Друго

Розовите на земја кои цветаат цело лето

Јас веќе долго време сакав да засадам розови на земја, кои цветаат цело лето. Кажи ми, како да се засади таква роза и да се грижи за тоа?

Пинк рози што цветаат цело лето, заслужено заработија признание и loveубов од лозарите. На крајот на краиштата, таквата грмушка не само што ќе создаде уникатно цветно црево, со нејзина помош е лесно и едноставно да се организираат улички, арбори, граници. Розите со копно покриваат дури и може да ја зајакнат почвата на места каде што се развива ерозија и нема да дозволат почвата да се измие во сезоната на дождови на цветните леи лоцирани на падината.

Општа карактеристика

Во принцип, приземните рози се поделени на 5 типа:

 • големи со пука што лази (ширина на грмушка повеќе од 1,5 m, висина до 50 см);
 • мал со пука што лази (ширина на грмушка до 1,5 m, висина околу 30 см);
 • големи со разгранети пука (ширина на грмушка надминува 1,5 m, висина - повеќе од 1 m);
 • мали со пука за разгранување (ширина од грмушка 1,5 см, висина до 1 m);
 • големи грмушки кои растат директно.

Сите пет видови на прикриени рози имаат заеднички карактеристики:

 1. Присуството на голема грмушка со многу странични пука, додека ширината на розата е поголема од нејзината висина.
 2. Грмушките цветаат долго и многу обилно.
 3. Заедно со голем број на inflorescences, исто така, има многу зелена маса (лисја).
 4. Забрзан раст на странични пука.
 5. Тие не се плашат од замрзнување, грмушките се отпорни на болести.
 6. Не бара посебна грижа и темелна „фризура“.

Карактеристики за слетување

При изборот на место за садење приземни рози, треба да се има предвид дека тие се светло-ovingуби-сè растенија, така што сивата цветна легла не е најдобро место за нив. Тука е малку веројатно да се постигне долгорочно цветање на рози. Сепак, директната сончева светлина е опасна за овој вид, бидејќи ќе предизвика надуеност.

Најсоодветно место би бил запад или југоисток од покаченото место, додека младите грмушки треба да бидат поставени под агол при садење.

Исто така, треба да се земе во предвид дека розовите за покривање на земјата не ги сакаат зголемената влага и киселоста на почвата, како и песочна почва.

Најдоброто време за садење рози е есен, додека пукањата треба малку да се скратат. Но, ако зимите обично се премногу ладни, за безбедноста на грмушката подобро е да се засадат во пролет. За време на пролетното садење, градинарски градинарски материјал ќе биде „потежок“: на силна пука треба да оставите 2 пупки, на слаб пука - 1 пупка.

За да се олесни понатамошната грижа за розите, пред садењето, местото треба да се исчисти од плевел, а по садењето, прекривајте ги редовите со пилевина или филм.

Можете да засадите розови за покривање на земја или по ред (длабочината на редот треба да ја надмине должината на кореновиот систем за 20 см), или индивидуално (дијаметарот на јамата е 50 см, длабочината е 70 см).

Истурете ја почвата за време на садење во делови и постепено наводнете го секој дел од земјата, затегнете го горниот слој на почвата, наводнете ја засадената грмушка уште еднаш и потоа добро испрскајте ја. Кога одгледувате млада пука од 5 сантиметри, исчистете ја розата од земја и пополнете ја со прекривка.

Правила за нега

Кога се грижите за рози од копно, доволно е да следите неколку едноставни правила:

 1. Наводнување. Вежбајте строго наутро кога горниот слој се суши за 4 см.
 2. Ѓубриво. Розите се хранат само во текот на сезоната на растење (Цитовит, Агрикола) и во есен (ѓубрива поташа). Кога цветни, доволно е да се откинат избледени рози.
 3. Градинарски. Ако, при садење, се обезбеди доволно растојание помеѓу грмушките (така што тие не се преплетуваат), на розовите на копното за покривање не им треба градинарски.
 4. Заштита од мраз. За да се спречи замрзнување на грмушките во снежна зима, тие треба да бидат дополнително покриени. Ниските растечки рози можат да бидат покриени со смрека гранки или филм може да се повлече преку рамката на жицата. Опфатени се и високи грмушки, но пред ова пукањата се свиткани, а смрека е исто така прилагодена под нив, така што розата не лежи на земја.

Погледнете го видеото: Once Upon a Deadpool (Февруари 2020).