Градината

Јоргованско садење и грижа при репродукција на трансплантација на отворено

Јоргованот е украсна грмушка, која во природата има околу 30 видови, од кои некои многу се користат во културата. Иако не постои единствена класификација на овој род, бидејќи покрај природните видови, разни хибриди се доста чести, формирани и по природен премин и благодарение на напорите на култиваторите.

Повеќето од нив се претставени со неколку сорти. Природно опкружување за раст на јоргованите се планинските региони на Евроазија. На Балканот и Карпатите растат обични и унгарски јорговани, на западниот дел на Хималаите - Персискиот и сите други видови - во Јапонија, Кореја, Приморие, Амурскиот регион и, особено, во Кина.

Сорти на јоргована

Вообичаено е да се комбинираат сорти и сорти на јорговани според главниот квалитет што стана предмет на популарна слава - најубавите цвеќиња со уникатна силна арома. Мали и многу миризливи цвеќиња во форма на инка со екстремитет во четири лобуси формираат релативно димензионални inflorescences-panicles.

Другите знаци исто така можат да варираат во прилично широк опсег, на пример, дрвјата се наоѓаат меѓу грмушките, а зеленилото може да биде овално или лансалозно со зашилени совети, дисецирано и пердувно, но тие не можат да бидат пресудни во однос на позадината на ваквото бурно и бујно цветање.

Заедничка јоргована

Сите обични јорговани се карактеризираат со релативно големи цвеќиња (од дијаметар од 1 см). Кај другите видови, тие се помали. Најпозната и најпопуларна е многу обична јоргована, која скоро сите ја видоа некаде во паркот или на нечија летна куќа. Се одгледува од средината на 16 век, како резултат на што денес има многу варијанти.

Една од најоригиналните и барани - јоргована црвена Москва со тери-јоргованско-розови цвеќиња од бисерна сенка, дијаметар 2,5 см, формирајќи 25-сантиметарски пирамиди на inflorescences.

Јоргован транспарент на Ленин - светли и спектакуларни, со црвено-виолетови цвеќиња до 2,2 см во дијаметар, собрани во широки и густи пирамиди на паника.

Одделение јоргована сензација Се одликува со присуство на изразено бело фринг на темни јорговани цвеќиња со ист дијаметар како и претходната сорта (големината на inflorescences е околу 20 см).

Јоргованска јаглика тој е единствен по карактеристиките на бојата - неговите пупки се насликани во зеленикаво-жолта боја, а цвеќињата се во кремасто жолта боја, а кога изгорени на сонце, ливчињата честопати стануваат бели.

Обичните исто така вклучуваат јоргован јоргован и кинески јоргован. Сортите и самиот вид се одликуваат со рано цветни, а вториот е природен хибрид со уште поголеми inflorescences во споредба со вообичаениот јоргован со помали големини на грмушка во целина.

Изнесените сорти на кинески јоргован (со двојни цвеќиња, инклузивно) во услови блиски до климата на Москва можат делумно да замрзнат, иако, ако нема особено тешка студ, тие добро се развиваат.

Унгарски јоргован

Во Руската Федерација, веднаш по обичниот јоргован, на унгарскиот јоргован му се дава посебен статус. Неговата вредност не е толку многу, но се одгледува насекаде, главно во градовите. Цветањето на Унгарката започнува еден месец подоцна, а се карактеризира со стабилност и скромност, достоен за восхит - лесно толерира суша, заглавување, сенка, презаситеност на воздухот со гасови и е во состојба да издржи студ од 40 степени.

Јоргованот Звегинтова (влакнести) на кои влакнести јоргован (влакнести), нивниот изглед е толку потсетува на унгарски што само специјалист може да ги разликува. Тие се карактеризираат со овално зеленило, посочено на краевите, со влакна или цилија на вените и на рабовите. Цветовите на овие јорговани се помали во споредба со обичните јорговани, но грмушките се пошироки, повисоки (до 5 метри) и со подебели стебла. Добрата отпорност на мраз е својствена за сите.

Циркусни јорговани

Застапува персиска јоргована и голем број други. Заедно со озоидно-лансолат, таа наидува на лисја со дисекција на цирус. Од вклучените во оваа група јорговани, Персијскиот е скоро единствениот способен за нормален развој во руската средна лента.

Од особен интерес е хибридот џуџе персиска јоргована, аромата на цвеќето од која значително се разликува од другите видови, а растот не надминува 2 метри. За време на цветањето од средината на мај до крајот на јуни, џуџињата персиски јорговани се обвиткани во бели, црвени или виолетови цвеќиња.

Меки јорговани

Како што се Мејер јоргованимаат тенок слој на пубертес на зеленило и inflorescences, се состои од мали, но многу миризливи цвеќиња. Сите меки јорговани се шармантни и оригинални, на кои се потенцираат малата големина на грмушката (висина до 1,5 метри). Тие ги красат градинките и ракетите многу ладно, но не се толку напорни да преживеат тешки зими.

