период, корените сечи од рибизла може да бидат засадени на постојано место. Но, подобро е да се одгледуваат сечињата пред падот во училиштето и само потоа да се пресадат во „постојаното“. Во текот на летото, сечињата од рибизла ќе развијат добар корен систем и воздушни делови. Можете дури и да го намалите годишниот раст, оставајќи 2 пупки на странично пукање на вкоренетите сечи, а искористениот дел го користите за размножување.

Засадување сечи на рибизла во сад

Собраните сечи од рибизла пред пролетта можат да бидат засадени во посебни контејнери и поставени на послужавник на прозорски прагови. На овој начин, сечињата се подготвуваат за садење на отворено земја во централна Русија, каде есенскиот период е краток и студен. Сечи од рибизла немаат време да се прилагодат на новите услови и во текот на зимата некои од нив умираат.

За садење сечи од рибизла се користат какви било контејнери: садови, кутии, шишиња од 1,5 литар минерална вода. Смесата на почвата е подготвена од различни компоненти: тресет, хумус, песок и почва, мешајќи еднакви делови на состојките. На дното на резервоарот, се прават дупки за да се исцеди вишокот вода и одводнување. Сечињата 1-3 се закопани во мешавината на почвата до првите два бубрези. Почвата е внимателно набиена и напоена. За целото зимско садење се води грижа, спречувајќи загадување или сушење на почвата.

Во пролетта, на температура на почвата над + 10 ... + 12ºС, корените сечи од рибизла се пресадуваат во училиштето или веднаш на постојано место. Во училиштето, во пролет и лето, сечињата ќе се претворат во добро вкоренети садници и, кога ќе бидат засадени во есен, лесно ќе ја толерираат зимата. Обично стапката на преживување е 100%.

Агротехнички методи на садење и грижа

Избор на седишта

Во зависност од видот на рибизла, местата за континуирано одгледување се избираат различни. Значи, црна рибизла расте на отворени места и во делумна сенка, на влажни места, но без стагнација на вода и вода. Црвената и белата рибизла се повеќе толерантни кон суша и попрактични за садење на покачено и добро осветлено место.

Неутралните тешки и средни глинести почви се погодни за црна рибизла. Црвената и белата рибизла формираат добри култури на глинеста почва, но тие претпочитаат лесен и глинест песок.

Копање сечи на рибизла.

Подготовка на почва

Областа на рибизла е внимателно израмнета, што е важно за последователно наводнување на земјоделските култури. Бидете сигурни дека темелно исчистете повеќегодишни плезови ризоми кои ги инхибираат младите насади пред садење садници. Копајте ја страницата до длабочината на лопатата на бајонет. Пред копање, тие носат кофа со хумус или компост и фосфор-поташа ѓубрива, соодветно, 40-50 и 20-30 g на 1 кв. м квадрат. Јами за садење рибизла се подготвуваат за време на есенското садење 2-3 недели пред садење грмушки, а во пролет е подобро да ги подготвите во есен.

Подготовка за расад

Пред садењето, вкоренетите сечи / садници се скенираат и отстранат заболени, скршени гранки и сушени корени. Воздушниот дел се сече на 15-20 см и се натопува 3-6 часа во раствор од корен или друга подготовка за формирање на корен.

Ако садењето го вршат 2 - летни садници, тогаш оставете годишни пука со 2 до 4 пупки. Потребно е сечење на воздушниот дел. Мала надземна маса ќе и овозможи на грмушката да користи повеќе хранливи материи за развој на кореновиот систем. Запомнете дека системот за корен од рибизла започнува да се развива и функционира на температура на почвата + 16 ... + 18ºС, а надземно многу порано, на температура на воздухот + 6 ... + 8 ° С. Лошо развиен коренов систем нема да може да обезбеди нормален развој на воздушната маса и формирање на доволно квалитетен култура.

Главните методи на садење садници од рибизла

По подготвувањето на местото на слетување, во зависност од сортата, јамите за слетување се подготвуваат со растојание помеѓу редови од 1,7-2,0 м и во редот од 1,0-1,25-1,5 метри. Прелиминарната големина на јамата за садење е 30-40x30-40 см со длабочина од 35-40 см. Конечната големина на седиштето е подготвена под коренскиот систем на расад.

Подготвена мешавина на почва се прави во садот за садење, кој се состои од 6-8 кг хумус (ако почвата е тешка) и, соодветно, 40 и 20 g фосфор-калиум ѓубрива. На лесни почви, можете да се ограничите на воведување на нитроамофоски на 50-70 g / бунар или друго комплетно ѓубриво.

Повеќето сорти рибизла се самоплодни и не им треба партнер, но за да може приносите да бидат постојано високи, подобро е да засадите неколку меѓусебно загадени сорти.

1/3 од дупката за садење е покриена со подготвена почва мешавина, така што еден wallид е наклонет.

Расад се става во јама под агол од 40-45 степени по должината на редот и постепено се покрива со земја, постојано набивајќи ја со раката, така што нема празнини во воздухот помеѓу коренот и почвата.

Коренскиот врат на рибизлата треба да биде 5-8 см под нивото на почвата. Ова е неопходно за да се добијат дополнителни пука.

Рибизла

Обрнете внимание: расад мора да се постави косолно. Оваа техника ќе придонесе за развој на дополнителни корени на кореновиот систем, а дополнителни корења ќе се формираат од коренот на коренскиот врат закопан во почвата и дел од стеблото. Lе расте бујна грмушка. Со директно слетување. Littleе се развие една мала гранка shtamb. Ова садење се користи при формирање на минијатурни дрвја од рибизла.

 • По повторното полнење, 2/3 од јамата се истура под садењето на 0,5 кофа со одбрана топла вода. Јамата е исполнета до крај, набиена. Околу слетувањето се формира дупка за да не се истури водата и се додаваат уште 0,5 кофи вода.
 • По апсорпција на вода, садењето се преполнува со парична казна прекривка.
 • По 4-5 дена, слетувањето повторно се напои.

Така што расадката ослабена од трансплантацијата не страда (особено коренот) од зимските настинки, садењето пред стабилно ладење се распрскува, оставајќи дел од стеблото со 1-2 пупки на површината и прекриена со слој 5-7 см.

Нега на садење рибизла

Главната грижа во периодот по засадување вклучува наводнување, ѓубриво, градинарски и заштита на растенијата од штетници и болести според вообичаената агротехничка шема за грижа за садење бери.

Погледнете го видеото: Razmnožavanje i ožiljavanje svih vrsta reznica (Февруари 2020).