Фарма

Раси на кокошки положување за фарба

Коковите во економијата на современите жители на селата и летните колиби се најпопуларен вид живина. Во исто време, кокошките што лежат преовладуваат во живинарските куќи и бесплатното пасење, раси ориентирани со јајца спремно снабдуваат седум свежи јајца во семејството, а младите животни можат да се хранат со месо.

Почнувајќи одгледувачи на живина, секогаш се соочуваат со избор кој кокошки да се качат на фармата. Според статистичките податоци, најчесто предност е на страната на раси од јајца и месо-јајца. Таквите птици се разликуваат:

  • непретенциозност;
  • поголема отпорност на инфекции од бројлери;
  • прилагодливост на слободен опсег;
  • независност при добивање на добиточна храна на локацијата;
  • високо и стабилно производство на јајца.

Иако производството на месо од овие кокошки не може да се нарече извонредно, живината со жива тежина од 2,5-3 кг е доста погодна за домашна потрошувачка. Покрај тоа, птиците со лесен или среден скелет веќе се подготвени да се изведат на возраст од 126-130 дена, а по некое време можат да донесат оплодени јајца и да седнат на гнездото. Без оглед на расата, најмалку 250 јајца годишно добиваат од кокошки положување јајца во годината. Ваквите перформанси никогаш не можат да се постигнат со поголеми, пораст до 5 кг жива тежина, но давање половина од јајцата кокошки со месо.

Како да ги пронајдете најдобрите раси на кокошки положување за куќата? Не е изненадувачки што сопствениците на пилешки крпи во парцели за домаќинства сакаат да ги видат резултатите од нивната работа што е можно поскоро, а не да чекаат за есента.

За да се постигне компромис, одгледувачите одгледувале раси од кокошки со месо-јајца, кои се само малку инфериорни во производството на јајца од јајце. Но, во исто време тие можат да тежат еден и пол пати лесни "професионални" слоеви. Кокошките од месо со јајца се мирни, цврсти, тие се добри кокошки и се одгледуваат без кавга во пилешкото месо и на пасиштата. Сепак, само одгледувачот на живина може да избере кои кокошки за положување се подобри, и која млада раса да ги стекне. За да го направите ова, корисно е да се проучат карактеристиките на различните раси на кокошки положување и да се споредат едни со други.

Кокошки Легорн Вајт

Меѓу расите на кокошки положување на исклучиво насока на јајца, најпознат и најраспространет е Белата Легорн. За многу децении, движењето, активното јадење и раното растење на кокошки беа запознаени со живинарите од целиот свет, како шампиони во раната продуктивност на јајца. Првите бели јајца со тежина до 62 грама птица носат за 4-5 месеци. Во исто време, бројот на јајца кај најдобрите претставници на расата достигнува 250 парчиња. Тежината на возрасна птица, кога ќе се спореди со сорти на месо, е многу мала - само 1,5-2,5 кг. Но, со правилно хранење на млади животни, можете да добиете месо со одличен квалитет.

За малите фарми, џуџе Легорс се идеални, исто така со специјализација од јајца. Тежината на овие кокошки не надминува 1,7 кг, со исто производство на јајца како кај големите живина.

Холандски кокошки положување Хајсекс Браун и Хајсекс Вајт

Денес, оваа раса на кокошки стана почетна точка за добивање на многу високопродуктивни сорти на производство на јајца и месо-јајца. Пример е крстот Хасекс кафеав и бел. Високо продуктивни холандски кокошки положување не можат да се натпреваруваат со живина која тежи многу, но од четири месеци активно летаат, носејќи големи јајца од 65 грама. За една година, кокошките обезбедуваат рекорден обем на производство - 300 јајца. Продуктивноста не паѓа 2-3 години.

Скршени кафеави слоеви

Вкрстениот Ломан Браун добиен од германски одгледувачи врз основа на претставници на расите Плимутрок и Род Ајленд припаѓа на сортата на јајца. Поставувањето на Ломан Браун според името е кафеава боја и има мирен, удобен карактер за чување на приватна фарма. Овие птици не се срамежливи, тврди и многу продуктивни.

Покрај овие предности, не може да се искористи економичноста на зачувување на оваа раса на кокошки. Тие трошат доволно храна, но од 5,5 месеци се подготвени да брзаат. Во просек, едно јајце тежи 62-64 грама, има силна светло кафена школка, карактеристична за овие црвени кокошки положување. Од женка годишно може да се добијат до 320 јајца, што исто така позитивно влијае на изборот на кокошки за положување.

Кокошки од Рода

Скршени претци на Браун - кокошки од Род Ајленд беа одгледувани во Соединетите Држави со спојување на неколку успешни линии на педигре, за производство на силна птица месо и јајца. Овие црвени кокошки постели и петелки со црни и зелени убави опашки со моќни нозе, мали крилја и жолти клунови го привлекуваат вниманието на сопствениците на домови не само со убаво јајце, туку и со тежината на труповите од месо.