Особено, за сортата Мејер Lilилак Палибин Топла Турција се смета за домашна околина за раст, од каде беше воведена. Покрај малите димензии на грмушката, оваа сорта се одликува и со релативно мали inflorescences (должина од 10 см), формирани од розово-виолетови цвеќиња со суптилна јоргована нијанса. Јоргованот на јоргованот Мејер започнува во мај и трае 1-2 месеци.

Јоргованот на дрвото

Посебно место во класификацијата припаѓа на јоргованите во форма на дрво. Еден од претставниците на оваа група е Амур јорговансекретирани од некои истражувачи во различен род. Причината за ова беше фактот дека иако плодовите се карактеристични за родот со исто име, но цвеќињата се повеќе слични на оние на растенијата од родот привет.

Големите соцвети на ајмурските јорговани се состојат од мали кремасти бели цвеќиња со издолжени жолтеникави стамини. Висината на некои грмушки и дрвјата може да достигне 10 метри, зеленилото е заоблено со зашилени совети. Дрвени јорговани цветаат во текот на летото (неколку недели по Унгарците), се отпорни на мраз и загадување на околината на околината, но тешко можат да толерираат тешка суша.

Лагестремија Индијанец

Кој многумина го нарекуваат „индиски јоргован“, Дури и ако се земе во предвид фактот дека не му припаѓа ниту на ова семејство, ниту по нарачка, се карактеризира со димензионални цвеќиња насликани во бела, розова, малина или виолетова. Нејзиното зеленило е овално, а растот е до 10 метри.

Врз основа на името, може да се претпостави дека родното место на ова растение е Индија, сепак, всушност, тоа е тропските предели на Кина. Зимзелени украсни мазни грмушки со индиски јорговани се совршени за украсување паркови и оранжерии.

Јоргованско садење и грижа на отворено

За одгледување јорговани, подобро е да изберете осветлена област, заштитена од силни ветрови. Не се препорачува слетување на ниски, мочуришни и поплавени области во одредени периоди од годината. Најмала стагнација на влага може негативно да влијае на развојот на младиот коренски систем на растението.

Најповолен период за садење е средината на јули - почетокот на септември, времето е облачно, вечерно време. На кое растојание едни од други до садење садници зависи од тоа која сорта / видови е избрана - може да биде од 2 до 3 метри.

Ние исто така нудиме читање, садење јаболка и грижа на отворено. Може да стане достојна декорација на градината и, покрај тоа, да донесе добра и здрава жетва. Recommendationsе ги најдете сите препораки за одгледување и содржина во овој напис.

Наводнување јорговани

По садењето на јоргованот, мора да се изобилно напои во зоната близу багажникот. Во иднина, честото наводнување ќе биде потребно во моментот на цветни и раст на дршката, во летните денови тие се изведуваат само со силна топлина.

Почва за јоргованот

Барањата за почва се следниве: умерена влажност, плодност, дренажа и висока содржина на хумус. Јоргованот претпочита ниска киселост или неутралност на почвата и ниска постојана подземна вода.

Идовите на јамите за слетување треба да бидат чисти, подеднакво распределениот волумен на јамата не треба да надминува 50 кубни метри. см во средна плодна почва, 100 кубни метри. см - кај сиромашните, песочни. Основата на почвата е составена од хумус или компост (15-20 кг), дрво пепел (200-300 грама) и суперфосфат (20-30 грама).

Поради фактот што крајната компонента придонесува за закиселување на почвата, во случај на кисели почви, овој ефект мора да се неутрализира со двојно зголемување на дел од пепел (оптималниот опсег на киселост се смета за 6,6-7,5).

Компонентите на почвата мора да се меша добро, а потоа, по садењето, прекривка со тресет или полупапани лисја на слој од 5-7 см. Се препорачува да се олабави близу трупот на почвата 3-4 пати во текот на сезоната на растење длабоко 4-7 см.

Трансплантација на јоргована

Препорачливо е да се спроведе јоргованска трансплантација во втората половина на летото, меѓутоа, ако температурата е превисока, подобро е да ја пренесете до почетокот на есента. Пролетта и есента не се соодветни за оваа постапка, затоа што тогаш растенијата се вкорени во нови области полошо.

Од подготвителната работа, со почетокот на летото ископајте жлеб со длабочина приближно еднаков на проценетиот волумен на земјена кома, и исечете ги корените што се протегаат во ширина. За да се забрза растот на младите корени, хранлива плодна почва се влева во јамата.

Ако треба да трансплантирате неколку јорговани одеднаш во еден дел, тогаш треба да одржите растојание меѓу нив, повторно, во зависност од сортата / видот, но општата препорака е растојание од најмалку 150 см. Повторно, исто како и кога садите, подобро е да се направи тоа е во облачен ден или навечер.

При примероци со развиени и здрави корени долги најмалку 25-30 см се избрани за трансплантација Пред да се засади трансплантирана јоргована, нејзината круна мора да се исече на 2-3 пара пупки. Крпањето се однесува и на корените, од кои болното и повредените треба да бидат целосно елиминирани. Коренскиот врат на трансплантираната фабрика треба да се испушти со површината на почвата.

