Градината

Мулчирање на почвата - што е тоа и како се прави правилно?

Во оваа статија ќе најдете сè за тоа што е мелење на почвата, како е корисно за растенијата, какви видови прекривка постојат и како правилно да се прекриваат, прочитајте на ...

Мулчирање на почвата - што е тоа и зошто треба да се направи?

Мелењето е земјоделска техника, која се состои во поставување заштитен слој од кој било материјал на површината на почвата, заштита на него од прекумерен раст на плевел, сушење и нерамнотежа на водата и воздухот во горниот слој.

Зошто мулчирањето на почвата е корисно?

Дозволете ни да ги разгледаме подетално главните предности на мулчирање на почвата:

 1. Значително ја намалува количината на наводнување (почвата ја задржува влагата подолго)
 2. Прекривка го штити кореновиот систем од ветер, прегревање и студ, растенијата полесно ги толерираат зимувањето и топлината. Температурните разлики се случуваат помалку нагло.
 3. Мулх задржува хранливи материи во почвата и сам по себе е хранлив супстрат за земјотресите.
 4. Прекинува ширењето на годишните плевели, ослободено од мачно плевење.
 5. Ги зголемува приносите, бидејќи штити зеленило и произлегува од распаѓање.
 6. Регулира pH на почвата, правејќи ја алкална или кисела.

Методи за мулчирање на почвата

Постојат три начини да се прекрие почвата:

 1. Површинска обвивка со црн филм или материјал за покривање (агрофибер);
 2. Попрскана почва со органски материјали;
 3. Компостирање на почвата;

Кој вид на мулчирање да изберете?
Ова ќе зависи од климата и целта на мелење (контрола на плевелите, ѓубрење на почвата, намалување на бројот на наводнувања

Мелење на почвата со црн филм или агробибер

Филмот за мулчирање на почвата мора да биде црн, а не бел или транспарентен, бидејќи само црниот филм го запира растот на плевелите.

Влагата е добро зачувана под црниот филм, затоа, влажноста на почвата под неа се одржува на исто ниво.

Агрофибер
Новиот материјал за мулчирање на почвата е агрофиб. Се состои од перфорирана неткаена ткаенина направена од полипропиленски влакна. Неговата порозна структура пренесува воздух, вода и распрснува светлина, штити од плевелите
 • Каде можам да користам црн филм за мулчирање?

Може да се постави помеѓу редови на тиквички, пиперки, пченка и краставици.

Покривање на млади дрвја или грмушки.

Црниот филм за мулчирање често се користи во оранжерии, го спречува испарувањето на влагата и ја намалува влажноста во затворено опкружување.

Филмовите добро ги штитат земјоделските култури од глувци.

Мулчирање на почвата со органски материјали

Таквото мулчирање е најкорисно за зеленчук и украсни култури отколку мулчирање на црни филмови.

Ваквото прекривање е особено корисно за зелка, домати, лук, целер, ротквица, аспарагус, јагоди

Видови прекривка за градината

Видови материјали за прекривка Карактеристики на апликацијата
Борови ореви школкаОвој прекрасен, лесен и издржлив мулчирање материјал што не ги губи своите својства 5 години. Тоа е многу корисно за почвата, ја прави полабава.
Бор или ариш кораОвој вид прекривка најчесто се користи околу грмушките и дрвјата. Рок на употреба на материјалот е 3-5 години. Може да се користат и големи и мали парчиња.
Косена трева

Со овој вид прекривка, мислиме само тревана трева, а не плевел од вашата страница.

Таквиот материјал може да се користи во стаклена градина, во кревети, патеки, цветни леи, околу дрвја.

ТресетЗа мулчирање користете само висококвалитетен низински темно кафеав тресет без големи подмножества. Таквиот прекривка е корисен за грмушки од Бери. Таа може да прекрива песочна и глинеста почва, како и да сади домати, модар патлиџан и пиперки
Паднати иглиИглите за мулчирање се лоши по тоа што се краткотрајни материјали, се разградува многу брзо. Може да се користи за кревети со модар патлиџан и клабуники
Струготини пилевинаКако прекривка од пилевина, се користат само листопадни дрвја кои не содржат смола. Пред употреба, свежата пилевина треба да се исуши малку. Запомнете дека пилевина ја закиснува почвата. Може да се користи за посипување на патеки.
Лушпа од семки од сончогледТаквата прекривка е расфрлана со слој од 2-3 см Корисно со тоа што ја задржува влагата во почвата.
Хесус од зеленило и лисјаЗа мулчирање користете само зеленило од здрави дрвја, главно од бреза, липа или јавор. Може да се меша со други видови прекривка. Оваа прекривка може да се користи за засолниште за зимата на јагоди, лук, божур и кромид
Слама Сламата не е сено, тоа е материјал добиен по напојувањето на житни култури. Овој прекривка е идеален за сите растенија и грмушки.
Смрека и бор конусиДобар прекривка за четинари и култури што сакаат кисела почва. Конусите се лесни, обемни, не колачи и не кондензираат.
Чипови од дрво Чипсот е идеален материјал за мулчирање, може да се земе за какви било насади, особено за украсни цели.
Оган Оган е дел од дршката од коноп што останува по тепањето. Може да се користи за одгледување на зеленчук за внатрешна и надворешна употреба. Зачувува влага, ја заситува и оплоди почвата, ги инхибира габите и бактериите.
Ова е интересно!
Може да користите и компост и недовршено ѓубриво како прекривка.

Како да ја прекривам почвата?

Без оглед за кој тип на прекривка сте избрале, за него има голем број специфични барања:

 1. Мулчингот никогаш не се изведува на влажна почва (по дожд или наводнување).
 2. Прекривка никогаш не е набиен, мора да лежи лабава, униформа во дебелина (5 - 10 см, во зависност од видот, на глинени почви 2 см) и рамномерно.
 3. Пред мулчирање, почвата треба да се ископа, олабави и да се отстрани плевелот.
 4. Креветите со бери растенија треба да бидат постојано под слој прекривка.
 5. Во лето, користете сува и зелена прекривка
 6. Стеблата на дрвјата под дрвјата се прекриени со косена трева, среден слој од 5 см
 7. Ѓубриво за прекривка се користи редовно, но само во мали количини, не е погодно за мулчирање на ѓубриво од свињи и измет од птици.
 8. Пред сеидба, не треба да ја прекривате почвата со слатка слама; го спречува растот на растенијата.
Важно!
Запомнете дека колку е поплодна почвата, толку побрзо прекривка ќе се распаѓа и ќе се претвори во хумус

Mипете ја почвата правилно и жетвата богата за вас !!!

Погледнете го видеото: Тестване на МУЛЧЕР AS-MOTOR МОДЕЛ AS 65 Scout (Април 2020).