Цвеќиња

Болести и штетници од сансевиерија: причини и методи на контрола

Куќата од сансевиерија, попознат под името „мајчин јазик“ е доста скромен во грижата и ретко се разболува. Сепак, дури и ова скромен растение може да биде зафатено од штетници или инфекција. Оваа статија зборува за тоа кои болести и штетници од санцевиерија се најопасни и зошто се јавуваат. Знаејќи го ова, можете да ги спречите болеста и смртта на растението.

Кои се болести и штетници од сансевиерија?

Тескинскиот јазик е растение чија татковина се суви и пустински места во африканските региони. Штетниците ретко влијаат на сансевиерија, а болестите често се јавуваат поради неправилна грижа.

Татковината на овој цвет е суво, пустинско, сончево и топло место. Знаејќи го ова, можете да ги избегнете најчестите проблеми што се појавуваат при грижата за овој цвет.

Инфективни заболувања

Овој цвет во затворен простор најчесто е заразен. Тие се:

  • мека гниење;
  • корен гниење;
  • гниење гниење.

Табелата подолу ги прикажува симптомите на болести и нивните причини.

НасловСимптомиПричини за појава
1Мека гниењеБазалниот дел од листовите станува мек, изгледа погодено. Фабриката може да испушти мирис на расипана риба.За време на купувањето, цветот веќе може да се зарази. Причината зошто лисјата стануваат меки во санцевиерија е исто така затоа што цветот бил засаден на нестерилизирана почва. Ако сансевиерија се размножуваше вегетативно, болеста може да се појави како резултат на зголемена влажност во просторијата.
2Коренот изгниеМладите пука изгние. На лисјата се појавуваат кафеави, црвени или темни дамки. Во сансевиерија лисјата се завиткани, тие се здобиваат со неправилна форма.Ако за време на водата за наводнување падна на лисјата, ова може да послужи како катализатор за развој на оваа болест. Самата болест може да биде во неквалитетна или нестерилна почва.
3Гниење на гниењеПрисуство на лисјата на тркалезни точки кои се покриени со спори. Со текот на времето, овие точки се затемнуваат или стануваат кафеави.Присуство на инфекција во сиромашна почва, премногу честа и обилна наводнување.

Штетници

Санцевиерија може да биде зафатена од такви штетници:

  • пајакот Мите;
  • трипси;
  • мијалник.

За повеќе информации како да препознаете присуство на болест во санцевиерија предизвикана од штетник, видете ја табелата подолу.

НасловСимптомиКонтролни мерки
1Мите од пајакотПоразот на пајакот Мите е причината зошто лисјата на сансевиерија стануваат жолти. Белукави дамки може да се појават на пожолтени лисја, на крајот лисјата умираат.Листовите мора да се избришат со влажен сунѓер или крпа натопена во инфузија на лушпи од цитрус. Ако растението е целосно погодено, неопходно е да се прска со фитотер.
2ТрипсГлавно е засегната долната страна на листот. На неа се депонираат колонии. Лесни дамки се видливи на горниот дел од листот. Болеста може да се препознае по карактеристичната боја на горната страна на листот - станува сиво-кафеава нијанса и има сребрен сјај.За третман, се користат инсектициди. Ако лисјата од сансевиерија се распаднат, прскањето треба да биде редовно и чести. Се произведува се додека фабриката целосно не се излечи.
3МеалибагОвој инсект се населува во основата на излезот од лисја. Тој јаде сок од лисјата, така што лисјата паѓаат во сансевиерија. Исто така, може да се забележи промена во нивната форма и боја.Ако е можно, штетниците треба да се соберат со раце и да се уништат. Листовите треба да се мијат со влажен сунѓер. Ако лезијата е тешка, а сите лисја на растението се засегнати, може да се третираат со карбофос.

Проблеми со растот

Главните причини зошто сансевиеријата не расте дома се несоодветни услови на притвор. Овие услови вклучуваат:

  • водотекување на почвата;
  • ниска температура во просторијата;
  • висока влажност.

Она што е полн со неточни услови за одржување на овој цвет е опишано во табелата подолу.

Состојба на содржинатаОштетување што се јавуваКорективна акција
1Почвата е премногу влажнаЛистовите стануваат важни, гниејте се во основата. Се појавува жолтост. Со текот на времето, листот умира.Погодените лисја се отстрануваат. Ако корените почнуваат да скапуваат, растението се пресадува. Цвет се напои поретко.
2Ниска температура на воздухотОвој фактор е причината зошто санцериерија има слаби лисја. Претерано сува почва, исто така, придонесува за ова.Цветот треба да се преуреди во потопла просторија. Оштетените лисја се отстрануваат. Ако има премногу, растенијата треба да се пресадат.
3Висока влажност во просторијатаНа листовите почнуваат да се појавуваат кафени дамки. Со текот на времето, целото растение е засегнато.Фабриката мора да се преуреди во посушна и посветла просторија. Препорачливо е да се добие сончева светлина на лисјата.

Пред да започнете да одгледувате јазик за бебиња, проучете го природното живеалиште на ова растение и обидете се да ги обезбедите истите услови во просторијата.

Како што може да се види од информациите опишани во овој напис, повеќето проблеми што се појавуваат со мајката на свекрвата за време на неговото одгледување и размножување зависат од живеалиштето, почвата во која е засадено цветот и правилното садење на растението во почвата. Ако одлучите да го купите ова растение, обрнете внимание на почвата во која е засадена и здравјето на лисјата. Никогаш не купувајте цвет кој изгледа летаргичен, болен, со меки, искривени, жолти или чудни лисја. Обрнете внимание на коренската зона на листовите - треба да биде цела, здрава, цврста, во неа не треба да има ларви. Под вистински услови за одржување на свекрвата, јазикот цвета многу години, и ретко е неопходно да се трансплантира - еднаш на 2-3 години. Со редовно испитување на листовите со цел рано препознавање на болеста, ретко ќе биде неопходен третман.

Погледнете го видеото: "Без формат" - Техники за контрол и манипулация на съзнанието (Април 2020).