Друго

Се бориме со ризоконија или црна краста од компир

Те молам кажи ми како да се справам со ризонтоијата со компири. Од година во година, црните израстоци се појавуваат на коренските култури, ние едноставно не знаеме што да правиме, дури и ако не ги засадите. Која може да биде причината за оваа болест и како да се ослободиме од тоа?

Црната краста од компири е еден од главните и најопасните непријатели на оваа коренова култура и градинар. Тоа не само што ја расипува културата, намалувајќи ја нејзината количина и квалитет, но исто така го прави невозможно да се подготви материјал за семе од дома. За да се победи ризоктонија на компир (т.н. болест), важно е да се знае што го предизвикува и кои услови се поволни за развој.

Виновникот на ризохтонија

Предизвикувачкиот агенс на црната краста е паразитската и многу одржлива габа Ризохтонија солани Куен. Вреди да се одбележи дека компирите не се единствената култура што тој ја сака. Паразитната габа е во можност да има и други домаќини, и меѓу градинарските култури (ноќна облека, тиква, расипан) и меѓу плевелите (особено се претпочитаат конска опашка и трска за трска).

Спорите на габата зимаат добро во почвата 4 години, а на влажно и ладно време тие почнуваат активно да се развиваат, додека колку што се потешки и посиромашни почвата органска материја, толку подобро се чувствуваат. Исто така, паразитната габа опстојува на самите клубени, што доведува до оштетување на земјоделските култури за време на складирањето и последователно инфицирање на садници.

Можете да јадете инфицирани компири, но да ги користите за репродукција - во никој случај.

Како да разберете дека компирот е болен?

Црната краста се заканува на компирот во сите фази од сезоната на растење. Во зависност од тоа кога се случило тоа, можно е да се утврди дека културата е заразена од следниве знаци:

 • зрелиот зеленчук е покриен со црни туберкули, понекогаш споени во цврсти израстоци;
 • при складирање на земјоделските култури, забележаните коренови култури почнуваат да скапуваат;
 • ако компирот успеал да зими, зеле што ги произведува во пролетта се кафеаво-црвена боја, многу разгранета и многу кревка;
 • на грмушките погодени од ризоктонија, со почетокот на цветни, на дното на стеблата се појавува бела плакета и тие изгниеат;
 • преостанатите грмушки не се развиваат, остануваат ниски, листовите од горе почнуваат да се претвораат во црвена боја и навивам;
 • заболените млади компири исто така се издвојуваат во чиреви и постепено стануваат скапани.

Контролни мерки

Борбата против ризоктонија главно е во превентивни мерки насочени кон спречување на создавање поволни услови за развој на габа. За да го направите ова, мора:

 1. Третирајте семе пред садењето со фунгициди (Максим, Бактофит и други).
 2. Оплодете ја почвата со органска материја (особено ѓубриво) и минерални препарати годишно.
 3. Внимавајте на ротацијата на земјоделските култури на градинарските кревети.
 4. Започнете со садење не порано од температурата да достигне 8 Целзиусови степени и не ги "закопувајте" клубени премногу длабоки.
 5. Имајте време да жетвата пред да се излади и влажно есенското време придонесува за развој на габата (до септември).
 6. Сите делови на растението заразени со ризоктонијаза, вклучително и плевел, горат.

Ако клубени со црна краста се наоѓаат во домашни компири, подобро е целосно да се смени семенскиот материјал следната сезона, стекнувајќи ги сорти што се отпорни на оваа болест.