Градината

Блекхорн како симбол на верата

Блекхорн достигнува висина од четири до осум метри. Неговите гранки се закочени со трње, лисјата не се широки, цвеќињата се мали, бели. Бобинки од трн се темно сина боја. Блекхорн расте во тајгата, во пустината и во планините. Ова дрво е отпорно на суша и зимско-цврсто.

Блекхорн

За трње и отпорност на неволја, blackhorn ги велича светите традиции на различни нации. Ирците сметаат дека црнилото е едно од осумте „дрвја на лидерите“. И денес, blackthorn е засаден околу куќи или виси ја својата гранка над вратата за да ги исплаши злите духови. Античките Римјани верувале дека гранка од бел blackthorn може да исплаши „неволја и несреќа“ од домот. Ова незгодно дрво во келтските и германско-скандинавските светски традиции е на исто ниво со даб и пепел. На Блискиот исток, blackthorn е засаден како ограда. Во митовите и приказните, blackthorn не е само пречка за тајност, туку и куќа во која живеат мистериозни суштества. На пример, самовилите се верува во Ирска на островот Човек. На полуостровот Синај во Египет, надвор од theидовите на манастирот Свети Катерина, расте најпознатиот blackhorn. Во традицијата на Стариот завет се вели дека самиот Бог му се јавил на Мојсеја, кој избегал од Египет, од запалена грмушка трн. На ова место, зад олтарот на манастирската црква на блажената Дева Марија, се наоѓа страната на Купените Купини, која се смета за најсвето место на манастирот. Самиот Burning Cup сам расте против theидот на капелата, именуван по неа.

Блекхорн

Христијаните ширум светот сметаат дека пресвртот е симбол на помирувањето на доброволно жртвување на Исус Христос. Во шпанскиот град Овиедо се чува ленена плоча, која го затвори лицето на Христа откако го извади од Крстот. Се појавија траги од крв затоа што беше прикачена од задниот дел на главата до трње на круната на трње. Црквата Сен Чапел го содржи најпознатиот фрагмент од круната на трње - ткаен куп трње без трње. Спаците се чуваат во разни манастири и храмови.

Блекхорн

Друга света реликвија поврзана со круната на трње се наоѓа во Гластонбериската опатија - Св. Вклучи на ридот на уморни патници. Легендата вели дека на Божиќниот ден 60, Јосиф застанал тука и запрел персонал во земјата. Патничкиот персонал беше врежан од трупот на тоа трње дрво, од гранките на кои Римјаните ја ткаеле Круната на трње на Христа Се случи чудо - персоналот се вкорени, ги рашири гранките, се претвори зелен со лисја и цветаше со бели цвеќиња во знак дека е постигната целта на патеката. Но, врнеше снег, а земјата беше врзана со мраз. И до ден-денес, овој blackthorn цвета два пати годишно: во мај и на Божиќ. Секој Божиќ, цветната гранка на сечењето се сече и се испраќа до кралицата на Англија. Британците сметаат дека британската монархија е безбедна додека Гластонбери Сврт е жив. Во Бразил, според проектот на архитектот Оскар Нимиер, изграден е џиновскиот Храм на трње за четири илјади парохијани. Круна од армирано-бетонски ребра во форма на јазици на пламен го симболизира чистичкиот оган на верата. Нимиер, создавајќи го Храмот на круната на трње, брилијантно покажа дека нема иднина без Бог.

Погледнете го видеото: Judith Owen - spoken intro and I Still Dream Of America Live (Март 2020).