Градината

Како да се третираат црешата монилиоза со цел да се зачуваат културата и дрвото?

Сè почесто, градинарите се соочуваат со фактот дека среде пролетни зеленили на црешите се појавуваат кафени дамки од пука одеднаш исушени од мониларен изгореник. Како да се победи монолиозата на црешата, како да се третираат насадите погодени од опасна болест?

Сопствениците на парцели за домаќинства, кои претходно не наишле на проблем, погрешно веруваат дека неодамна избледените дрвја паднале во лента со пролетен мраз или неочекуван студен дожд. Некои се обвинуваат себеси, земајќи ги знаците на болеста за изгореница од неправилно избран инсектицид. Всушност, причината за смртта на пука е дејство на штетна габа од семејството Монилија.

Што е монилна цреша на цреша?

Различни подвидови на овој паразит се населуваат на јаболкници и круши, дуњи, праски, кајсии и сливи. Каменото овошје, кое вклучува цреша, најмногу страда. Монолиозата на цреша, на фотографијата или гниењето на сиво овошје, сега е распространето во многу региони во умерена клима.

Во Русија, градините страдаат од инфекција:

 • во центарот на европскиот дел;
 • во Сибир;
 • во северо-западниот дел на земјата;
 • на Далечниот исток;
 • на Кавказ;
 • во Урал.

Овошни овошја во Украина и Белорусија се заразени со монилиоза. Проблемот стана скоро универзален. Распространетоста на едностепените изгореници од цреша придонесува за студено време и дожд. Со влажност на воздухот од 95-100%, оптималната температура за развој на паразитот е 15-20 ° C.

Продолжената пролет, придружена со врнежи, предизвикува појава на болест во оние области каде што не беа забележани претходни масовни манифестации на сиво гниење.

Како растенијата се заразуваат?

Конидијата на габата за време на цветни низ толчникот навлезат во цветот. Наскоро расте мицелиумот. Мицелиумот влијае на педункле и пука дрво. Како резултат, наместо видот на истурање на бобинки, градинарот го набудува брзото сушење на младите гранки.

Како резултат на јајниците, лисјата и пука се здобијат со кафеава или тула-кафеава боја. Бобинките се мумифицирани и остануваат на дрвото. Ако погодените делови од растението не се отстранат навреме, на нив се појавуваат нови спори на габата, а инфекцијата се повторува. Дури и затоплувањето и запирањето на дождовите не можат да го запрат процесот на решавање на паразитот. Иако надворешните знаци на болеста во овој случај се матни или слабо забележливи, но во првата можност, предизвикувачкиот агенс на цреша монилиоза, веќе во ткиво, ќе се манифестира, како на фотографијата.

Во поволни услови, за време на топлата сезона, паразитната габа дава неколку генерации и ги доловува цели градини. Зимски спори чекаат на заразени гранки, сушени лисја и незрели бобинки кои не се отстрануваат од дрвјата. Нивното присуство може да се открие со сиво-кафеави дамки на кортексот, мумифицирани овошја и лисја. Со доаѓањето на пролетта, се појавува нов круг на инфекција.

Монилалното горење на цреши е исто така опасно затоа што лесно се пренесува на тесно поврзани култури, на пример, цреши, сливи, чувствувани цреши, цреши сливи, кајсии и праски.

Ширењето на инфекција е олеснето не само со влажно време, туку и од инсекти кои се паразитираат на цвеќињата и јајниците на цреши. Не само што тие го нарушуваат интегритетот на ткивата и ги ослабуваат овошните дрвја, штетниците, на пример, црешата од цреши, aphids или молци, ја пренесуваат габата од веќе заболените делови на растението во здрави.

Заедно со кокомикозата, едностепениот изгореник на камени плодови се смета за една од најпознатите фатални заболувања. Во првата година по инфекцијата, градинарот го губи лавовскиот дел од земјоделските култури. Во овој случај, мора да се запомни дека третманот на монолија цреши со народни лекови не се спроведува.

Ако не бидат преземени итни мерки, болеста се шири со молскавична брзина над круните на дрвјата што тесно расте и за неколку години е во состојба да уништи огромни, претходно здрави и стабилно носечки растенија.

Како да се справат со катастрофата што претекнува поголем број аматерски и индустриски домаќинства? Дали има лекови за заболување и сорти на цреши кои се отпорни на монилиоза?

