Цвеќиња

Павија од костен од црвен коњ

Костените често се сметаат како непривлечни дрвени, кои се користат само во урбаното уредување. И ако тие се одгледуваат во градини, тоа е поверојатно за растителна храна со лековити костени и само во навистина големи области. Но, ова пријатно цврсто растение со невообичаено убави лисја и inflorescence свеќи заслужува сосема друга репутација. Костените не можат да се нарекуваат мали, но меѓу нив има вистински убавини. Еден од најпознатите украсни видови е коњскиот костен Павија, елегантно, елегантно растение кое може да стане идеален гигант дури и за мала градина.

Коњски костен црвен, или коњски костен павија темноцрвен (Aesculus pavia atrosanguinea). © Мануел

Омилен меѓу омилените

Не е случајно што коњите од коњи се нарекуваат најкорисни меѓу огромното семејство на овие гиганти. Брзо растечката, но во исто време многу „послушна“, дозволувајќи им да успеат да извршат формирање на која било возраст, тие се разликуваат во пријатна, заоблена круна од природата. Највисоките типови костени од коњ нема да надминат 20-25 метри во висина, најдобрите украсни костени се ограничени на 3-10 метри. Двапати помалку од вообичаеното во сите погледи - од општ раст до големината на лисјата, но коњскиот костен од Павија е исто така многу поспектакуларен. Ова е еден од најдобрите видови со прекрасно цветни и високи украси, кој опстојува во текот на целата година.

Коњски костен Павија (Aesculus pavia) - големи украсни грмушки и дрвја со максимална висина од 12 m (грмушки - 3-6 м). Во регионите со сериозни зими, Павија најчесто е ограничена на висина од 3-4 метри. Имаме ова арборично дрво познато и како „црвен коњски костен“. Кората е прилично лесна, сивкаста, стеблото е витка, а растот е бавен (достигнува целосна висина не порано од 10 години). Круната е густа, бујна и украсна. Темињата се црвеникави, малку дремливи. Лисјата на овој коњски костен се половина од коњскиот костен. Тие се состојат од 5 тесно елипсовидни лобуси, со заситен засечен раб и истакнати вени. Индивидуалните лобуси не надминуваат 10-14 см во должина Лесен раб од дното и лесни сечи ја истакнуваат богатата зелена боја, светла и свежа дури и за време на топлината.

Коњски костен црвенили коњски костен павија (Aesculus pavia) е коњско дрво од костен од семејството на коњски костен.

Паника на цвеќиња се сметаат за најголема гордост на коњскиот костен Павија. Изгледаат повеќе лабави, бујни и помалку како пирамиди отколку на inflorescences на обични коњски костени. Постигнувајќи должина од 15-18 см, тие освојуваат со светла боја, необични транзиции на тонови и ефект на егзотичност. Во inflorescences густо седат тубуларни, со aвонче во форма на грло и асиметрични ливчиња, кои и покрај разликата во големината, сепак формираат инка во форма на инка. Stвездите на костен од црвен коњ секогаш ја надминуваат должината на ливчињата.

Плодовите на костен од црвен коњ. © убавица

Плодовите на костен од црвен коњ се лесни за препознавање: и покрај формата слична на другите костени од костен, нивната површина е апсолутно мазна, без влакната. И самите плодови се доста необични: туберозна или мазна, со елиптично-оваидна форма, трикуспидна, тие често содржат не еден „костен“, туку неколку семиња. Плодовите достигнуваат должина од 3 до 6 см. Овој костен носи плод во септември.

Павија цвета кон крајот на мај и воодушевува со убави и светли свеќи на самиот почеток на летото. Палетата на бои на коњскиот црвен костен е повеќе од интересна. Во основната фабрика, цветовите се светло црвени, а горната страна на королата обично е полесна. Покрај кармин, се наоѓаат и жолти цвеќиња, како и комбинација на заситено црвено со жолти дамки и точки. Без оглед на сортата и формата, црвениот костен костен секогаш станува жолт за време на цветни.

