Летна куќа

Направете го тоа сами бројлери за кокошки според цртежите

Малите кокошки се екстремно подложни на промени во животната средина. Температурни флуктуации, висока влажност, недостаток на осветлување или нацрт за нив се сериозен стрес и ризик од заболување. Решението ќе биде бројлери за пилиња DIY за кокошки направени според цртежите.

Изградбата е прилично едноставна, со одредени вештини и достапност на едноставен материјал, ќе се потребни не повеќе од две вечери за изградба, но младите животни отсега ќе имаат удобна куќа опремена со систем за греење и осветлување за раст во првиот месец од животот.

Дизајн карактеристики на пилешко Бродер

Почнувајќи земјоделци од живина, честопати наместо вистински кутии за пакување, гајби или други соодветни контејнери за приготвување на рибари. Ваквите привремени решенија се лесни и евтини, но секогаш е невозможно да се користат:

  • поради природното абење на структурата;
  • поради стареење на материјалот;
  • поради неможноста да се спроведе висококвалитетно дезинфекција и чистење помеѓу серии на млади животни.

Покрај тоа, картонски или други привремени засилувачи се спротивставуваат на нацртите полошо, побрзо се ладат, го отежнуваат утврдувањето на потребните услови за температура и влажност, прават висококвалитетно осветлување и чистач за собирање ѓубре. Исто така, вреди да се размисли дека кога растат, на пилињата постојано им е потребна вода, како и влажни, на почетокот, добиточна храна.

Со оглед на сите добрите и лошите страни, одгледувачот на живина треба да се грижи за градење пилешко кафез со свои раце, кој има завидна безбедносна маргина и е опремен со:

  • прилагодлив систем за греење;
  • осветлување;
  • колибри и чинии за пиење според бројот на пилиња во брокерот.

Покрај тоа, дизајнот треба да биде лесен за миење и чистење, соодветно да го издржува живеењето на кокошки и овие задолжителни процедури.

Материјали за пилешко DIY пилешки материјали

Повторната употреба на брокерот сугерира дека за нејзино производство е неопходно да се земат трајни материјали отпорни на абење кои не се плашат од влага ниту од изложеност на топлина и светлина.

Дома, предност може да се даде на иверица, тенка табла до 25 мм дебелина и шипка од 30 до 30 мм за производство на рамка и други структурни елементи. Фибербон или иверица може да оди на theидовите на брокерот, но нивната густина и отпорност на абење се пониски од онаа на висококвалитетна иверица.

Така што ѓубрето и остатокот од добиточната храна не се акумулираат на подот, нејзината површина е направена не континуирана, туку решетка. Колку се помали пилињата, помалите треба да бидат клетките на употребената мрежа. Најчесто се користи мрежа со 10 мм ќелии, истиот материјал е корисен за производство на делови од врати од мрежа.

Легло, паѓајќи низ мрежата, треба да падне во специјална лента. Попогодно е ако не е дрвено, туку метал или пластика, за што, на пример, се користат ПВЦ wallидови или тавански панели. Во овој случај, садот е полесно да се исчисти, мие и одржува соодветна хигиена.

За греење се инсталираат различни видови на инфрацрвени ламбички ламби.

Со обезбедување на термостат, можете да почувствувате чувствително на промените во надворешните услови и да ја прилагодите температурата во бројлери за кокошки.

Покрај тоа, на домаќинот ќе треба да се складираат на завртки за самопреслушување, пар шарки за пијано за прицврстувачки врати, електричен кабел и кертриџ, како и пластична мрежа за вратите.

Изработка на бројлери од бројлери за мамење

Пред да направите кафез за кокошки со свои раце, важно е да ги пресметате неговите димензии, да ја претставиме шемата и да ги подготвите сите материјали. Големината на броодерот зависи од големината на добитокот, како и од тоа колку време кокошките ќе се чуваат во толку удобен кафез.

