Цвеќиња

Разновидност и карактеристики на избор на садови за орхидеи

Меѓу илјадници видови на орхидеи, само мал дел се населува на земја, а останатите претпочитаат да се качуваат стебла од дрвја, каменити корнизи и да се населат на места каде што практично нема почва со моќни корени. Затоа, садовите за орхидеи одгледувани дома се многу различни од вообичаените контејнери за цвеќиња.

Што треба да го води градинарот при изборот на сад за тропски убавини? Како да пронајдете соодветно тенџере?

Кој тенџере е потребен за орхидеја?

Епифитите и литофитите се растенија кои не толерираат наводнување на корените. И при изборот на тенџере за орхидеја, важно е да се изгради на овој особено, но не и единствениот услов.

Специјализираните контејнери за растенија од ова семејство треба да обезбедат:

 • добар одлив на влага;
 • активна аерација на кореновиот систем и подлогата во садот;
 • безбедно вадење на сочни, долги ризоми кои честопати се разликуваат далеку над садот;
 • прифатлива температура за орхидејата.

Меѓу орхидеи, постојат видови во кои корените не само што апсорбираат хранливи материи и влага, туку и активно учествуваат во процесот на фотосинтеза.

Каков вид орхидеја тенџере е потребно во овој случај? Чудно е што може да звучи за почетници кои ја сакаат оваа култура, за такви орхидеи е неопходно да се купат целосно транспарентен сад.

Како да изберете тенџере за орхидеја од глина, обоена или транспарентна пластика? На епифитските растенија не им треба голема количина на подлогата, и затоа не е потребен голем тенџере. Главната работа е:

 • на дното и на дното на theидовите имало дупки за дренажа;
 • висината на садот беше еднаква на ширината на вратот;
 • обемот одговараше на големината на кореновиот систем.

Најчесто, можете да видите орхидеја во просторијата во тенџере, како на фотографијата направена од пластика или керамика. Постојат и корпи за дишење за бесплатен раст на коренот.

Подобро е да одбиете стаклен сад. Може да повреди не само цвет, туку и личност, а исто така не дозволува корените да дишат. Овој капацитет најдобро се користи како спектакуларен цветник за орхидеја засадена во про plantedирна пластика.

Пластични садови за орхидеи

Ова е најчестата и најпосакувана опција за орхидејски тенџере. Пластичните садови не дозволуваат да се исуши коренскиот систем; тие се лесни за одржување и можат да послужат повеќе од едно растение.

Покрај тоа, дизајнот на таков орхидејски тенџере обезбедува неколку дупки за одвод на вишок на влага, што значи дека не мора да се грижите за задржување на влагата во подлогата. Ако расположивите дренажни дупки не се доволни, одгледувачот може да направи нови без ризик од уништување на садовите.

Пластиката лесно толерира да се биде на светло осветлен праг од прозорецот и во сенка, со сигурност да го заштити коренскиот систем на цветот од хипотермија или прегревање.

Понекогаш, при пресадување, loversубителите на орхидеи се соочуваат со ситуација кога изникнатите корени низ дренажните дупки излегуваат и нема да работи за да се извлече лисниот излез без да се оштети тенџерето или растението. Во овој случај, пластиката е лесно да се сече со ножици за домаќинство, без оштетување на корените, што е невозможно ако се користи керамички или стаклен тенџере за орхидеи.

За видови чии корени се вклучени во процесот на фотосинтеза, се нудат транспарентни садови. Сепак, таквите контејнери погодно се користат не само за садење фаланопса и слични растенија. Преку пластика е јасно видливо:

 • како се развива кореновиот систем;
 • како се троши влага;
 • како се суши подлогата.

Затоа, ваквите контејнери можат да се препорачаат на градинарите без долгогодишно искуство во одржувањето на орхидеи. Лесно и интересно е да се набудува една орхидеја во просторијата во тенџере, како на фотографијата. Дури и најмало оштетување на корените или знаците на претекување нема да се скрие од внимателен изглед.

Садови од глина за орхидеи

Значајна предност на садовите за орхидеи, изработени од уплашена или неовластена керамика, е нивната одлична пропустливост на влага и воздух. Влагата за наводнување не се акумулира на едно место, но ефикасно се дистрибуира низ целата зелена кома, корените не се исушат долго време и не се прегреваат.

Но, со многу предности, овој вид сад има свои недостатоци:

 • ризомите се цврсто апсорбирани во порозната површина на керамиката, која е полн со цветни повреди за време на размножување и трансплантација:
 • порозноста на тенџерето се намалува со текот на времето од соли навлезат во материјалот, што негативно влијаат и на глината и на состојбата на корењата од орхидеи.

Кога планирате да користите контејнер за глинени садови, одгледувачот мора да знае како правилно да сади орхидеја во тенџере.

Пред садење на растенијата, садовите од глинеста орхидеја се дезинфицираат, како што треба, со загревање во рерната, а потоа натопени во чиста вода за наводнување за неколку часа. Ако претходно се користи сад што се користел претходно, корисно е да го потопите во закиселена вода. Ова ќе помогне да се ослободите од дамките од сол на керамиката.

Погледнете го видеото: Основна воена обука "РЕГРУТ 2013" април-јуни 2013 (Март 2020).