Цвеќиња

Дракаена Сандер и нејзините неверојатни својства

Меѓу пријателите со зелени затворени простори, посебно место му се дава на Драчана Сандер. Најмногу скромен вид на дракена се нарекува бамбус на среќа. Ако сакате, стеблото може да се одгледува без зеленило, личи на бамбус. Само на горниот дел ќе се покаже сртот од лисја. Dracaena sanderiana се развива во земјата и хидропонски; бизарни композиции се создаваат од неколку стебла во еден тенџере. Купување и пропагирање на Сандер е лесно. Грижата за неа е едноставна.

Бамбус или Дракаена Сандер во состав

Доктрината Фенг Шуи, според која сè во светот е поврзано и во хармонија, им дава на растенијата посебно место во куќата. Ритуалите поврзани со култот на бамбус постепено се шират низ целиот свет. Но, да се расте природен бамбус дома е тешко. Бамбусот на среќа насекаде, вклучително и Кина, се смета за растителна дракена Сандер, прикажана на фотографијата.

Пријатен гостин со желба за просперитет во Кина е претставен со три пука од бамбус. Финансискиот успех ќе донесе пет стебла. Седум пука ќе станат чувар на здравјето и долговечноста. За целосна благосостојба во семејството, присуството на 21 стебла ќе биде талисман. Ако композициите се украсени со сатенски панделки, ставете во про transparentирни вазни, сите добри самовили ќе се собираат во оваа куќа.

Разликата помеѓу Сандерјана и бамбус е во тоа што нејзиното стебло не е голо:

  1. Во секој стегач може да се формираат слоеви.
  2. Стеблото може да се сече на сечи и да се добијат неколку нови растенија.
  3. Врвот со лисја лесно се вкорени во вода. На местото на исечени, нови растенија ќе растат.

Бамбус прераснува во едно стебло со многу високо мазно стебло.

Затоа, зборувајќи за бамбус на среќа, тие значат дракаена на Сандер. Може да растете лиснато украсно растение со разновидно зеленило низ целото стебло. Необичен состав привлекува кога фантастично заоблените стебла со различна висина создаваат украс.

Сандерјана може да се одгледува во вода, хидрогел или во нормална подлога. Дома, фабриката достигнува висина од еден метар, расте бавно.

Дораена Сандер домашна нега - фото

Среќата бамбус расте добро во вода, под услов стеблата да бидат потопени 1-2 см, но водата мора да се дестилира со додавање на специјални ѓубрива за бамбус. Можете да користите стопена вода по замрзнување на шишето во фрижидер 2 дена. Секоја вода се менува редовно после две недели, или порано ако станува кисела.

Фабриката совршено се развива во супстрат од песок, лисја и сода земја. Треба да биде малку потежок со додавање градинарска почва. Цветот се напои по сушењето на горниот слој на земјата.

Фабриката на Дракаена Сандер не треба да прска лисја, сувиот воздух не се меша со него. Треба да отстраните прашина од лисјата, отворајќи ги порите за дишење.

Aубител на топло чување на температура од 18-30 степени, дифузна сончева светлина, Сандерјан може да се смести во бањата. Од недоволно осветлување, нејзините лисја се бледи, но тие ќе се развиваат нормално.

Постојаното отстранување на млади непотребни пука од главното стебло е еден од главните методи во грижата за Сандер драсена. Ако бамбусот на среќата е веќе пораснат, тој мора да одговара на името. Сепак, постојат лиснато форми на растението. Ним им е потребна друга грижа. Спиралните стебла се добиваат ако, за време на развојот на младо растение, се става во посебен случај.

Со добра грижа дома, лисјата на драсената Сандер изгледа неверојатно, што е јасно видливо на фотографијата.

Како да се пропагира Драаена Сандер

Бамбусот на среќата се шири само на вегетативен начин. Големи проблеми при добивање нови растенија не се случуваат. Не е тешко да се избере вистинскиот супстрат за садење. Се состои од трева, лим и песок во сооднос 1: 2: 1. Киселоста на почвата треба да биде на ниво од 5-6 единици. Дома, Драаена Сандер пропагира:

  • метод на поделба на стеблото;
  • искоренување на пука во хоризонтална положба;
  • сечи и горни пука.

Поделбата на стеблото на делови се јавува само со остар нож, колку што е можно. Прачките се поставуваат во сад со омекната вода. Горните делови се покриени со восок, но не и жешко, за да не се запали живото ткиво. Во оваа состојба, корените прво се појавуваат корени, а потоа бубрезите се будат во горниот дел, во близина на пресекот. Сега растението може да се пресади на постојано место.

Ако тоа е сад со вода, исполнети се барањата за врвно облекување и промена на течноста со миење на садот и камчиња. Ако Дракаена Сандер е засадена во земја, треба да изберете соодветно тенџере и да ги следите правилата за одржување.

Интересен начин е искоренувањето во хоризонтална положба. Во овој случај, половина од сечењето е обложено со восок од двете страни. Шипката ќе даде корени во рамна плоча, така што дното е во водата. Тогаш искоренетиот стебло со никнати пупки се пресадува во земја, при што добива растение со заеднички корен и неколку стебла.

Пропагирање на Дракаена Сандер со сечи и пука е лесно. Врвот на пука или страничните сечи се отсечени. Може да се вкорени во вода или во земја. Главната работа е дека по операцијата треба да восок отворени делови на матката растение со восок. Под капа од пластичен филм или тегла, фабриката ќе даде нови пука за 4-6 недели.

Засади бамбус на среќа дома, тоа ќе привлече среќа и просперитет на семејството.