Растенија

Лунарен календар за садење зеленчук во јуни

Во јуни, вниманието на сите градинари е сконцентрирано на нивните омилени кревети. Наводнување, ѓубрење, контрола на плевелите е исто толку важно како и навремено и правилно засадени и посеани растенија. Овој месечен лунарен календар е изненадувачки избалансиран и за секое растение ќе има поволен период или негова најдобра алтернатива. Главната работа е грижата за младите растенија на кои им е потребна поддршка под жешките зраци на јунското сонце.

Во јуни, многу растенија можат и треба да бидат засадени и засадени.

Погледнете го и нашиот: Лунарен календар за сеење цвеќе во јуни и Детален лунарен календар за јуни 2018 година (за секој ден).

Поволни и неуспешни периоди за зеленчук и здрави растенија

За садење, сеење и трансплантација на повеќегодишен зеленчук, како и работа со кој било зеленчук што користи подземни или надземни делови, овошјето и бобинките се сметаат за поволни денови - 14, 15, 20, 21, 22, 23 и 24 јуни.

Подобро е да се одбие работа со растенија во креветите и во овоштарниците на 3, 4, 5, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 27 и 30 јуни.

Лунарен календар за ртење на семе

Овој месец, пред-садење третман на семе, вклучително и положување на долгорочно стратификација, може да се спроведе практично без ограничувања. Периодите од 1 до 2, од 6 до 7, од 10 до 11, од 14 до 16, од 20 до 24 и 29 јуни се сметаат за особено поволни.

На 3, 4, 8, 9, 17, 18, 19, 20, 25, 26 и 30 јуни е да се одбие какво било третман на семе, вклучително и сортирање независно собрани семиња или ставање на ред семе.

Поволни денови за сеење и садење зеленчук

За зеленчукот, кој јаде воздушни делови, билки и сите главни кандидати за зимско собирање, јуни се појавува како еден од најбалансираните месеци од лунарниот календар. Можете да се вклучите во активно сеење и садење, како и да се грижите за овие зеленчуци и билки, на почетокот, на крајот и во средината на месецот.

Сите сочни, расипани, дизајнирани директно на масата зеленчук, билки и билки можат да се посеат или сеат во јуни во текот на месецов. Поволните денови за садење преработен зеленчук се сметаат за 6-9, 14-15 и од 20 до 24 јуни. Но, за одделни растенија, подобро е да ги промените датумите:

За зачинети салати, крес и arugula вклучувајќи најповолни денови во јуни се 23-ти и 24-ти.

За салата од зелена салата и на чело Најдобрите денови се на 6, 7, 8 и 9 јуни.

Поволен период за салати од ледениот брег и роман Се разгледува периодот од 17 до 22 јуни.

Спанаќ, Кале подобро е да се сее во последните три дена во месецот.

За зелен кромид, класични зачинети билки - лист целер, магдонос и копар, во јуни сметаат дека се најповолни 4, 7, 17, 18, 19, 20, 21 и 22 од денот. Но, за медитеранските зачинети билки - риган, босилек и рузмарин - Подобро е да се избере периодот од 1 јуни до 8 јуни.

Зелка, карфиол и брокула во јуни, може да се сади од 7 до 9, од 16 до 21, 25 или 26 јуни. За црвена зелка 14-15, 21, 23-25 ​​и 29 јуни се сметаат за поповолни.

Погледнете го нашиот детален материјал: Правилно одгледување садници од зелка.

Краставици во јуни е подобро да се засади на 23-ти и 24-ти или во период поволен за работа со сочен зеленчук од 6 до 8 и од 18 до 23 јуни.

За зелени грав, грав аспарагус а другите мешунки се одлични на 21 и 22 јуни, но овој период можете да го истегнете од 16 до 21 јуни.

Тикваособено расипан сквош и хибриди, во јуни може да бидат засадени или посеани од средината на 14 до утрото на 16 јуни. Доколку е потребно, овој период може да се продолжи со слетување на 5, 6, 7, 8, 17, 18 и 19 јуни.

Погледнете го нашиот детален материјал: Растеме садници од тиква според правилата.

