Друго

Формираме прекрасна круна и месен кадекс на адениум

Кажи ми како да формирам адениум? Добив неколку садници од овој цвет, сакам да пораснам клеча грмушка. Го видов еднаш еднаш во посета на мојот пријател и само се заубив во него.

Можеби адениумот е најстрпливиот цвет на сите растенија во затворен простор, кој не само што безболно ги разнесува сите манипулации со ножици, туку и многу добро реагира на нив, обрасната со нови пука. Благодарение на таквата одговорна природа, на цветот може да му се даде каква било форма, што, всушност, го користат лозарите, создавајќи вистински ремек-дела. Како да формирате адениум за да добиете интересен примерок? Можете да го направите ова со прибегнување кон два начина:

  • формирање на круна;
  • формирање на каудекс.

Како да направите прекрасна густа круна?

Така што тој адениум не се претвора во долг стап, неопходно е да се стимулира неговото разгранување во почетните фази на развој. Можете да го направите ова на неколку пристапи:

  • кога младите садници ќе бидат стари околу 3 недели, треба да ја стиснат точката на раст;
  • последователно годишно во пролетта да се намали (скрати) за 2/3 сите странични пука, ограничувајќи го растот на цветот во висина и давајќи му на круната посакуваната форма.

Стари или издолжени примероци може да се формираат и во исто време да се подмладат со сечење на целото стебло на мало растојание од нивото на почвата. Ако како резултат на такво градинарење, разгранување е премногу брзо, некои од пука треба да се отстранат, така што тие не растат тенки.

Како да формирате убава и моќна каудекс?

Карактеристична карактеристика на адениумот е нејзиното задебелено стебло наречено каудекс, кое со текот на времето се густи. Сепак, постојат неколку едноставни начини да се направи густинот подебел и помоќен или да му се даде оригинална форма.

Најчесто прибегнуваат кон такви техники на формирање каудекс:

  1. Фузија на неколку растенија. Ставете заедно две или три садници со иста возраст (можат да бидат од различни сорти на адениум). Кога стеблата се во контакт, направете кратења и поправете го "куп" со лента од филмот. За еден месец, растенијата треба да растат заедно и потребата за поддршка облекување ќе исчезне.
  2. Плексус на Адениуми. Засадете три или повеќе млади садници во еден тенџере и ткајте ги стеблата во пигтал.
  3. Градинарски корен. Секоја година, трансплантирајќи го адениумот, кратко време целосно исечете го целиот коренски систем и малку подигнете го цветот над земјата.
  4. Преклопување на прстенот. Погоден за растенија кои прераснале предолго каудекс и не сакаат да го задебелат. Наместо да се намали, барелот постепено треба да се превртува во рингот.
  5. Давање на Октопод корени. Во цвет на возраст под 1 година, пресечете го во права линија централниот корен и коренот во перлит, откако ставете пластична кружна рунда под растението. По околу еден месец, корените почнуваат да се формираат на исечените стебла во круг. Потоа, адениумот може да се сади во хранлива почва заедно со кргулашот, и да се исправи корените и да се префрлат парчињата пена меѓу нив, ако се многу збунети. Во иднина, при секоја годишна трансплантација, корените треба малку да се подигнат над земјата.

Сите делови, без оглед на користениот метод, мора да бидат покриени со прав јаглен или парафин и да се исушат добро 24 часа, во спротивно постои голем ризик од распаѓање на растението.

Не е тешко да се формира адениум, и што е најважно, цвет ви овозможува да направите нешто со себе, без целосно страдање од тоа. Напротив, редовните процедури за обликување ќе помогнат да расте многу украсно растение.