Летна куќа

Слетување на орли помине на сезонски дачи во Сибир

Раната вкусна Бери одгледувана во нејзината летна куќа е вистински луксуз за многу жители на Сибир. Но, не за оние кои се занимаваат со одгледување на орли помине и веќе успеаја да ги уживаат сите предности на оваа миризлива Бери. Во услови на пристигнување на доцна пролет, зрее во средината на јуни, кога малини, јагоди, рибизли само врзете пупки.

Карактеристики на садење орли помине во Сибир

Скептичните градинари долго време веруваат дека садењето орли помине во Сибир во летни колиби е празен потфат. Нивниот ветувачки аргумент е дека култивираниот вид на ова растение ќе умре во услови на студена зима и подобро е да се задоволиме со диви форми што се распространети во сибирските шуми. Па, некој што решил да искористи шанса и засадил орли помине од сибирската серија во градината, може самоуверено да потврди дека оваа грмушка издржува температури до -45-50 степени и практично не е оштетена од повторени мразови.

Со цел фабриката успешно да се развива и да вроди со плод во услови на ладна сибирска клима, неопходно е да се знае како правилно да се засади орли помине, така што брзо се аклиматизира:

 1. Изберете само зонирани сорти кои се специјално дизајнирани за регионот на Сибир.
 2. За садење, тригодишните грмушки во контејнери, со отворен корен систем, се најпогодни. Тие се неколку пати поскапи од годишните садници, но се поотпорни на климатските услови, вкоренат побрзо по пресадувањето и ќе ве воодушеват со вкусни бобинки во првата година.

Изборот на правилно, здраво, квалитетно расад е вистинска уметност. Садници од силна тригодишна орли помине треба да имаат од три до четири еластични гранки до 40 см и добро разгранет корен систем со големо присуство на мали лесни корени околу земјената кома. Пред да го купите, препорачливо е да го исфрлите растението од тенџерето и да ја проверите земјата. Ако нема непријатен мирис на мувла, и земјена треска цврсто се држи околу корените, тогаш таквото растение беше добро згрижено во расадник и брзо ќе се вкорени.

 1. Јами за садење се најдобро подготвени во пролет и зачинети со долготрајни минерални ѓубрива, еднаш месечно за да ја лопате почвата. Засадување орли помине на постојано место се препорачува еден месец пред почетокот на мраз. Ако фабриката има отворен корен систем, тогаш е подобро да се изврши садење работи кон крајот на пролетта или почетокот на летото, под услов да биде кул, дождливо време. Во овој случај, грмушките мора редовно да се напои и да се спречи поставување на овошје.
 2. Јамата за слетување мора да биде обемна и длабока (најмалку 1 метар). Во текот на летото, малку вреска и е исполнет со лабав компост. Удобно е да се засадат растенија во такво земјиште, бидејќи веќе е исполнето со сите хранливи материи и кислород (под услов почвата да се плетка редовно). Дренажниот систем е најдобро направен од груби камчиња или калдрма.
 3. Грмушката во јамата мора да биде поставена така што земјата ги риди долните гранки на растението.
 4. За време на садењето, забрането е да се примени ѓубриво под корените.
 5. Земјата околу засадената фабрика се напои, добро избришана и прекривена. Како прекривка, пилевина, игли, компост, тресет, свежа трева трева се најпогодни. Во сибирските шуми, растат сфагнум мов. Таа е идеална прекривка за грмушки од Бери. Во лето или есен може да се користи и слама, но во зима е подобро да се замени со борови гранки.
 6. Не злоупотребувајте задебелени насади. Растојание од еден и пол метри помеѓу грмушките ќе овозможи орли помине целосно да се развива и да вроди со плод.
 7. Подобро е да се започне со врвно облекување по една година, во мали дози, по силно наводнување.

Неколку видови на орли помине во една област можат значително да го зголемат приносот.

По садењето, понатамошната грижа за орли помине се состои во плевење плевел, наводнување, како што почвата се суши и превентивна работа. Важно е да не претерувате со ѓубрење. Ова може да доведе до смрт на растението или сериозна изложеност на долниот дел од трупот.

Тајни на орли помине: суптилностите на грижа и успешна зима

Грижата за орли помине во Сибир не се разликува многу од сличен процес во друг регион на земјата. Една година по садењето, грмушките треба редовно да се хранат со сложени ѓубрива. Но, бидејќи летото во овој регион е кратко, подобро е да се забрза протокот на хранливи материи во корените. За да го направите ова, се прават длабоки дупки во кругот близу до стеблото на грмушката со толпа и во нив се истура раствор со микроелементи. Азотните ѓубрива најдобро се користат само во рана пролет во минимални количини, бидејќи фабриката нема да има време целосно да ги апсорбира во краток вегетативен период. Дозата на амониум нитрат не треба да надминува 35 g на растение. Калиумот и суперфосфатот се воведуваат во пролет и есен, со брзина од 30 g на грмушка.