За само-направен пилешки бродер, цртежите треба да обезбедат присуство на такви структурни делови како што се:

  • кутија за пилиња со врати за пристап во внатрешноста на брокерот;
  • решетско дно на кафезот и послужавник за собирање ѓубре и други ѓубре;
  • систем за осветлување на кутии и греење на воздухот.

Работата започнува со сечење лист иверица според цртежите.

На страните и задниот ид на кафезот, ленти од иверица или шипка прават оригинални упатства за отстранливото дно на решетките.

За да го направите ова, подгответе 4 ленти со еднаква должина за страничните панели и две ленти за крај. Должината на таквите делови треба да биде два сантиметри помалку од должината на theидовите на брокерот. Прицврстувачите на долните штици се изведуваат по должината на работ на идовите, заминувајќи од страничните делови од 1 см.

Кога долните ленти ги заземаат своите места, строго над нив, на растојание од 3 см, паралелно прикачуваат уште една лента. Кога градите бројлери за правење сами за одгледување кокошки, важно е строго да се набудува растојанието помеѓу деловите од импровизираното слајд. Само во овој случај, отстранливото дно и лентата за легло ќе се движат без потешкотии.

Потоа, парчиња од шипката се прикачени на страните, кои се дизајнирани да ја играат улогата на зацврстувачи. Големината на решетките се пресметува така што нивниот горен раб беше на исто ниво како и страничните wallsидови, а долниот раб беше 3 см поголем од горниот дел.

Сега можете да ги поставите сите три страни заедно. Комплетната случајност на жлебовите во долниот дел од структурата укажува на исправноста на производството на правете го тоа и самите цртежи на брокерот за кокошки.

Предната плоча е отсечена од иверица, деловите се склопуваат според цртежите, а шарките се прикачени на страните на рамката за последователно закачување на вратите.

Глувите делови за две врати се сечат од лист иверица според големината на рамката и се навртуваат на место.

Кога сите делови на брокерот собрани со свои раце за одгледување кокошки се подготвени, можете да продолжите со инсталацијата на структурата, која го завршува прицврстувањето на два и таванот, исечени од истиот лист иверица.

Рамната рамка е собрана, но работата за ова не е завршена. Сега треба да направите отстранлив дното на решетката и послужавник за прием на легло во големина малку помал од иверицата на дното на уредот. Ова е неопходно за бесплатно, но сигурно движење на фиоките.

Мрежата е прицврстена помеѓу лентите од иверица во форма на рамка, така што дизајнот е издржлив и практичен.

Снопот за легло е направен сличен на дното на решетката, како основа се користи само лесен, хигиенски пластичен панел.

Долга широка лента е прицврстена на предната штица со завртки, покривајќи го јазот помеѓу мрежата и дното на иверица. Не дозволува да се излеваат остатоци и да се намали ширењето на мирис на птици.

За да може полесно да се следи одгледувачот на живина, да ги следат кокошките и да го одржуваат броодерот, корисно е да се направат мрежни прозорци на влезните врати. За ова, централниот дел од делот од иверица е избран со сложувалка.

Силна пластична мрежа е прикачена на добиената рамка.

Сепак, да се направи бројлери за кокошки со свои раце не е доволно. За удобно престојување на пилињата, потребен им е систем за осветлување и греење што е поврзано со електричната мрежа.

Силата и локацијата на ламбите за одржување на потребната температура за кокошки во брокерот се пресметува во зависност од големината на уредот, од нејзината локација и надворешните услови надвор.

Кутијата за кокошки подготвени за храна е опремена со фидери, чинии за пиење, термометри за да се следат условите на притвор, а потоа да се загрее. Ако треба да одгледувате голем број на млади животни, изградете мулти-нивоа кафези за кокошки.

Видео за тоа како да се изгради бројлери за кокошки со помош на свои цртежи ќе биде корисна алатка за почетник одгледувач на живина, кој одлучува да започне сама да расте здрави, здрави млади животни.