Телесната тежина на еден петел за возрасни достигнува 3,8 кг, а кокошките за килограм се полесни. Птицата почнува да лебди на седум месеци, а за една година може да донесе до двесте јајца.

Кокошки од раса Руско бело

За многу одгледувачи на живина, потеклото на птицата станува одлучувачки фактор што влијае врз изборот на кокошки кои лежат. Овој пристап има смисла, бидејќи локалните раси секогаш подобро се прилагодуваат на условите за живеење, се запознаени со употребената храна и климата. Расата Рускаја Белја, одгледувана во средината на минатиот век, е потомок на Белата Леггорн и локалните птици, кои станаа поголеми и попродуктивни во процесот на селекција.

На возраст од пет месеци, кокошките што лежат од оваа раса ги даваат првите бели јајца со тежина до 58 грама. Повеќе од 200 јајца можат да се добијат од една личност годишно.

Покрај тоа, стапката на производство на јајца не паѓа дури и во неповолни услови, на пример, во долги периоди на топлина или со недоволна исхрана.

Раса на кокошки Адлер сребро

Кокошките што лежат сребро на Адлер се прекрасни силни домашни птици одгледување добиени во територијата Краснодар. Кокошки од месо и јајца ги комбинираат карактеристиките на многу познати раси избрани одгледувачи како предци на птица со необична боја.

За птиците од оваа раса е карактеристичен силен скелет, што укажува на добро зголемување на телесната тежина, флексибилен карактер и завидна издржливост. Сребрените кокошки што не лежат, нема да ги остават своите сопственици без јајца, а младите задебелени млади ќе обезбедат одлично диетално месо.

Раса на кокошки Котareаревскаја

Друга цврста раса наменета за јајца и месо од кавкаско потекло е кокошките од расата Котlyаревскаја. За една година, кокошките се во можност да дадат до 240 јајца, а со добра грижа и хранење, производството на јајца не опаѓа за неколку години. Лушпите од јајца со тежина до 63 грама имаат привлечна кремаста кафеава нијанса. Кокошките се рано зрели, прилично големи. Тие не само што се ревносни кокошки, но исто така и добри кокошки, што исто така влијае на изборот на најдобра раса на кокошки положување за домот.

Раса на кокошки лосос од Загорск

Мајсторите за размножување во близина на Москва добија раса на кокошки положување, интересни за сопствениците на дворовите. Ова се кокошки лосос од Загорск, именувани така благодарение на лесната, убава нијанса на месо со добар вкус. Тежината на петелот на овој вид достигнува 3,6 кг, а кокошките можат да тежат до 2,7 кг.

Одгледувачи на живина за почетници можат да бидат привлечени од фактот дека машките и женките тука веќе се разликуваат од денот на едни од други. И до моментот на растење, кога бојата е целосно формирана, петли и кокошки сигурно нема да бидат збунети.

Доста големи кокошки за лежење годишно му даваат на сопственикот до 260 јајца со тежина од околу 60 грама.

Раса на кокошки Pushkinskaya шарени и украсен

За календарска година, кокошката постелка од Пушкин е способна да даде до 270 јајца, додека женката тежи околу 2 кг, а петелките растат до 2,5 кг. Со вакви интересни производствени карактеристики, не може да се забележат надворешните податоци на птицата. Петелките и кокошките се многу привлечни. Наспроти бела позадина на пердуви, црните и кафеавите дамки се јасно видливи со различни интензитети. Нозете се лесни, клунот е силно свиткан, лушпите и брадата се светло црвени.

За соединението, оваа раса на кокошки положување е добра затоа што не знае како да лета и не бара подигнување на сериозни огради.

Од рана возраст, кокошките се одликуваат со издржливост, лесно се навикнуваат да живеат во живот, тие самите доброволно и успешно бараат храна. Покрај тоа, месото од живина има одличен поглед и вкус.

Кокошки од годишнината од расата Кучински

Најдобри квалитети на раси од јајца и месо кај една се кокошките од расата Кучински јубилеј. Неподготвени за условите на притвор, прилично раните зрели и многу убави птици се подготвени да му дадат на сопственикот до 180 јајца годишно. Во исто време, не треба да се заборава за продуктивноста на месото. Масата на петелот достигнува 3,7 кг, кокошките за килограм се полесни од машките.

Десетици раси Доминантен

Старите, добро воспоставени раси не се намалуваат во популарноста кај големите фарми и во приватните дворови, каде се чуваат само неколку птици. А сепак животот оди напред, така што одгледувачите неуморно нудат сè повеќе нови крстови и раси.

Една од овие иновации е кокошки раси од раса. Тие се многу продуктивни крстови од јајца и месо-јајца, добиени од најдобрите претставници на светот на пилешко.

Благодарение на вештината комбинација на крв, одгледувачите успеваат да добијат здраво силно стадо со карактеристиките кои доминираат кај нивните предци, односно со големо производство на јајца и одлична продуктивност на месо. Во исто време, кокошките што лежат не се каприциозни, флексибилни и лесно се прилагодуваат на различни услови на притвор.