Орли помине е едноставна и лесна грижа растение. Брзо се вкорени на страницата и со задоволство ги дава своите плодови на луѓето. Искусните градинари веќе долго време пронашле пристап кон ова растение и ги научиле тајните на орли помине, што ќе ја олесни грижата за грмушките и ќе помогне да се зголеми приносот:

 1. Научете како правилно да наводнете орли помине. Ова растение не толерира загадување на почвата, но сака да пие во топлината. Важно е да не пропуштите наводнување за време на два периоди од сезоната на растење на грмушка: за време на цветни и на почетокот на масовно зреење на овошјето. Ако во ова време растението доживее недостаток на влага, таа е во состојба да изгуби 50% од земјоделските култури. За да се напои возрасна грмушка, ќе бидат доволни три големи кофи со вода. Треба да биде уредно и рамномерно распоредено во областа на трупот на трупот. Кога наводнувате, не можете да користите бунари за ѓубрење. Во овој случај, горната топка на почвата и системот за уринарни корени ќе останат суви, а најмногу страдаат од недостаток на влага.
 2. Орли помине е висока фабрика и без оглед колку ѓубрива и стимуланси за раст беа користени за тоа, нема да има поголем раст на пука од 5-6 см годишно во сибирската клима. Фабриката реагира добро на органски ѓубрива и ако е можно, подобро е да ги користите. Инфузија на лопен (применета само во пролетта) или измет од пилешки производи има корисен ефект врз растот на младите пука и квалитетот на земјоделските култури.
 3. Јули-октомври е време кога можете да трансплантирате орли помине на ново место без стрес за растението. Пред трансплантацијата, земјата околу грмушката се напои, чекајќи да се апсорбира влагата и дури тогаш тие ќе започнат да го копаат растението. Неопходно е да се фати најголема можна количина на земја околу корените. Ова ќе му овозможи на орли помине побрзо да го продолжи растот.
 4. Неопходно е да се контролира формирањето на круната на орли помине. Разредување на грмушката и отстранување на старите пука мора да започне во третата година по садењето. Задебелени растенија остро ја губат својата продуктивност и декоративен изглед. За да постигнете подобро плодување, вреди да се скратат гранките на растението на 20 см. Важно е долниот дел од пука да се запали колку што е можно повеќе, бидејќи таму се положуваат повеќе цвеќиња.

Неколку едноставни совети можат, на моменти, подобри од какво било ѓубриво и стимуланс, да го зголемат плодот и да го зголемат орли помине. Ако нема вештини за формирање грмушки и градинарски растенија, тогаш гледањето видео за садење и грижа за орли помине ќе помогне да се справите со задачата.

Подготовката на орли помине за зима во Сибир има свои карактеристики. За успешно презимување е многу важно:

 • отсечете ги сите млади, неподготвени пука на круната и отстранете ги старите заболени гранки кои ќе служат како извор на инфекција;
 • прекривајте го кругот на грмушка близу до трупот со гранки од смрека или бор, зимзелени гранки се најдобрата заштита од глодари и добро органско облекување на врвот;
 • долните пука треба да бидат плитки со земјата.

Постои еден едноставен и ефикасен одговор на прашањето како да се подготви орли помине за зима: навремена превенција на болести, соодветна грижа зајакне имунитетот на орли помине и да му помогне во зима без загуби и стрес.

Орли помине во Сибир: најдобрите сорти

Ако изберете вистинска регионализирана сорта на орли помине за Сибир, тогаш летото секогаш ќе започне со вкусна и миризлива Бери. При изборот треба да се водите според такви критериуми, како што се:

 • висока продуктивност;
 • добра зимска цврстина;
 • рано носење.

Алтај и кинескиот орли помине ги исполнуваат утврдените барања и се блиски роднини на многу вредни сорти зонирани во регионот на Сибир.

Орли помине Алтај живее низ цела Русија, е широко распространета во шумите на Далечниот исток, Сибир, Урал, Алтај. Фабриката расте добро на светли места, отворени падини. Плодувањето на грмушката започнува на почетокот на јуни и завршува во септември. Бобинки имаат карактеристична сина боја и горчлив вкус. Врз основа на орли помине Алтај, создадени се вакви сорти како „Берел“, „Оган опал“, „чек, Селена“, „Сириус“.

Орли помине Камчатка се карактеризира со рана зрелост и добар, сладок вкус на овошје кои се склони кон пролевање за време на зреењето. Бавниот раст на грмушката и доцното влегување во фазата на плодување е главниот недостаток на растението, но високата зимска цврстина им овозможи на научниците да развијат такви популарни сорти како Сина вретенка, Пепелашка, сина птица и Илиада врз основа на тоа.

Денес, во оваа насока се спроведува корисна работа за размножување, а главната цел на научниците е да создадат сорти на орли помине со ниско ниво на пролевање овошје, висок принос и отпорност на природни услови.

Погледнете го видеото: Денеска во Ексклузив ќе гледате. . (Април 2020).