Цвеќиња

Зошто лисјата од јасмин градинарија стануваат црни и паѓаат

Јасмин градинарија се смета за многу расположено растение. Затоа, пред да ја стекнете оваа убавина со снежно-бели цвеќиња, треба да бидете свесни дека нема да биде лесно со растението. Размислете зошто лисјата може да се оцрнат, паѓаат или жолтеникаат.

Честопати сопствениците се соочуваат со паѓање и оцрнување на лисјата, со паѓање на пупки, со недостаток на цветни и многу повеќе. Јасмин градинарија бара не само за составот на почвата, туку и за зголемената влажност на воздухот и другите подеднакво важни карактеристики на содржината.

Кои се главните проблеми и како да ги решиме?

Тешкотии и решенија

Неправилна грижа и непочитување на основните барања за одржување на цвеќе доведува до различни проблемичестопати се среќаваат од сопствениците на грардиани.

Ако таков цвет се разболи, важно е одгледувачот веднаш да ги пронајде причините за болеста

Ако листовите се претворат во црна боја и паѓаат

Прелевање и директна сончева светлина лисјата може да доведат до зацрнување и последователно распаѓање. Ако културата беше поплавена, тогаш се препорачува веднаш да се трансплантираат во нов тенџере.

Ако листовите добиле изгореници, тогаш таквите лисја се отстрануваат, а самата фабрика се става на засенчено место.

Расипување на кореновиот систем - Ова е причината за зацрвстувањето и паѓањето на капакот.

Покривна почва исто така полн со зацрнување.

Ако температурата остро се намали, зацрвстувањето на листовите е исто така веројатно. Нацрт, исто така, може да доведе до тоа. Оптималната температура на содржината на јасмин Гарденија е околу 20 степени, но не повеќе од 25.

Честопати доведува до зацрнување инфекција растенијата пајакот Мите. Може да се идентификува со белузлавиот цут во форма на веб. Овој штетник се третира со инсектициди или раствор од сапун.

Зошто листовите стануваат жолти

Главните причини за пожолтување на листовите:

 • Температурни разлики;
 • Погрешен режим на наводнување;
 • Погрешна подлога.
Прилагодувањето на микроклимата за наводнување и температурата е директна одговорност на одгледувачот

Така, неопходно е да се воспостави температурниот режим и наводнувачката градина. Не можете да ја трансфузирате или презаситувате културата. Горниот слој треба исушете помеѓу наводнувањата, но невозможно е да се дозволи целосно сушење на почвата.

Исто така е важно внимателно да се разгледа водата за наводнување. Треба да се реши и мека.

За чистење на водата од хлор, се препорачува да се филтрира, зоврие или стое неколку дена.

Што се однесува до подлогата, градинарството сака кисела почвано прекумерната киселост ќе доведе до пожолтување на лисјата. Ironелезниот хелат може да се додаде за да се намали киселоста. Во неутрални и алкални почви, градинарството ќе се чувствува лошо.

Исто така, пожолтувањето може да доведе до недостаток на:

 1. Светлина;
 2. Ironелезо во земја;
 3. Врвно облекување.

Недостаток на наводнување може да доведе до паѓање на жолти лисја. Исто така, можат да паднат доста зелени лисја. Неопходно периодично да спреј растителен епином.

Гарденнија исто така не толерира нацрти. Нацртите се честа причина за паѓање на млади лисја.

Што да направите ако листовите се суви

Можни причини

Недостаток на наводнување

· Погрешна вода за наводнување

· Ниска влажност

Нацрти

Така, се препорачува културата правилно да се наводнува и да не се чека целосно почвата да се исуши. Доволно е само сушеното земјиште да се исуши. Покрај тоа, водата треба да биде мека и без хлор.

Воздухот е премногу сув - Ова е честа причина за многу сериозни проблеми, почнувајќи од сушење и паѓање на лисјата и завршувајќи со отфрлање на цветни. За да ја зголемите влажноста на воздухот, ќе ви требаат:

 • Пополнете ја тавата под тенџере со ситно навлажнети камчиња. Тавата треба да биде поголема во дијаметар од дното на садот;
 • Редовно прскајтебез да падне на пупки и отворено цвеќе;
Контејнер исполнет со вода може да се стави веднаш до садот, аквариумот е идеален.
 • Користете специјални навлажнувачи.

