Растенија

Како да пропагирате јагоди со мустаќи

Овој метод на размножување на јагоди, предмет на одредени правила, не само што ќе обезбеди одлични садници, туку и ќе донесе голема жетва на јагоди секоја година, и ќе ги зачува своите најдобри квалитети.

Летните жители со искуство знаат дека мустаќи од плодни грмушки не се препорачуваат. Секоја грмушка од Бери треба да исполни само една функција: или да даде овошје или мустаќи. Фабриката едноставно нема доволно хранливи материи за двете. Дури и ако грмушката веќе престана да дава плод, неговата сила сè уште не е доволна за висококвалитетни и силни мустаќи, бидејќи сите сили се потрошени на зреењето на овошјето.

Грмушки од јагода, кои, како што беа, „работат на два фронта“, многу брзо осиромашуваат, почнуваат да болат и приносот се намалува постепено. Бобинки на такви грмушки стануваат помали, карактеристиките на вкусот се губат. Во иднина, културата може да умре воопшто.

Размножување на јагоди со помош на матки грмушки

Процесот на размножување на јагодите треба да започне со избор на најсилни и најитрајни грмушки. Тие се нарекуваат матки грмушки. Како да ги идентификувате и запомните? Изборот започнува во првата година на садење грмушки од јагоди. На сите засадени бери грмушки, императив е да се отстранат сите мустаќи без исклучок. Културата мора да ја даде целата своја моќ во плодниот процес. Задача на градинарот е внимателно да ги следи сите растенија и да ги обележи најдобрите грмушки (можете да користите светла налепница или мала колче). Најдобрите растенија ќе бидат оние што имаат најголемо овошје и кои останаа недопрени (ниту штетници ниту промени во временските услови). Овие бери грмушки се нарекуваат матки грмушки.

По плодот, најдобрите грмушки од јагоди треба да се трансплантираат на посебно место. Помеѓу секоја грмушка на матката, мора да оставите најмалку четириесет сантиметри, а растојанието помеѓу патеки е околу осумдесет сантиметри.

Следната сезона продолжува работата со избрани грмушки од јагоди. Сега секоја грмушка треба да ја стави целата своја енергија во развојот на мустаќи, така што треба да се ослободите од сите пупки што се појавуваат. Грмушките од Бери не треба да цветаат и да формираат јајник. Оваа година, вегетативното размножување, односно развојот на мустаќи, ќе биде главната работа за растенијата.

Мустаќи ќе почнат да се појавуваат во првиот летен месец. Потребно е повторно да заземете ригорозен избор - ќе бидат потребни само најсилните и најголемите мустаќи, а сите останати мора да бидат отсечени. Изборите ќе бидат формирани на избраните мустаќи многу наскоро, а на нив, пак, корени.

Со појава на корени на розети, можете да изберете која било од двете опции за понатамошен развој на млада грмушка. Розетата не треба да се одвојува од возрасната грмушка, доволно е да се продлабочи долниот дел од неа во лабава почва на креветот и да се почитуваат сите правила за нега на расад, или за секоја розета да се обезбеди свој посебен сад за развој на кореновиот систем.

Трансплантацијата на садници од јагоди на нова локација најдобро се прави во последниот месец од летото. Пред почетокот на силното ладно време, ќе има доволно време грмушките да се вкорени на ново и место и да се вкорени добро. Околу десет дена пред пренесувањето на садници, мора да ги исечете мустаќите на кои се формираа розетите. За време на овие денови, растенијата мора да научат да јадат преку својот коренски систем, а не од мајчинската грмушка.

Растењето садници со помош на грмушки на матката може да се повтори две или дури три години по ред, а потоа повторно да се најдат млади и силни растенија кои ќе дојдат да ги заменат. Целата постапка за избор ќе треба да се повтори повторно. Вреди да се напомене дека како грмушка на матката, подобро е да изберете јагоди на возраст од две и три години. На нив се формираат многу повеќе мустаќи отколку годишните.