Декоративни форми и сорти коњски костен Павија

Основното растение коњски костен Павија денес е многу инфериорно во популарност на декоративни форми. И ова не изненадува: природниот вид на Северна Америка е помалку зимлив од обичниот коњски костен, а неговата значителна висина ја ограничува можноста за употреба. Но, селективно одгледуваните хибридни форми се појавуваат со поинтересни форми на раст, и компактни големини и повеќе заситени бои.

Коњски костен црвен, или коњски костен Павија полусечен (Aesculus pavia sublaciniata). © Марк Двајер

Најдобрите украсни форми на коњски костен павија вклучуваат:

 • полусечен (сублацинината) - грмушка со ширење круна, многу убави тесни лобуси на лисја со длабоки, оригинални каранфилче, што ќе изненади со својата богата темноцрвена боја за време на цветни, изненадувачки деликатно спротивставувајќи се на студената сенка на листовите;
 • темноцрвена форма (atrosanguinea) со вино-црвена боја;
 • мала форма (humilis) со уникатни отворени зеле, формирајќи убава ниска грмушка со намалена големина на inflorescences со светло црвена боја.

Некои варијанти на коњски костен павија се исто така значајни. На пример, сортата "Koehnei" со лабава, како незгодна inflorescences, издолжена цевка на цвеќето и игра со надворешна портокалова боја и светло розово-црвена боја во внатрешноста на королата на цветот.

Често на руски јазик Интернет, оваа сорта може да се најде под името Коебне, што не е точно.

Коњски костен павија одделение "Кохеи". © gartenknorze

Денес, црвениот костен костен често се користи за одгледување на броши. Неговата заоблена круна, благодарение на фризурата и обликувањето, изгледа особено елегантна, а тенкиот трупец само ја потенцира деликатната убавина.

Употреба на костен павија во декоративно градинарство

Се верува дека коњскиот костен Павија е најдобро одговара за соло делови. Навистина е засадена главно како соло солист на тревник или ливада од приземје. Но, за разлика од другите костени од коњи, тој нуди многу повеќе можности. Поради површниот корен систем, костенот не сака премногу блиска, но може да се користи и во групи:

 • во улога на голем акцент за предната градина, церемонијални украсни композиции;
 • како големо дрво во мали градини, извор на сенка за рекреација во мала област;
 • во улога на основен скромен арбореал за декоративни групи со арбореални и грмушки;
 • во уличките и нивните имитации;
 • во континуирани цветни групи;
 • во житни огради во пејзажот.
Коњски костен црвена темноцрвена форма. © Мануел

Црвениот костен костен, како и другите видови костени од коњи, помага во прочистување на воздухот, не се плаши од загадена околина и близина на патот. Покрај тоа, може да се смета како култура која промовира прочистување на воздухот.

Потребни услови се костен од коњски пивја

Ова е едно од најпознатите неразбирливо дрво. Црвениот костен костен цвета подеднакво шарен и добро се развива во светло сонце и делумна сенка, што овозможува дрвото да се користи во сложени групи и во комбинација со згради.

Костенот Павија е типичен претставник на костени од коњи. Тој претпочита свежа, влажна и плодна почва, не расте добро на занемарена, набиена, кисела или песочна почва. Совршен за овој дрвјарен килим.

Садење павија од костен

Црвениот костен костен поради неговата покомпактна големина ви овозможува да го поставите поблизу до зградите и другите растенија од другите видови костени од коњи. Грмушки коњски костени Павија можат да бидат засадени 1-2 метри од згради или други дрвја, дрво - на растојание од 2 до 6 метри (најдобро растојание е најдобро да се провери при купување на украсни форми и сорти).

Препорачливо е да се подобри почвата пред садење најмалку еден месец пред садењето. Зрелиот компост, хумус, песок и длабоко копање ќе помогнат да се направи почвата идеална за ова украсно дрво. На кисели почви, варовувањето е задолжително.

Коњски костен црвен, или коњски костен павија (Aesculus pavia). © Jerryери Олденеттел

Садењето е идентично со другите костени. Павија е сместена во јами за слетување со дијаметар и длабочина од околу половина метар, на перница од урнатини и песок. Коренот на вратот на коњскиот костен црвен треба да се наоѓа на ниво на почвата. По полнењето на јамата за слетување со земја (може дополнително да се меша со дел од компост или ѓубриво), мора да се инсталира потпора за поддршка на тенкиот трупец и да обезбеди многу обилно наводнување. Поддршката се отстранува само откако костенот ќе се зајакне. Во текот на првите две недели по садењето, не треба да се дозволи целосна суша.