Температурните крајности и присуството на нацрти за градинарија се многу опасни. Сепак, лисјата не се сушат само на овој цвет. На пример, разговаравме за 4 причини зошто листовите од бегонија можат да се исушат.

Болеста слична на јасмин може да биде предизвикана од кршење на режимот или со штетници.

Ако пупките паѓаат

Ова е една од најнезгодните феномени со кои сопствениците на „Gardenia“ треба да се справат. Причините можат да бидат:

 1. Преголема сувост на воздухот во затворен простор
 2. Нацрти;
 3. Температурни разлики;
 4. Промена на локацијата на саксија за цвеќе или негова ротација во однос на осветлувањето;
 5. Трансплантација во времето на формирање на пупка.

Сувиот воздух е најчеста причина за пуштање пупки и растението да престане да цвета.

Ако се стекне растение со постојни пупки или цвеќиња, тогаш во никој случај не треба да се пресади пред крајот на цветни.

Зошто гарденија не цвета

Може да има неколку причини:

 1. Неправилни температурни услови;
 2. Мала светлина;
 3. Недостаток на ѓубриво;
 4. Преголема сувост на воздухот;
 5. Неправилно избрана почва.

Температурата на содржината на гарденија треба да биде најмалку 18 степени и не повеќе од 25. Во други температурни услови, фабриката нема да ве задоволи со своето луксузно цветање. На крајот на краиштата, ова растение доаѓа од јужните земји на Азија и не толерира ниски температури содржина.

Топлата температура е важна за градинарството, бидејќи негативно толерира ниски степени

Најдобро е да ставите тенџере со култура на источниот прозорец. Theе биде премногу топло на југ. Исто така, директната сончева светлина е полн со формирање на изгореници на листовите.

На растението им се потребни следниве елементи:

 • Ironелезо
 • Калиум
 • Фосфор;
 • Магнезиум

Затоа при купување на врвно облекување се бара да се избере оној каде ќе преовладуваат овие елементи.

Ако растение е засадено во алкална или неутрална почва, тогаш малку е веројатно дека ќе цвета. Gardenia е lубител на кисели подлоги.

Причини за лоша јасмин градинарија

Неправилно избраната подлога за растение може да доведе до следниве непријатни проблеми:

 • Есен на лисја;
 • Пожолтување на листовите;
 • Одбијте цветни.

За растението, мора да се избере кисела почва. Алкална и неутрална подлоги не се погодни за него. Во нив, корените на гарденија нема максимално да ги апсорбираат сите потребни елементи.

Гарденнија или Азалеа се добри подлоги за градинарството. Тие можат да се купат во специјализирани продавници за цвеќиња.

Исто така, се препорачува периодично закиселување на водата за наводнување ако почвата не е доволно кисела. Како закинувач, можете да го користите лимонска киселина или сок од лимон.

За да се закисели почвата, не е излишно да додадете малку игли на неа.

Цветот претпочита висока влажност. Ако воздухот во просторијата е премногу сув, пупките веројатно ќе паднат, а фабриката може да одбие да цвета.

Затоа, влажноста мора да се чува на високо ниво. Можете да користите специјални навлажнувачи.

Недостаток на железо во почвата може да предизвика листовите да станат жолти. Овој феномен се нарекува хлороза. За борба против болеста, се бара да се напои и да се испрска цветот со препарати со висока содржина на железо.

Понекогаш 'рѓосаните нокти се закопани во земјата. Оваа техника ќе ја зголеми количината на железо во почвата.

Така, градинарството е слично на јасмин - тоа е многу расположено растение. Кога го купувате овој прекрасен цвет, треба да ги проучите сите карактеристики на неговата содржина.
Симптоми: лисјата стануваат жолти
Падот на лисјата
Зацрнети лисја

Неточни почви, сув воздух, недостаток на осветлување или неправилно наводнување се причините многу сериозни проблеми. За еден цвет да стане здрав и убав, неопходно е да се обезбедат сите потребни услови за притвор и да се даде максимално внимание.