Растенија

Калико памучен чинц

Кирказонилиаристолохија (лат. Аристолохија) - род на повеќегодишни билки и дрвени винова лоза на семејството Кирказонов (Аристолочијаци) Има околу 350 видови, во тропските, поретко во умерените зони.

Отворено коло (Aristolochia labiata)

Ботанички опис

Видови од родот Кирказон се повеќегодишни тревни растенија со мазни исправени или кадрави пука или дрвени винова лоза.

Листовите се едноставни, петиолатни, наизменични, во многу видови - во облик на срце.

Цветовите се зигоморфни, собрани во кратки inflorescences во axils на листовите. Королата обично е отсутна. Периантот е тубуларен, надуен на дното, на горниот крај на повеќето видови со коси екстремитети во форма на јазик. Stamens 3-6, кратки, споени со колона, формирајќи ја таканаречената гиностемија. Цвеќиња со вкрстено опрашување, стигмите зреат пред anthers, што ја исклучува само-опрашување.

Плодот е сува сферична или кутија во облик на круша.

Пропагирајте семиња од кирказон, слоеви и сечи, второто е потешко. Сечињата се вршат во пролет или есен - на крајот на септември - почетокот на октомври, со користење на зрели годишни пука, иако е можно да се искорени полулигнирани сечи во јули - почетокот на август. Мешавина од песок и тресет се истура врз специјално подготвени гребени во сооднос 1: 1 и се меша со земја. Сечињата се сечат 20 см долги и се садат косо, оставајќи една или две пупки на површината, се напои обилно и прекривка со тресет.

Слично на тоа, пролетните сечи се вршат во мај, пред да се отворат пупките, но за подобро искоренување, препорачливо е да ги покриете исечоците со филм или стаклени тегли. Корените се формираат по три недели, како што може да се види од растечките пука, по што фабриката е навикната на отворено, подигајќи го засолништето. Засадување растенија на постојано место е подобро во есен или следната пролет.

Можете да пропагирате хоризонтален слој на кирказон, поставувајќи ги во пролет. Семето најдобро се сее на отворено земјата кон крајот на есента, на полу-засенчено место. Во пролетта, се појавуваат пријателски пука, како што растат, тие нуркаат, растат една до две години. Во пролетната сеидба, стратификација е неопходна на температура од 5-8 ° C.

Младите растенија се покриени со сув лист од 6-8 см. Садници не секогаш зимаат добро, често умираат по ртење. Аристолохија благодатна и чувствувана воопшто не зима во централна Русија. Стапката на раст е доста ниска во првите години и значително се зголемува со возраста.

Aristolochia lawrenceae

Процес на опрашување

Кирказон е ентомофилна, односно растение опрашено од инсекти, опрашувачите се главно муви, бубачки и комарци.

Процесот на опрашување кај овие растенија е многу интересен. Забележаната боја на јазикот на свиткан периент наликува на гнило месо; цвеќиња од многу видови испуштаат и непријатен мирис што привлекува мушички. Во внатрешноста на тубуларниот дел од периантијата, има коскено насочени навнатре влакна кои го спречуваат инсектот што навлезел во цветот да ползи назад, па мувата е заробена и, ползејќи во потрага по излез, го опрашува цветот. По опрашувањето, влакната венеат и паѓаат, отворајќи излез, а мравките се отвораат, прашкајќи еден инвазивен инсект што лета кон друг цвет и процесот се повторува таму.

Во неколку јужноамерикански видови, цветот е нареден уште покомплициран: покрај стапицата, има и дополнителна комора, таканаречена „затвор“, каде се наоѓаат органите на репродукција на цветот. Освен тоа, theидовите на „затворот“ имаат посветла боја од theидовите на стапицата, а инсектот, брзајќи кон светлината, лази таму. По опрашувањето, напротив, стапицата станува полесна.

Кирбазон арбореал (Aristolochia arborea)

Област

Повеќето видови кирказона растат во тропските региони на Америка, Африка и Азија, а само неколку видови се наоѓаат во умерените зони. Во Русија - 5 видови (во европски дел, во Северен Кавказ и Далечен исток).

Апликација

Многу видови на кирказона се украсни и одгледуваат во паркови и оранжерии. Огромни цвеќиња од големи цвеќиња на Кирказон (Аристолохија грандифлора) достигне 33 см во должина и 27 см во дијаметар. Често се одгледува кружен распродажбаАристолохија макрофила) има лисја до 30 см долги и цвеќиња во форма на цевка. Пресечен грациозен (Аристолохија елеганти) го доби името „чинц цвет“ за необично боење на нејзините цвеќиња.

Голем лиснат пресек (Aristolochia macrophylla) на стеблото на дрво

Некои видови на кирказон (на пример, кирказон ломоносовиден (Аристолохија клематитис)) се лековити растенија. Во литературата има докази дека некои видови на Јужна Америка (особено, Кирказон-како змија (Aristolochia serpentaria) биле користени во локалната народна медицина како лек за каснување од змија.

Екстрактите од вода, алкохол и етер од лисја и ризоми имаат протестицидно и антимикробно дејство. Аристолокин има мала токсичност, ја зголемува јачината на срцевите контракции, ги разредува периферните крвни садови, малку го стимулира дишењето, има диуретик и холеретичен ефект, го намалува тонот и јачината на контракциите на матката. Кај пациенти во првата фаза на хипертензија, го намалува крвниот притисок.

Во бугарската медицина, се користат коренот и воздушниот дел од растението. Коренот во форма на лушпа во мали дози се користи како диуретик, дијафоретик во треска и атонија на цревата (во форма на тинктура). Во форма на лушпа како надворешен агент за врие и други заболувања на кожата во форма на триење, миење.
Во домашната народна медицина, инфузија на вода, лушпа и тинктура на лисја и ризоми се користи за капки, белодробна туберкулоза, кашлица, гихт и скорбут, како и за третман на рани, чиреви и заболувања на кожата. Прав нанесен со вино има лаксативно дејство.

Сепак, поради токсичноста, употребата на лекови од ова растение треба строго да ја пропише лекар.

Исто така, треба да бидете свесни дека од 2008 година е забранет увозот на територијата на Русија, производство и продажба на биолошки активни адитиви, кои вклучуваат кирказон.

Манџуриски кружница (Аристолохија manshuriensis) е редок вид и е запишана во Црвената книга на Руската Федерација. Неговата колекција за производство на лекови е ограничена и подлежи на задолжителна контрола на јавните услуги.

Кирказон раб (Aristolochia fimbriata)Аристолохија хиленисМеки кирказон (Aristolochia tomentosa) во културата од 1799 годинаКирказон со три опашки (Aristolochia tricaudata)