Домати во јуни, можете да слетате од 14 јуни до 16 јуни, а 4-тиот ден се смета за добар ден. Овие денови се исто така најповолни за формирање, стискање, портокал домати во оранжерии и во отворени кревети.

Поволно за слетување пиперки се сметаат за 23 и 24 јуни. Но, времето е омилено оценување на зачинето чили и слатка пиперка може да се даде и 14-15, 23-24 и 27 или 29 јуни.

Модар патлиџан во 23 и 24 јуни се засадени. Деновиве е подобро да се изврши основната работа за нега на растенијата. Ако немате време да ги исполните роковите, тогаш за модар патлиџан можете да користите и поволни денови на 14, 21 и 22 јуни.

Погледнете го нашиот детален материјал: Растечки садници од модар патлиџан.

За тиквички, тиква и тиквички, особено грмушка, во јуни во лунарниот календар има два поволни периоди - од 5 до 8 и од 16 до 21 јуни.

Ѓубре трансплантирани, посеани, засадени во почва овој месец на 16, 23 и 24. Претходно сеење или пресадување садници може да се направи на 5-8 јуни.

Овој месец пченка може да се сее на 21 и 22.

За сончогледодгледуван заради жетвата, периодот од 16 до 18 и од 20 до 22 јуни се смета за поволен.

Ако треба да трансплантирате или раздвојувате повеќегодишен зеленчук, вклучително и караница или зачинети билки, подобро е да се користат денови поволни за пренесување на растенијата. Во јуни, лунарните денови се сметаат за оптимални за трансплантација во градината и овошје-овошје од 1, 9, 11, 18, 19, 26 и 28.

Компирите во јуни најдобро се садат на почетокот на месецот.

Поволни денови за садење коренови култури и светилки

Најповолни денови за роботи со корен зеленчук во 1, 2, 6, 7, 10, 11 и 29 јуни се разгледуваат. Деновиве, можете да засадите нови растенија, да изведувате насади и да размножувате култури или да се вклучите во основна нега на растенијата.

За повторени култури ротквица Можете да ги користите поволните денови на 15 јуни или период од 6-7 и 10-11 јуни.

Магдонос корен и целер во јуни е подобро да се засади или сее 6 и 7 и 11 броеви.

За моркови и цвекло Најповолни денови во јуни се сметаат за 4, 6, 7, 8, 17, 18, 19, 20, 22, 23, 24 јуни.

Погледнете го нашиот детален материјал: Правила за слабеење на корените култури.

Лук во јуни, засадени од 7 до 9, од 17 до 21 и од 25 до 26 јуни.

Лак во јуни можете да засадите 6, 7 и 11 броеви.

Компир и сладок компир во јуни подобро е да слетате на почетокот на месецот, користејќи го поволниот период од 4 до 6 јуни.

Погледнете го нашиот детален материјал: Правилна обработка на компир пред садењето.

Календар на сеење и садење на бери и овошни култури

За сите бери растенија, тревни и грмушки, во јуни е подобро да се посвети втората половина од месецот.

Грозје во јуни, подобро е да се размножува, трансплантира или да се засади на крајот на месецот, 21-22.

За садење овошје, особено камени овошни дрвја и надополнување на наплатата рибизли, малини, огрозд и други бери грмушки се вклопуваат 16-17 јуни. Овие се најдобри денови за работа со овошни егзотични кадри (особено со цитруси и граната) За сите грмушки од овошје и Бери, не можете да ги користите деновите под владеење на Дева - од вечерните часови на 18 до ручек на 20 јуни.

За диви јагоди и јагоди најповолни во јуни се 12-ти, 1-8-ти и 18-30-ти.

Календар за нуркање на расад и растителни растенија

Нуркање садници и повторно нуркање садници, истенчување и садење култури на отворено почва може да се изврши на 1, 2, 10, 11 и 29 јуни. Овие исти денови се сметаат за најдобри за трансплантација на какви било корисни растенија кои не стапнале во корен на старото место.

Погледнете го видеото: NYSTV - Ancient Aliens - Flat Earth Paradise and The Sides of the North - Multi Language (Април 2020).