Грижете се за скромен павија

Коњски костен црвен - тврдо растение. И грижата за него е прилично едноставна, всушност се сведува на само неколку процедури годишно:

 • наводнување во екстремна суша (како и сите коњски костени со систем на површински корени, павија е чувствителна на недостаток на влага во почвата);
 • олабавување на почвата, плевење или мулчирање (за павија подобро е да се избере пилевина, тресет или дрво чипови, мелени кора);
 • годишно отстранување на оштетени и суви пука (и во костени формирани на стебло или со строга форма на круна - исто така формирајќи градинарски) во рана пролет;
 • врвно облекување: почнувајќи од третата година на одгледување, тие се спроведуваат во рана пролет, со употреба на органски ѓубрива и половина од процентот на азотни ѓубрива (уреа, амониум нитрат во количина од 15 g на 1 дрво и кофа со вода) и во есен, со употреба на целосни минерални ѓубрива (15 g на само-креирана мешавина или нитроамофоски е доволно).
Коњски костен Павија одделение "Роуса Нана". © хгери

Коњски костен презимува Павија

И покрај својот површен корен систем, коњскиот костен Павија е доста отпорен на мраз и со лесно засолниште ги толерира дури и најсуровите и суровите зими. Покрај тоа, павија е добро обновена по замрзнување. Во услови на северната лента, се препорачува на годишно ниво да се спроведе дополнително зимско мулчирање на почвата со слој суви лисја. За млади растенија, подобро е да се спроведе земјена опрема. Колку е постаро дрвото, толку е поголема нејзината отпорност на мраз.

Црвениот костен костен е склон кон мраз јами, особено во млада возраст. Во февруари, подобро е да ги завиткате стеблата на растението со неколку слоеви на сноп, и внимателно да ги проверите самите растенија во текот на зимата за траги од повреди од кора и веднаш да преземете мерки кога ќе се појават паузи. Отпуштањето е заштитено за зима и сите стандардни штандови.

Коњски костен црвен, или коњски костен павија. © Пако Гарин

Контрола на штетници и болести

Еден од недостатоците на сите костени од коњ со право се смета дека е ранливост кај молци од јаболка и молци од костен. Во исто време, превенцијата не дава секогаш плод, а борбата понекогаш се сведува на целосно собирање и уништување на паднатите лисја. Во близина на заразените растенија, павија може да биде засегната од прашкаста мувла, дрво крлеж.

Одгледување коњски костен Павија

Црвениот костен костен во однос на неговите можности за размножување се разликува малку од коњите од коњите воопшто. Најдобар метод за дрвесто е да се добијат нови растенија од семе.

На костените им е потребна прелиминарна стратификација. За да го направите ова, собраните свежо паднати семиња неколку дена треба да се натопат во топла вода, редовно менувајќи го за да се одржи температурата. По натопување, костените се закопуваат во влажен песок и се испраќаат на стратификација на температура од околу 3-5 степени топлина. Стратификацијата треба да трае околу 3-4 месеци. Сеидбата за ртење се изведува на отворено земјиште, во расад кревети, само откако ќе помине заканата од повторено мраз. Традиционално, коњите од коњи на Павија се посеани во мај. За растението треба да подготвите висококвалитетна хранлива почва. Овошјето е погребано на 10 см на доволно растојание за одгледување 2 години. Пред носење на постојано место, двегодишни садници се внимателно ископани, делумно извадете ја почвата и скратете го коренот на коренот за третина од должината за активно разгранување на ризомот и бујна ширење круна.

Коњски костен црвен, или коњски костен павија (Aesculus pavia). © Марк Двајер

Поретко користени:

 • Cherenkovanie (со ниски продуктивни пука се вкорени по третманот со стимуланси за раст, само под капа, во топлина и со постојано одржување на влагата во почвата);
 • одвојување на потомство од корен или корен на слоеви во грмушки форми (предмет на изобилство наводнување).