Летна куќа

Јадења за јадење орли помине во земјата и нега на растенија

Меѓу многуте бесценети плодови и бобинки одгледувани на овоштарници, посебно место заземаат култивирани сорти на јадење орли помине. Нејзините грмушки се воодушевуваат со годишната жетва на првите летни бобинки. Грмушките не се плашат од мраз до 50 степени, а цвеќињата остануваат дури и со повразни мразови до 8. Важно е да се обезбеди развој на растението во рана пролет со влага, а културата ќе биде.

Прочитајте ја статијата на темата: Орли помине - корисни својства и контраиндикации.

Што е вредно орли помине

Во сезона кога има толку малку витамини, сини капки кои се топат во устата почнуваат да се појавуваат на убава грмушка со бледо нежни зелени. Организмот копнее по природни бобинки скоро и да не забележува лесна горчина на лековити плодови. Добро познатиот витален витамин Ц е содржан во Бери исто колку и во лимон. Калиумот во орли помине е почест само со lingonberry, а во други елементи и витамини ги надминува сите познати бобинки одгледувани во руските градини. И овошјето ги содржи сите витамини и минерали што му се потребни на една личност, во оптимална комбинација за асимилација.

Бобинки од сите сорти на јадење орли помине се корисни витамин производ.

Како да растеме орли помине во градината

Грмушката сака добро осветлено место без блиска под земја и со лесна почва. Фабрика за вкрстено опрашување, така што треба да бидат засадени неколку растенија од различни сорти. Тогаш јајниците на бобинки ќе бидат многу поголеми. Оплодувањето со органски ѓубрива ќе додаде продуктивност. Тој сака влошки од орли помине, но не ја сака хемијата. Само светло хранење на уреа во пролетта, дури и пред да се отворат пупките, поволно е прифатено од растението. Затоа, одгледувањето на орли помине е пријатно поминување на времето, со постојано добри резултати.

Садење и грижа за јадење орли помине

Биолошкиот циклус на грмушката започнува со рано будење. Но, престанокот на растот и лигнификацијата се случува во август. Прашање, при трансплантација на јадење орли помине, се одлучува врз основа на околности. Значи, за добра стапка на преживување на грмушка со изложени корени, погодна е само есенско садење. Во пролетта, можете да засадите расад добиен со контејнерски метод на одгледување.

Размножувањето на растенијата се врши на неколку начини:

  • по семе;
  • сечи;
  • слој;
  • делејќи ја грмушката.

Семенскиот метод често се користи во расадници. Во процесот на одгледување грмушките нуркаат на растојание од 20 см, тие растат и ги продаваат на тригодишна возраст.

Почест метод на размножување е слој на зацврстување. Одгледувањето на орли помине од лежење е брз начин за берба. За да добиете искоренување, треба да ја свиткате пукачката од матката грмушка и да ја закочете на земја. На местото на контакт со почвата, се создава ров или се влева мртва земја на врвот. Thereе се развијат корени. Ново растение со добро развиени корени е одвоено од матката грмушка за следната година.

Нега за подмладување и садење орли помине за јадење може да се случи со делење на грмушка. За ова ќе биде потребна пила и секира, бидејќи дрвото на грмушката е многу густо. За растенијата се смета дека се вкорени ако пукањата од коренот оделе од него една година подоцна.

Зелените сечи започнуваат на крајот на јуни, кога растот веќе заврши, а лигнификацијата не се случи. Врвовите на гранките со три пара лисја се собираат. Оставен е горниот пар лисја, а сечињата се склони да бидат засадени во расадник со влажен слој од песок и тресет во сооднос 2: 1, на 20 см од висината на слојот. Вдлабнати исечени сечи треба да се вкорени за 2 недели. Тие се засадени на постојано место само следната година во есен.

Сечењето со лигнизиран материјал започнува во зима. Долгите сечи собрани на почетокот на зимата се чуваат во снег или во подрумот. Тие се засадени во сртот само во мај, под агол, оставајќи го горниот бубрег над земјата. Закопани сечи 2-3 години, а потоа тие се префрлаат на постојано место.

Слетување и грижа за орли помине на постојано место

Најважниот момент за да се добие здрава грмушка од култури е неговото правилно садење.

Фабриката треба да има лабава почва, зачинета со потребната исхрана, која брзо ќе го развие коренскиот систем. Јадењето саќе за орли помине и грижата за која беше спроведена според сите правила, брзо ќе влезе во плодни.

Важна фаза ќе биде прелиминарното полнење гориво на целата површина на плантажа со минерални ѓубрива, бидејќи во иднина хранењето со маснотии е непожелно. Затоа, за постојано копање, треба да направите 2 кутии со сорти на суперфосфат, една соли од калиум и корпа од органски органи за секој квадратен метар лента. Местото за слетување започнува да се подготвува две недели пред датумот на достасување, кога трансплантираниот орли помине на постојано место.

Јами се ископани на растојание од еден и пол метри, длабоки 40 см и широк половина метар. Две третини од јамата се полни со горниот плоден слој, фабриката е поставена на насип, корените се исправи, стеблото е закопано на три сантиметри, напои и прекривувано од над дупката за да се спречи формирање на кора.

Грижата за садење орли помине се состои во пролетно еднократно ритче на грмушки и додавање на прекривка. Во рана пролет, можете да се хранат со уреа за брзо зголемување на зелената маса.

Ветувачки сорти јахрана орли помине

Јадеста орли помине има повеќе од 200 сорти. Тие се поделени според различни индикатори:

  • по зрелост;
  • шушкање;
  • квалитети на вкус;
  • продуктивност;
  • големината на бобинки.

Добар пример за бројни сорти се добро познатата Пепелашка, Сина вретенка и Бакчарскаја. Нивните својства се детално опишани не затоа што тие се најдобри, но овие растенија се носители на дефинирање на карактеристиките што ги бараат градинарите.

Јадести бобинки со орли помине "Сино Вретено" почнуваат да зреат во средината на јуни, една недела порано од јагоди. Тежината на Бери е околу еден грам. Сортата е само-неплодна, опрашувана од која било истовремено цветна грмушка. Бобинки не зреат во исто време, дозволувајќи ви да празнувате на грмушката подолг период.

Сивата вретено на орли помине има слаба прицврстување на дршката и се распаѓа, па затоа за време на плодот подобро е да се стави неткаен материјал под грмушка, што му овозможува на растението да дише, но е одлично легло за паднатите бобинки. Бобинки се слатки, со слабо горчина во похраната. Телото ја прифаќа првата жетва на летото благодарно.

Пепелашка Пепелашка помина тестови сорти и е регистрирана во регистарот во 1983 година.

Грмушката се одликува со рано овошје, во трета година.

Грмушката е мала само 0,7 метри, размножена со садници и е многу украсна. Приносот е импресивен, 20 кг / ха, до три килограми по грмушка. Бобинки се големи, црни со сива облога. Вкусот на бобинки има јагода боја, кожата е мека, површината е мазна. Грмушката е отпорна на мраз и не подлегнува на бројни штетници. Тој сака ако неговите соседи избираат Амфора или Ленинградскиот гигант.

Башчарската орли помине е позната како сорта отпорна на пролевање и многу продуктивна. Со убави големи до 1,4 грама, слатки и кисели бобинки. Оваа сорта зрее подоцна, но е отпорна на болести и штетници, толерантна кон суша. Ширењето грмушка не се задебелува, тој сам го регулира растот на зелената маса.

Погледнете го видеото: Words at War: White Brigade George Washington Carver The New Sun (Март 2020).