Како да се третира црешата монилиоза?

Бидејќи болеста се однесува прилично агресивно и во последниве години заробува нови територии, мерките за борба против монолиозата на црешата треба да бидат сеопфатни, редовни и одлучувачки. Тие вклучуваат:

 • санитарна градинација на погодените гранки;
 • чистење од дрвјата на паднатите лисја;
 • формирање на круна;
 • погони за преработка со хемикалии.

Пред да се третираат цреша монилиоза со препарати што содржат бакар или системски фунгициди, градинарски на веќе исушени пука е задолжително. Ако слабите гранки погодени од габа, лишаи или инсекти не беа отстранети наесен, тие се исечени во рана пролет пред да се отворат пупките. Потоа состојбата на дрвјата се проверува по цветни. Првите знаци на оштетување се видливи веќе 8-14 дена по цвеќињата. За да се исклучи ширењето на инфекција надолу на здраво дрво, се врши сечење пила, зафаќајќи неколку пупки под местата за сушење.

Зеленилото, јајниците и малите пука кои паднале под дрво, внимателно се собираат и уништуваат. Почвата од трупот на трупот е олабавена.

Добра превентивна мерка против ширењето на мониларни изгореници од цреша е редовното формирање на овошни дрвја. Отстранувањето гранки, чиј раст доведува до прекумерна густина на круната, сечењето на слаби пука го намалува ризикот од колонизација на круната со штетници и габи. Особено има потреба од такво градинарење и подмладување, стари, постепено слабеење насади.

Сите растителни остатоци од заболени цреши, вклучително и гранки што се мумифицирани или расипани плодови во текот на летото, како и зеленило, се нужно изгорени.

Ако тоа не се стори, габата лесно ќе се зими и со ветрот, дождовните стапки или со помош на инсекти ќе продолжат да ги шират и уништуваат насадите.

Градинарски и усогласеност со земјоделската технологија го забавува развојот на инфекција, но само со помош на вакви контролни мерки не може да се победи монолиозата на црешата. Многу е поефикасно да се комбинираат со сложениот третман на градината со специјализирани антифунгални лекови.

Против монилиоза, како и против други габични инфекции на растенија, традиционално се користат препарати кои содржат бакарни соединенија. Тие ја инхибираат активноста на паразитот и го враќаат здравјето на растенијата.

Покрај тоа, денес се раширени модерните системски фунгициди кои се активни против неколку микроорганизми опасни за овошните култури. И превентивните и терапевтските мерки вклучуваат неколку третмани по сезона.

Како да се третира монилиозата кај црешите што претрпеле болест минатата сезона? За да се уништи предизвикувачкиот агенс на монилиоза, прскањето се изведува во пролетта, пред пупките да се отворат и во есента, по падот на листот, кога се изведува градинарски работи и се уништуваат сите паднати лисја.

За превентивни цели, прскање се врши:

 • во фаза на зелениот конус, односно пред отворањето на цветни пупки;
 • по цветни, кога се формираат јајниците;
 • еден месец по последниот третман, ако упатството за избраниот лек дозволува.

Градинарите денес имаат на располагање маса ефективни фунгициди, но мора да запомниме дека габите можат да се прилагодат на еден или друг состав. Затоа, подобро е да ги промените лековите, а со нив во текот на летото да користите инсектициди од штетници од инсекти кои придонесуваат за ширење на инфекцијата во соседните дрвја и овошни грмушки.

Една од ефективните мерки за борба против монолиозата на црешата е надлежен избор на сорти за садење.

Прво на сите, треба да изберете растенија кои се добро прилагодени на климатските карактеристики на регионот. И иако одгледувачите не беа во можност да расаат сорти и хибриди од цреши, кои беа целосно погодени од опасна болест, постојат сорти што подобро се справуваат со неволјите од другите.

Меѓу нив се и црешите Анадолскаја и Тамарис, белоруската сорта ivивица и Росошанскаја црна, како и скромен, отпорен на монилиоза сорти на цреши за московскиот регион, на пример, Тургеневка, Молодежнаја, Радонеж, Шпанка Брјанск и Бистринка.

Со компетентен пристап кон земјоделската технологија, превентивен третман и постојано внимание на состојбата на садење, дури и во области на масовна инфекција со монилиоза, можете да добиете стабилно добри приноси и да не се грижите за здравјето на саканата култура.