Друго

Како да се засади виолетова: тајните за успешна трансплантација на обраснат штекер

Кажете ни како да засадите темјанушка? Мојата убавина веќе трета година живее безбедно во куќата и цвета како часовник секоја сезона. Но, неодамна, таа почна да забележува дека пупките стануваат сè помали, а самата грмушка само лази надвор од садот. Наместо тоа, ова не е само една грмушка, туку целото семејство - вчера броеја најмалку 4 нови продажни места. Значи, време е да го исклучите. Како е најдобро да се направи така што сите темјанушки успешно да се вкорени по трансплантацијата?

Затворените темјанушки спаѓаат во оние растенија кои претпочитаат гужва. Во мали садови, тие растат подобро и цветаат поактивно, пред да ги врзат пупките. Сепак, без оглед колку се убави цвеќињата, доаѓа време кога тенџерето станува мало. Покрај фактот дека виолетовата гради дебела лиснато капа, таа формира и деца. Подружни растенија едноставно не се вклопуваат во стариот тенџере и одземаат храна од мајката грмушка. За да ги направат сите приклучоци удобни, тие треба да бидат одделени во посебни контејнери. Да се ​​знае како да се засади виолетова, ќе биде лесно.

Што ви треба?

За да ја спроведете постапката за раздвојување на обрасната грмушка и понатамошна трансплантација, треба да подготвите:

  • мали садови за млади темјанушки со висина од 8 см и дијаметар од 8 до 15 см (во зависност од големината на растението);
  • доколку е потребно - попространа цветница за мајчински штекер (ако стана многу голема);
  • нож;
  • лесна и хранлива почва;
  • пепел;
  • дренажа.

Почвата за темјанушки може да се купи во продавницата или да се направи дома со мешање на земјата со градината и кокосовата подлога во пропорции 1: 2. Проширената глина или парчиња полистирен ќе послужат како дренажен слој.

Како да се засади виолетова?

Ден пред садењето, виолетовата мора да се напои. Да го направите ова веднаш пред постапката не вреди - влажна почва ќе се држи до вашите раце и бушава лисја. Во сув и не истури подлога, лесно е да се оштети коренскиот систем на растенијата.

Следниот ден, можете да започнете да се делите и да трансплантирате. За да го направите ова:

  1. Да се ​​извади целото семејство виолетово од стариот саксија заедно со грутка земја, лесно да ги исцеди theидовите на тенџерето. Можете нежно да го туркате стапчето низ дупките за дренажа на дното.
  2. Изберете остатоци од стара дренажа од испреплетени корени.
  3. Одделете ги младите темјанушки со вашите раце, така што секој излез има свои корени. Доколку е потребно, исечете ги со нож, и посипете ги местата на парчиња со пепел.
  4. Во секој тенџере лежете дренажа, истурете ја подлогата и засадете ги растенијата.

Летоци што се распаднаа во процесот, не треба да се фрлаат. Ако ги искоренувате, добијте нови примери на цвеќе.

Што се однесува до мајчинскиот излез, тој едноставно може да се пресади на свежо земја. Ако старата виолетова изгуби многу долни лисја и е изложена, подобро е да го подмладите со тоа „да ја срушите главата“ и да ја искорени.

Погледнете го видеото: Етерично ослободување 2622017 Etheric Liberation Macedonian (Февруари 2020).