Градината

Некои информации за пепелта

Пепел е традиционално природно минерално ѓубриво, веројатно, сите градинари и градинари го користат. Сепак, не е целата пепел корисна.

Составот на пепелта зависи од тоа што било изгорено: дрво, слама, стебла од сончоглед, врвови од компири, ѓубриво, тресет, итн. Откако пожарот ќе ја заврши својата работа, останува вредно минерално ѓубриво, кое обично содржи до 30 хранливи материи што им се потребни на растението. Главните: калиум, калциум, фосфор, магнезиум, железо, силикон, сулфур. Исто така, постојат елементи во трагови: бор, манган, итн., Но, практично нема азот во пепелта, неговите соединенија испаруваат со чад.

Јаглен

Повеќето калиум во пепелта добиен со горење трева, слама, врвови од компири и лисја. Меѓу видовите дрвја, шампион во калиум е брест. Патем, цврсто дрво од пепел содржи повеќе калиум од мека пепел. Бреза од огревно дрво води во содржината на калциум и фосфор. Многу фосфор се наоѓа и во кората и пченицата слама. Кога гори дрво од четки од млади дрвја, се формира пепел, кој е побогат со хранливи материи отколку кога согорува стебла на шумски стогодишници.

Вреди да се спомене особено за врвовите на компири. Околу 30% од калиум, 15% од калциум и 8% фосфор остануваат во него од пепел.. И ако ги наведеме сите хранливи материи содржани во неа, тогаш ќе најдеме значаен дел од периодичната табела: калиум, калциум, фосфор, магнезиум, сулфур, натриум, силициум, железо, алуминиум, манган, бакар, цинк, бор, бром, јод, арсен , молибден, никел, кобалт, титаниум, стронциум, хром, литиум, рубидиум.

Но, обложување на пепел од јаглен, особено јаглен со низок степен, не вреди. Има многу малку хранливи материи и многу сулфурни соединенија. И, се разбира не користете што останува по согорувањето на хемискиот отпад, производите на согорување на многу полимери и бои се отровни.

Јаглен

Како да се хранат - сува пепел или растворен во вода? Ако сакате сите хранливи материи брзо да ги апсорбираат растенијата, разредете го ѓубривото во вода. Обично тие земаат чаша пепел во кофа со вода и го користат овој раствор на површина од 1-2 кв.м. Сувиот пепел се воведува при копање или олабавување на почвата, трошење 3-5 чаши на 1 кв.м. Патем, на глинеста почва ова се прави во пролет и есен, а на песочна почва само во пролет, бидејќи минералните материи брзо се мијат.

Корисно е да додадете пепел во компост. Придонесува за брза трансформација на органите во плоден хумус.. Поставувајќи компост, секој слој на отпадоци од храна, трева и плевел е попрскан со пепел. Во исто време, се троши до 10 кг на 1 кубен метар компост.

Парчиња месести ризоми исто така се попрскаат со пепел. Пепел не само што ја суши површината, туку и „става“ бариера за разни гниења.

Автор: Н. Лавров - Екатеринбург

Погледнете го видеото: CAMPI FLEGREI: ITALY'S SUPERVOLCANO PT4: ERUPTION SIMULATION IN PRESENT DAY (Февруари 2020).