По садењето, вреди да се навлажне почвата либерално и да се прекрие за 5-7 см. Последователните мерки за нега се сведуваат на редовно олабавување на шахтите на почвата длабочина 5-7 см.

Ertубрива за јоргованот

Азотните ѓубрива се применуваат од втората година од 50-60 грама (уреа) или 65-80 грама (амониум нитрат) за сезоната. Органите се прилично ефикасни, на пример, кашеста маса во количина од 1-3 кофи на дрво / грмушка, а најсоодветното комплексно врвно облекување за јорговани е пепел, од кои 200 грама се разредуваат во 8 литри вода.

Градинарски јоргован

Убавината на формата и богатото цветање секоја година ги постигнуваат искусни градинари преку правилно градинарење на грмушката. Сè додека јоргованот нема 3 години, не треба градинарски, додека веќе 3-4 години почнува да формира скелет на гранки.

И од тогаш, на почетокот на пролетта, пред да започнат да се будат пупките, во круната се избираат 5-10 гранки кои се оптимално прилагодени за локацијата, а преостанатите се отсечени. Има одредена корист при градинарски до 70% цветни стебла во букети - во овој случај, остатокот ќе започне да се развива со забрзано темпо.

Младите јорговани не треба да се оставаат за зима без да го покриваат во близина на багажникот. Тресет и сушени лисја се користат како покривка (слојот не е подебел од 10 см).

Размножување на јоргованот

Размножување на диво растечки видови на јорговани се врши со употреба на семе. Постапките за сеење обично се спроведуваат во есен или во пролет по 2-месечна стратификација на семето во температурен режим од 2 до 5.

За сорти со јорговани, се користат сечи или размножување со положување. Коренувањето на зелените сечи зависи од влагата (пожелно - 95-100%) и температурата (погодно - 23-25). Тресет и песок (2: 1) ќе бидат потребни за мешавината на почвата.

Пред садењето, сечињата мора да се третираат во индолибутирична киселина (раствор од 40-50 грама во 1 литар вода) во текот на денот. Сечи на рана цветна сорта треба да се собираат на почетокот на цветни, доцна - за време на масовно цветни. Како и обично, ова се прави во процес на формирање градинарски работи, истовремено отсекувајќи ги врвовите на стеблата (над последниот пар пупки) на сечи.

Болести и штетници

Ако на листовите на јоргованот се појави бел премаз, тогаш е погоден од прашкаста мувла. Во вакви случаи, листовите се испрскаат 5 пати во неделни интервали со фунгициди (наизменично) строби (раствор од 20-30 g во 10 литри вода), квадрис (6 ml на ист волумен на вода), топаз (25/10) и сл. топсин m (80/10) .Проценирајте ја оваа болест избегнувајќи мокрење на листовите за време на наводнување.

Со некроза (изгореници) во ладно, влажно време врвовите на младите стебла и лисјата бледнеат, и пука се претвори во црна бојаКако резултат, јоргованот станува како изгорен. Се препорачува да се справите со ова со прскање со течност Бордо со 2-3 повторувања по 10-14 дена.

Ако се случи извртување на зеленило со првично пожолтување, а потоа да се претвори во кафеава боја, а потоа да испадне веќе на почетокот на летото, ова укажува на мал обем на корени во споредба со обрасната круна.

Одложени цветни јорговани може да биде предизвикана од премногу висока киселост на почвата. Горенаведените техники за нега го спречуваат овој проблем, но ако не беа користени за време на садење / пресадување, никогаш не е доцна да се засити почвата со пепел или да се направи расипан компост.

Јоргованот остава лековити својства и контраиндикации

Не многу луѓе знаат колку лековити квалитети има обичниот јоргован. Неговите различни елементи содржат: есенцијално масло, синигрин, феногликозид, фарнизол. Постојат многу лекови со антипиретични, антимикробни и аналгетски ефекти, вклучувајќи ги и овие соединенија.

Во народната медицина, зеленило, пупки и цвеќиња пронашле примена. Вторите се берат за време на цветниот период пред да започнат да се распаѓа. Зеленило за орална администрација се собира во истиот период, а бубрезите треба да се соберат кога ќе отекуваат.

Маст за суво зеленило, неговиот сок и прав од бубрезите се користат во превенција на невралгични нарушувања, артритис, радикулитис. За да го подготвите, треба да ги мешате собраните делови од растението со вазелин или путер во пропорции 1: 4. Инфузија направена од цвеќиња помага да се справите со бронхитис, белодробна туберкулоза и кашлање.

Тинктура од јорговани цвеќиња: чаша цвеќиња треба да се истури со 250 грама врела вода, да се остави еден час, вирус, и можете да користите лажица 3-4 пати на ден.

Јоргована тинктура на вотка / алкохол дава добри резултати за проблеми со зглобовите. Рецептот за неговата подготовка е прилично едноставен - веднаш откако собравме 100 грама цвеќиња и лисја од јоргован, го ставаме во стаклен сад со капак од 1 литар, го наполнуваме со алкохол или вотка, го пополнуваме и го ставаме во темница 10 дена. По одредено време, ја филтрираме тинктурата преку 4-слоен тинејџер.