Цвеќиња

Гајлардија - шарена маргаритка

Гаилардија е извонредна фабрика. Неговите прилично големи цвеќиња имаат длабоки, заситени, светли бои и долго време се воодушевуваат со нивната убавина во кој било агол на цветната градина.

Светлиот претставник на семејството Астров (Terвездички) - Гајлардија (Гаилардија) е близок роднина на хризантема, астер, сончоглед, далија, зиниа, гербера, невен, па дури и артишок. Всушност, ова семејство вклучува повеќе од една десетина од сите растенија што постојат на планетата.

Фабриката формира распрскувана грмушка со висина од 45-70 см. Базалните лисја од лансиолидна форма се состојат од мала розета. Кривите стебла се многу лиснати и многу разгранети. Самите Peduncles се малку долги и многу флексибилни. Inflorescence е корпа од 8 до 10 см во дијаметар.

Гаилардија © Стен Шебс

Латинското име на цветот потекнува од името на еден од познатите патрони на ботаниката - францускиот патрон Гаилард де Бондару, кој живеел во XVII век.

Тие користат гајлардија за садење во мешани цветници, цветни леи, граници, алпски ридови, попусти, за групни насади, почесто против позадината на грмушки. Добро оди со обични маргаритки, нивианик, аспарагус и други повеќегодишни. Не е помалку ефикасна во дизајнот на контејнери и саксии. Галоардија inflorescences се добро исечени.

Особено добро повеќегодишна гејлардија, тие сега се класифицирани како хибридна галардија (Gailardia hybrida). Рид цвеќиња од портокалово-жолта до кафеаво-црвена тонови, собрани во полу-двојни или тери корпи со дијаметар до 10 см. Потеклото на овој вид не е целосно јасно. Се верува дека потекнува од преминувањето на спиноса гаилардија (Gailardia aristata) со други видови, чија татковина се рамнини и прерии на западниот дел на САД.

Гаилардија спиноза - повеќегодишно растење со грмушки до 70 см високи со големи цвеќиња-корпи, дво-тон - жолто-црвена или обична - црвена, жолта, портокалова на права стебла. Цвета од јуни до септември. Сечењето на коренот по првото цветни го продолжува животот на растението. Се користи на попусти и главно за сечење.

Гаилардија

Во последниве години, одгледувачи добија голем број на сорти за лето и есенско градинарство. Особено докажани сорти на Gaylardia spinosa:

  • Бремен - со темна боја на црвена боја од бакар,
  • Бургундер - со вино црвено,
  • Токиер - со огнена портокалова, големи inflorescences,
  • Томи - со портокалова боја,
  • Коболд - со жолти inflorescences со црвени совети.
  • Одгледува џуџе сорта Гоблин - висок до 30 см, со цвеќиња од крем од малина

Гајлардија почнува да цвета од крајот на јуни и не ја губи својата убавина до мразот. На едно растение гаилардија, цвеќињата често имаат различна боја. На пример, екстремните (трска) цвеќиња се големи и имаат жолта, портокалова, темноцрвена, бургундска боја, а средината (тубуларна) може да биде кафеава, виолетова со спектакуларен релјефски кадифеен центар.

Рабовите на ливчиња доста често се разликуваат по боја од целиот цвет. На краевите, тие обично се полесни. Откако ќе се одвива процесот на цветање, на круната на педунклеста има пуберцентна, па дури и бодлива ахе-топка. Заоблените, меки „испакнатини“ на плодност што се формираат на растението по цветни може да се додадат во флористички композиции и да се користат како сушени цвеќиња.

По цветни, подобро е да се отстранат навалените цвеќиња.

Гаилардија © Густаф Ериксон

Фабриката е скромен. Добро цвета на отворено сончево подрачје со суви, лесни, плодни почви. Во принцип, секоја култивирана градинарска почва е погодна за тоа, но не толерира додавање на ѓубриво, вишок на влага и кисела почва. Гаилардија е доста отпорна на суша и може да толерира долги периоди на недостаток на влага.

Пропагирана "елегантна маргаритка" со делење на грмушка, како и семе Семињата се сее во април на истражувачки кревет. Растенијата се засадени на постојано место во август на растојание од 20-25 см едни од други. Следната година тие ќе бидат во полн цут.

Подобро е да ја поделите грмушката во рана пролет, бидејќи гајлардата цвета доцна, или на почетокот на септември, така што поделените растенија имаат време да земат.

Без трансплантација да расте на едно место 4-5 години. Растејќи, грмушката на растението малку се распаѓа, па затоа треба да ставите реквизити или да го врзете слободно со канап.

Гаилардија © J.M.Garg

Пред интернат треба да додадете во почвата кофа со компост или хумус, 1-2 чаши дрво пепел и 1 лажица масло. лажица комплексно минерално ѓубриво. Внимателно наводнете ја дупката и засадувајте поделени растенија.

Нега вообичаено за гајлерија: наводнување е неопходно само во сувите периоди на летото, па дури и тогаш умерено. Ако останат неколку корпи на растенијата до есен, тогаш семето од нив ќе се истури и следната пролет ќе даде бројни садници што можат да бидат засадени.

Се хранат Гаилардија за време на периодот на пуштање со целосно ѓубриво. Врвниот облекување може да се повтори за време на цветни.

Од болести обично најмногу се засегнати лисјата на гаилардија. Тие се погодени од бела 'рѓа и прашкаста мувла. Сиво гниење понекогаш се појавува на цвеќињата.

За да се спречи замрзнување во зимската сезона, грмушките од растението мора да се изолираат со употреба на хумус, тресет, лисја од старо дрво или смрека игли.

Гаилардија
© Закуски со глувчиња

Објавено од Т. Молодецова.